Ogólne > Rodzina ...
żłobek w Danii
AU:
Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Jestem bardziej przerażony niż bylem :o Mój syn ma dopabuse 16 miesięcy, nie umie pic z kubka, a co dopabuse posługiwać się łyżka. Rozumiem ze syn głodny będzie chodził :( Zastanawiam się nad wycofaniem go ze zlobka, ale kto się nim wtedy zajmie? Ja do pracy, zona do szkoły. Chyba jednak wyjścia nie ma :(
kayutek:
W zyciu takich bzdur nie czytalam. Ten zlobek to straszna rzecz musi byc. Zwlaszcza kontra zazwyczaj niewyksztalcona dagpleje.
AU, 16-miesieczne dzieci powinny umiec, a przynajniej probowac pic z kubka. 16-miesieczniak to nie "spædbarn". Zanim zaczniecie zlobek, probujcie. Polowa sie na pewno wyleje, ubranie trzeba bedzie zmienic, ale sie nauczy. Dajcie mu maly kubek w dlon i przytrzymajcie przy buzi. W koncu sam zalapie :) To samo z jedzeniem. NIech je palcami (to tez dobry trening sensomotoryczny). A ze ubrudzi i siebie i wszystko dookola? Trudno.
Nie wiem skad ludzie biora bajki: "ile sam zje, tyle zje". Zlobek ma obowiazek zadbac tez i o to. Wiemy, ile zjadlo (natomiast nie karmimy na sile), kontrolujemy ile wypilo.
Czy dzieci spia w zlobku? Oczywiscie. Z reguly od godziny 12. Maluchy najczesciej na zewnatrz, starsze w srodku.
Co dzieci jedza? Zalezy od wieku. Taki ponizej roku je to co reszta, ale...jesli taki ponizej roku je cienko, to dostanie cos innego. Glodne dziecko nie spi i nie jest raczej sklonne do "wspolpracy".
Jak ubierac? W luzne ubrania, ktore "toleruja" zeby je pobrudzic sosem, farba czy trawa. Ubrania bez zadnych upierdliwych 50 guziczkow, bo to rzucamy w kat. Ubrania, ktore latwo zdjac i ubrac.
Pieluchy z reguly zlobki maja wlasne.
Jak wyglada dzien w zlobku? Moge pisac tylko o moim wlasnym.
Sniadanie od 7.15 do 8.15.
Okolo 8.30-8.45 idziemy do siebie i zaczynamy "samling", gdzie spiewamy 4-5 piosenek.
O 9 jemy kawalek chleba i owoc.
O 9.30 zaczynamy zajecia zorganizowane. Spacer, rytmika, plac zabaw, malowanie. CZy co nam do lba strzeli i co mogloby byc fajne dla dzieciakow.
O 11 jemy frokost.
12-14.30 (niej wiecej) spia
O 14.30 jemy chleb i owoc
A potem powoli przychodza rodzice i odbieraja.
Co miec ze soba? to zalezy od zlobka. Ale...z reguly 2 pary ubran na zmiane (wbrew pozorom, zwracamy uwage czy dziecko ma mokre ubranie), kalosze, regntøj, kapcie, czapke bez sznurkow (ryzyko uduszenia). Wszystko podpisane.
Jesli masz wiecej pytan czy watpliwosci, pisz smialo na pw. Pracuje w zlobku, czesciowo nim "zarzadzam", wiec temat znany mi z pierwszej reki.
Jomir:
Kayutek ty pracujesz w malym zlobku, ale sa zlobki, gdzie przypada siedmioro dzieci na osobe, i tam juz nie jest tak fajowo, jak u Was. Zwlaszcza, ze pracujesz we wzorcowej placowce. Moja corka w czasie praktyk byla i w takiej i w takiej. Poza tym szkola przetrwania wbrew pozorom rozwija. Tak na marginesie niania tez nie bedzie karmila 16 miesiecznego dziecka z butelki. Tak duze dziecko jest w stanie jesc samodzielnie. Twoje dziecko nie jest juz niemowlakiem, i mimo ze napisalam o dwoch latach to wolalabym miec dziecko w tym Wieku w zlobku - wiecej mozliwosci socjalizujacych.
AU:
Syn oprócz butelki oczywiście je samodzielnie chlebek czy owoce, ale po prostu o 9 rano jak idzie spać domaga się butli z mlekiem, tak jak przed spaniem nocnym po kolacji butli z kasza. Dzienne spanie postaramy się przesunąć na pozniejsza godzinę skoro w żłobkach dopabuse o 12 kładą spać. Zaczniemy również próby z samodzielnym jedzeniem obiadkow i piciem z kubka :) Ale ta rezygnacja z butli z mlekiem może byc ciezka :(
Jomir:
Wszystko na spokojnie. Mimo ze tu piszemy, ze szkola przetrwania, to jednak standardy opieki sa zupelnie rozne niz w Polsce. Zauwaz, ze narzekam, ze w !"zlych" zlobkach jest siedmioro dzieci na osobe!
W wiekszosci 4-5 - chyba marzenie w polskich zlobkach.
Szkola przetrwania mialam na mysli, ze dzieci szybko musza stac sie samodzielne - same sie ubieraja, same jedza itp. i to jest pozytywne, choc na pociazku moze ciezkie.
Na kubek najwyzszy czas, w koncu o zeby trzeba zadbac. O ile juz maly nie dorobil sie prochnicy zasypiajac z butelka.
Zacznij oszukiwac - podawaj butle z woda, wowczas nie bedzie atrakcyjna.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej