Ogólne > Hydepark
watek dla purystow jezykowych
lukashero:
--- Cytat: andrejos w 21 Wrz 2014, 11:24:24 ---Najbardziej smieszne jest to iz autor tego watku pisal w innym poscie SYTULACJA...tak wiec przyslowie o kamieniu ale i o kotle z garnkiem przychodzi na mysl ;D ;D ;D
--- Koniec cytatu ---
No widzisz, taka sutuacja :P
Mam nadzieje ze przelozy sie to na zwracanie uwagi jak pisac poprawnie po polsku. Tu nie chodzi o obrazanie, czy krytykowanie. Nie bawmy sie tez w nazigrammar, bo czetso sa to literowki, ale po prostu zwracajmy uwage. Kazdy popelnia bledy, ale tez i kazdemu te bledy mozna wytknac. Mieszkamy za graniaca i powinnismy szczegolnie dbac o to jak sie mowi i pisze.
Nie do konca Paulina23. Troll trollem, ale zaczelo sie od moderatora ktory stwierdzil ze ktos jest iteligentny, bo napisal ze zarabia 43 tys brutto a reszta to przyglupy. Szesc razacych bledow nic nie dalo do myslenia...
Jomir:
Lukas, rozloze to na czynniki pierwsze, moze do CIebie dotrze.
Jezeli sytuacja z tamtego watku jest prawdziwa.
To dziewczyna jest naprawde utalentowanym specjalista.
Po pierwsze DONG niechetnie zatrudnia obcokrajowcow spoza kraju.
Po drugie dunskie firmy jezeli juz ich zatrudniaja, to po to by zaoszczedzic, wiec oferuje sie im nizsze pensje.
Jezeli dziewczynie, ktora aplikowala z Polski, udalo sie wskoczyc na normalna duska pensje, na dodatek w nowatorskim dziale, to jest naprawde wybitnym specjalista. Bowiem ludzi rownych jej nie brakuje w Danii, a jednak zdecydowali sie zatrdunic ja, niemowiaca po dunsku.
Wybitny, znaczy miedzy innymi duzo lepszy od przecietnego.
To mialam na mysli. Mam nadzieje, ze w koncu to do Ciebie dotrze i ochloniesz.
Nie wiem, jak Ci to prosciej wytlumaczyc.
Jomir:
Co do samej ortografii, mam zdanie podobne do Surji. Widze bledy, ale je toleruje. Na forum przychodza rozni ludzie.
Mniej wyksztalceni, bardziej, dyslektycy, albo tacy, ktorzy kraj opuscili dawno temu.
Dla kazdego powinno byc tu miejsce. Zaszczuwanie z powodow ortografii nie jest przyjemne.
Owszem, ze trafiaja sie leniwcy, ktorym sie nie chce sprawdzic, tudziez jak NAdusia nie ma na to ochoty czy czasu.
Jednak nigdy tego nie wiemy, a forum nie jest polonistyczne a polonijne.
W problematycznym watku padly jedynie cztery posty odpowiadajace na zadane pytania, natomiast 6 z komentarzem dotyczacym ortografii. Nie widzisz w tym nic negatywnego?
surja85:
Otóż to - na forum przychodzą różni ludzie. I bardzo podoba mi się to co napisała Jomir! FORUM POLONIJNE A NIE POLONISTYCZNE!
szczurek:
--- Cytat: lukashero w 21 Wrz 2014, 11:50:35 --- No widzisz, taka sutuacja :P
Mam nadzieje ze przelozy sie to na zwracanie uwagi jak pisac poprawnie po polsku. Tu nie chodzi o obrazanie, czy krytykowanie. Nie bawmy sie tez w nazigrammar, bo czetso sa to literowki, ale po prostu zwracajmy uwage. Kazdy popelnia bledy, ale tez i kazdemu te bledy mozna wytknac. Mieszkamy za graniaca i powinnismy szczegolnie dbac o to jak sie mowi i pisze.
Nie do konca Paulina23. Troll trollem, ale zaczelo sie od moderatora ktory stwierdzil ze ktos jest iteligentny, bo napisal ze zarabia 43 tys brutto a reszta to przyglupy. Szesc razacych bledow nic nie dalo do myslenia...,/
--- Koniec cytatu ---
bo czetso sa,/Mieszkamy za graniaca,/iteligentny,/wniozlem duzo do tej dyskusji..,,i jak sie chce psa walnac to kij sie znajdzie ....
Tu chyba bardziej ta kwota co niektorych boli .Kobieta i tyle zarabia .!!!!pal licho te bledu !!!ubodlo wasci ...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej