Ogólne > Dania i o Danii

Wstydze sie rozmawiac po polsku w miejscach publicznych

(1/5) > >>

phil:
Mieszkam tu juz 6 lat i wstyd mi sie przyznac ale gdy jestem w miejscu publicznym, szczegolnie w sklepie to wstydze sie mowic po polsku. Nie chodzi o to, ze wstydze sie ze jestem Polakiem, bo jak rozmawiam to ludzie dookola nie wiedza z jakiego dokladnie kraju pochodze, zdaja sobie sprawe tylko z tego ze ze wschodniej europy. Poprostu jak sie odezwe po polsku to czuje na sobie wzrok wszystkich ludzi, ktorzy sa w poblizu. Jak jestesmy w sklepie z moim 6 letnim synem i on krzyczy do mnie na caly sklep np: "zobacz tato co znalazlem" to mowie mu ze jak chce sie wydzierac na caly sklep to niech krzyczy po dunsku. Poprostu irytuje mnie pogardliwy wzrok ludzi. Moze przesadzam ale mam wrazenie ze dunczycy maja nas juz dosc bo zabieramy im prace a sami sa bezrobotni. I ta ciagla nagonka w prasie o zlodziejach ze wschodniej europy itd. Moze przesadzam i moze powinienem byc "ligeglad" tak jak brzmi dunskie motto narodowe. Pozdrawiam.

Piotr_223:
Mam tak samo niestety (choc nie przenioslem sie do Dani na stale).
Co ciekawe zauwazylem, ze sprawa jest zupelnie inna, gdy jestem w innym kraju na wakacjach - wtedy bez problemow....
...potrzebny nam psycholog :)

daniaa:
Tutaj nie jest jeszcze tak źle. Angole z Cameronem na czele nie tylko rzucają spojrzenia w sklepie, lecz głośno o tym mówią  :P Co ciekawe, turecki jezyk w sklepie jakoś tutaj nie rzuca się "na uszy" ;)

sopocianka:
a jak tak nie mam, ani moja rodzina :) nikt nigdy nie patrzyl sie na mnie "dziwnie" kiedy mowilam po polsku. Zawsze z synkiem mowimy po polsku i takze ucze jez polkiego meza. Juz mowi dosc duzo, nawet w pociagu Polakow zagaduje w naszym jezyku. Mysle, ze nie trzeba brac wszystkiego do siebie. Moze ludzie sie patrza, bo slysza inny jezyk...ja tez sie patrze jak ktos mowi w innym jezyku, ale jestem raczej zainteresowana, niz poirytowana :)

vordingborg:
Sopocianka ty to nie masz kompleksów bo masz chłopa z Włoch  ;)
Ale są tu też takie ofiary losu które się  własnej matki wstydzą   ::)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej