poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu pisma ze SKATu  (Przeczytany 2862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kagemar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu pisma ze SKATu
« dnia: 03 Lip 2014, 21:01:27 »
Dzień dobry. Jest to mój pierwszy post także chce wszystkich przywitać. Piszę tutaj ponieważ mój ojciec dostał dzisiaj pismo ze skatu ponieważ pracował w Danii przez pewien okres czasu. Jako że totalnie nie znam języka duńskiego nie mogę rozszyfrować tego pisma. Proszę uprzejmie o pomoc w rozszyfrowaniu tej sprawy. Nie musi być dokładne tłumaczenie ale chciałbym dowiedzieć co to pismo oznacza i co mam z tym zrobić.

Tutaj przesyłam pliki do zdjęć tego pisma.
https://www.dropbox.com/s/6hb2rl4lp9jz513/IMAG0390.jpg
https://www.dropbox.com/s/jmtkr7esaej1sux/IMAG0387.jpg

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
Piotrek

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu pisma ze SKATu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lip 2014, 23:13:30 »
Skat przeprowadzil kontrole firmy i stwiedzil, ze firma placila za pracownika dojazdy do miesca zatrudnienia z miejsca zamieszkaniaw Danii oraz dojazdy z Danii do Polski za ustalona stala kwote jaka oplacal pracownik bez wzgledu na ilosc jazd.
Rownoczesnie pracownik wniosl do swojego rozliczenia ulge za jazdy.

Wazna uwaga Skatu:
Nie jest mozliwym pomniejszac wartosci bezplatnego transportu kwota odpowiadajaca wlasnej zaplacie, Jezeli pracownik nie placi za transport kwoty odpowiadajacej cenie rynkowej za przejazd, a rownoczesnie wnosi do rozliczenia ulge podatkowa za przejazd, musi od uzyskanej (darmowej) wartosci za przejazd zaplacic podatek odpowiadajacy uldze podatkowej.

Kwota, ktora podal Skat ok. 27 tys. kr. nie jest ekstra podatkiem, ale kwota o ktora Skat podwyzszy dochod. W przyblizeniu bedzie to oznaczalo okolo 9 tys. kr. do zaplaty.

Jezeli nie zgadzacie sie z propozycja Skatu, to nalezy wyslac do Skatu konrakt za kazdy okres zatrudnienia wraz z wszystkimi zalacznikami/apendixami itp. oraz wszystkie kwity wyplat za 2012.   

Offline kagemar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lip 2014, 22:13:18 »
Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno czy jest jakaś firma która by się podjęła wyjaśnienia tej sytuacji? Jeżeli tak to prosił bym o namiary.

Pozdrawiam
Piotr

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lip 2014, 23:17:57 »
Napisz do Rogi, moze pomoze! To fachowiec!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lip 2014, 00:37:53 »
Nie ma potrzeby rizszyfrowywania pisma Skatu. Stnowisko Skatu jest jasne. Jezeli jest tak jak Skat stwiedzil podczas kontroli w zakladzie pracy, stwierdzajacej, ze jazdy do Polski byly pokrywane przez pracodawce, to nie mogles jednoczesnie wliczac tych kosztow podrozy (ustalonych na podstawie stawek za kilometr) do swojego rozliczenia i w ten sposob obnizyc sobie podatek. Skat napisal, ze w takim przypadku ulga podatkowa na jazdy do Polski sie nie nalezy i twoj dochod zostanie podwyzszony o kwote tej ulgi jaka wpisales sobie do rozliczenia to zanczy ok. 27 tys.koron. Czyli twoj dochod brytto bedzie bez tej ulgi. Innymi slowy zaplacisz ekstra podatek. O tym juz napisalem poprzednio. Jestem ciekawy co to za "ksiegowy", ktory wprowadzajac ulge nie zapytal o kilka szczegolow w tej sytuacji i nie upewnil sie ze nie bylo mowy o ponoszeniu kosztow przez podatnika. Oczywiscie, jezeli nie jestes zgodny ze stanowiskiem Skatu, a tym samym z tym co oswiadczyl Skatowi twoj pracodawca, to mozez zwrocic sie do Skat przedkladajac ta dokumentacje o ktora skat prosi w tym pismie (kontrakt/kontrakty zatrudnienia z ewentualnymi zalacznikami oraz wszystkie kwity wyplat za ten rok podatkowy). Nie wiem byc moze uwzglednia czesciowo ulge podatkowa odpowiadajaca poniesionym kosztom jako ze miales umowe o tym ze sam placisz jakas stala kwote, ale mam watpliwosci biorac pod uwage cytowany przepis. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lip 2014, 00:37:53 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15653
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1