Ogólne > Rodzina ...
Rodzinne w Danii
maddzia22:
Witam wszystkich. Zapewne pamietacie moja historie. Miałam problem z załatwieniem rodzinnego w zeszłym roku. Kiedy wreszcze je dostałam na 3 dzieci wypłacali mi co kwartał po 25 % chociaz nalezało sie juz wiecej....pisałam do nich pytałam...zawsze odpowiadali ze wszystko jest ok. Wziełam prawnika i po 2 miesiacach dostałam wyrównanie od poczatku pracy w dani przez mojego meza (zaczoł prace koncem sierpnia 2012). Wyrównali od 1 wrzesnia do stycznia 2014 dostałam ponad 40 tys korn :D. Dopabuse prawnik zrobił co trzeba nas indywidualnie maja gdzies !!!!
Amój maz doznał kontuzji reki w styczniu to go pracodawcy wysłali do domu na aby sie leczył. W miedzy czasie go zwolnili nawet nas o tym nie informujac,chociaz przesłałam polskie zwolnienie. sprawa skończy sie w sadzie.... Pozdrawwiam Magda
Jomir:
W Danii mozna zwolnic w trakcie zwolnienia lekarskiego.
maddzia22:
No właśnienie do końca ... zalezy od kontraktu w naszym przypadku nie mógł tego zrobic.
Jomir:
To kontrakt byl niezgodny z dunskim prawem.
Po 3 miesiacach zwolnienia, mozna kazdego zwolnic.
Jedynie dobra wola pracodawcy chroni przed tym.
Regula 120 dni nie obowiazuje jednie w sektorze publicznym (budzetowce).
roga:
Jest tak jak odpowiedziala Jomir. Dunski model rynku pracy jest bardzo elastyczny. Pracodawca zawsze moze zwolnic pracownika i to jest silna strona dunskiego rynku pracy w przeciwienstwie np. do wielu innych krajow. Dunske zaklady pracy sa w stanie zmiennych koniunktur szybko redukowac/dopasowywac ilosc zatrudnionych, rowniez w razie choroby pracownikow, co nie oznacza, ze pracownik jest pozbawiony opieki lekarskiej i srodkow. Swiadczenie chorobowego przejmuje i kontynuuje komuna. Widzilem setki kontraktow zatrudnienia, ale kontraktu, ktory mialby wpis o tym, ze pracodawca nie moze zwolnic pracownika jeszcze nie widzialem - mozesz mi wyslac ten kontrakt na priv. - to tak z ciekawosci.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej