poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Problem z CPR  (Przeczytany 16466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
Odp: Problem z CPR
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Maj 2014, 10:29:36 »
Te pytania powinienes byl zadac juz na miejscu. Bylem swiadkiem jak personel (zwlaszcza skat) w kopenhaskim citizen service tlumaczyl obcokrajowcom o co chodzi w ankietach; oni sa zobowiazani pomagac.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Maj 2014, 10:46:10 »
A czasami nawet pomoga wypelnic.

CO do wysokosci zarobkow to wpisz tak mniej wiecej.
To jest potrzebne do ustalenia stopy podatkowej i wielkosci zaliczek na podatek dochodowych.
Jak juz sie wszystko rozwinie, wowczas skorygujesz kwote on-line.
Jedyna konsekwencja zle podanej kwoty bedzie albo zwort albo doplata do podatku, innych sankcji nie ma :)

Deklaracja nie rzucaj. Jestem prawie pewna, ze jak pojdziesz i poprosisz o pomoc, to pracodawca na pewno Ci pomoze, albo przynajmnie podpisze, gdzie trzeba.
Jak nie... hmmm... szukalabym innego pracodawcy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline pablooss28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Maj 2014, 11:05:07 »
OK.Dzieki  ;D.Jutro pojde do  biura i zapytam czy wypełnią to deklaracje.A tak apropos to chyba w kazdym miescie maja inne procedury bo ktos z foumowiczow napisal,,idz do Skata z umową od Vikara to dostaniesz CPR'' no i poszedlem ;).ale niestety sie nie udalo.Mam nadzieje ze tym razem bedzie dobrze.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Maj 2014, 12:30:32 »
1. w roznym miescie jest roznie.
2. rozne przypadki sa rozne
3. niektorzy bazuja na doswiadczeniu przed laty i maja problem ze zrozumieniem, ze "to co bylo minelo" - czyli, ze procedury sie zmienily
4. wielu udziela informacji na podstawie doswiadczenia wujka ciotki, ze strony kuzyna ojca....
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Maj 2014, 06:29:19 »
Chodzi o kartę podatkową. Dlatego napisałam że skat pierwszy. Nie tyle tam dostaniesz cpr co ci ten numer powinni nadać. Moim zdaniem nie zarejestrują ci pobytu w ramach vikaru od razu bo wlasnie oni nie sa w stanie stwierdzic ile bedziesz zarabial dlatego powtorze to co napisalam wyzej. I mowie to z doswiadczenia -moj maz mial identyczna sytuacje. Odmowili mu rejestracji od razu, kazali przyjsc za 2 mies z dowodami wypłat. (A swoja droga vikar wypelnia info o tym ile zarabiasz na godzine etc.) A w tym czasie miał nadany cpr przez skat wlasnie. A w skat ci dali te papiery bo pewnie poszedles i powiedziales ze chcesz otrzymac CPR, wiec dali ci dokumenty do tego potrzebne :)

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maj 2014, 06:37:45 »
Doczytalam wlasnie... Powiedziales w SKAT ze chcesz uzyskac CPR to ci dali papiery. Moze nie wyrazilam sie jasno co mialam na mysli kiedy pisalam "tam poznasz swoj CPR". :) tam nie wyrabuają cpr :)

W skat to tylko karta podatkowa. Tylko to jest teraz wazniejsze. Bo bez tego beda ci ponad polowe pensji zabierac. Ale zakladajac karte musza ci nadac cpr. Oficjalnie go dostaniesz potem, ale to bedzie to samo. Powtórzę - bardzo bym sie zdziwila gdybys dostal pobyt juz teraz (formularz OD1) bo z vikarem to jest tak jak ja piszę. Musisz przedstawic løny. Ale próbuj. Może się uda. :)

Offline pablooss28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maj 2014, 10:58:29 »
Witam

Chyba nie jestem w stanie zalatwic CPRa.Mam dzis wolne wiec pojechalem do mojego Vikara i tam mi powiedzieli ze niestety nie moga mi wypisac tego druku dla pracodawcy o ktorym pisalem wczesniej bo nie moga mi zapewnic tylu godzin pracy co jest wymagane(chyba cos minimum 18 godz). :(.Bylem tez u siebie w firmie tam gdzie pracuje przez Vikara i tam mi wlasnie powiedzieli ze to nie oni sa moim pracodawca tylko Vikar ,takze lipa na maxa,kolko sie zamyka i CPRa nie ma.Nie wiem w jaki sposob teraz wezme wyplate za przepracowane dni(od 30 kwietnia)wyplata powinna byc pod  koniec miesiaca.Macie jakies pomysly co tu dalej z tym zrobic?? :-\

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Maj 2014, 10:58:29 »

Offline pablooss28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Maj 2014, 11:06:51 »
Witam

Chyba nie jestem w stanie zalatwic CPRa.Mam dzis wolne wiec pojechalem do mojego Vikara i tam mi powiedzieli ze niestety nie moga mi wypisac tego druku dla pracodawcy o ktorym pisalem wczesniej bo nie moga mi zapewnic tylu godzin pracy co jest wymagane(chyba cos minimum 18 godz). :(.Bylem tez u siebie w firmie tam gdzie pracuje przez Vikara i tam mi wlasnie powiedzieli ze to nie oni sa moim pracodawca tylko Vikar ,takze lipa na maxa,kolko sie zamyka i CPRa nie ma.Nie wiem w jaki sposob teraz wezme wyplate za przepracowane dni(od 30 kwietnia)wyplata powinna byc pod  koniec miesiaca.Macie jakies pomysly co tu dalej z tym zrobic?? :-\
Witam

Favela dopabuse odczytalem toco napisalas,dokladnie tak bylo,powiedzialem jej ze chcialbm uzyskac numer CPR i dala mi 2 druki do wypelnienia ,te ktorre wymienilem w postach wyzej.Czyli co Favela teraz moge zrobic zeby nie starcic polowy zarobionych pieniedzy?Pozdr

Offline pablooss28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Maj 2014, 11:08:28 »
Witam

Przepraszam malo byc Farvela ;)

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Maj 2014, 12:48:33 »
Pare postów wyżej podałem ci linka wypełni te dokumenty i wyśli pocztą lub zrób skan i na e-mail i otrzymasz CPR (nadany ze skatu) w ciągu 5 dni, a ty ciągle gdziesz chodzisz i się prosisz ;D

Offline pablooss28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Maj 2014, 13:45:25 »
Pare postów wyżej podałem ci linka wypełni te dokumenty i wyśli pocztą lub zrób skan i na e-mail i otrzymasz CPR (nadany ze skatu) w ciągu 5 dni, a ty ciągle gdziesz chodzisz i się prosisz ;D

Dzieki slaban,wlasnie przegladam ten druk. :).Jutro porobie skany i jak najszybciej to wysle,tylko z tymi podatkami olera wie jak to obliczyc,nie mam pojecia jak to poskadac heh.Nie ma jak byc 3 tyg w Danii i wypelniac formularze na ,,dzien dobry'' ;D

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Maj 2014, 13:50:30 »
Kazdy ktory otrzymuje jakakolwiek oficjalna prace w Danii musi placic skat (podatek) i dlatego tez otrzymuje karte skatowa (tylko wirtualnie) i oczywiscie tez zwiazany z podatkiem cpr. Skat by okreslic twoje ulgi prosi o okreslenie roznorakich wydatkow/ukladow rodzinnych czy zwiazanych z jazda do Polski. Dostajac podatkowe dane mozna poprosic o cpr numer. Twoj pozostaly status pobytu okresli pozniej rejestracja.

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Maj 2014, 14:11:06 »
Ważne wszystkie rubryki A,B,C i D1,D2 resztę możesz pominąć

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Maj 2014, 14:12:29 »
reszte możesz uzupełnić w późniejszym terminie bądz w przyszłym roku podczas rozliczeń

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Maj 2014, 20:28:14 »
Witam

Chyba nie jestem w stanie zalatwic CPRa.Mam dzis wolne wiec pojechalem do mojego Vikara i tam mi powiedzieli ze niestety nie moga mi wypisac tego druku dla pracodawcy o ktorym pisalem wczesniej bo nie moga mi zapewnic tylu godzin pracy co jest wymagane(chyba cos minimum 18 godz).

dopabuse zaczales wiec nie moga ci wystawic takiego papieru, to fakt. Moj maz odczekal pelny miesiac i dopabuse wtedy vikar moze ci wystawic papier bo napisza ile pracowales. I dlatego najpierw ten skat i ta karta, bo chodi o to zeby ci nie zabrali tej kasy... Podsumowujac...
1. wysylasz papiery do skat-oni ci odesla swoje i pensja nie bedzie o polowe mniejsza.
2. czekasz 2 miesiace od rozpoczecia pracy i po tym czasie prosisz vikara zeby wypelnili fragment druku OD1.
http://www.statsforvaltningen.dk/stats_resources/749.pdf strona 8 appendiks -wypelnia pracodawca.
 Bierzesz dwa løny i z tym jedziesz uzyskac pobyt + cala reszta- kommuna, zolta karta etc. 18 h na tydzien musi byc zeby ci to zaakceptowali, takze mam nadzieje, ze vikar tyle pracy ci zapewni przez te 2 mies. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Maj 2014, 20:28:14 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12726
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11