Ogólne > Hydepark
1864
Jomir:
Ja sie pokusilam o drobne porownanie dunskiego 1864 do polskiego 1863.
Nie chodzi o charakter wojny - tu zaczepna, w Polsce powstanie narodowowyzwolencze.
Ale o charakter spoleczenstwa. W Polsce w 1963 walczy tylko szlachta, chlopstwo napada na powstancow po lasach, zdradza i donosi wrogowi.
Tu szlachecka corka chodzi do szkoly, z wiejskimi dziecmi. A rodzina pozwala na kontakty z nimi.
Podczas gdy w Polsce, wyraza sie pogarde dla parobkow, a dworskie dzieci sa nauczane w domu, bez choloty.
I na koniec. Piszesz, ze spoleczenstwo dunskie duzo sie nauczylo z tej wojny. "spuscilo"z tonu, zaczelo myslec inaczej.
Polacy, co widzimy rowniez na forum, niczego nie nauczyli sie po dzis dzien. :(
frisms:
Ja oglądam "1864" i mnie sie bardzo podoba.Najbardziej zdjęcia i muzyka,i ogólnie strona graficzna.No i świetna rola Nicolas'a Bro,które osobiście bardzo lubię.
"Huset på Christianshavn" leci znowu na DR.K,nie oglądam zawsze,ale ten serial jest nie do pobicia! Fajna tez była "Taxa" no i wiele innych.Poza tym bardzo lubię stare kino duńskie,folkekomedie z Dirch Passer są świetne.
I tak jak pisze Roga,właśnie można się czegoś dowiedzieć,douczyć i spojrzeć inaczej na pewne sprawy związane z życiem i kultura tutaj.
Jomir:
Dopabuse wczoraj dalismy rade ogladnac ostatni odcinek.
Rozbawilo mnie kilka zdan, za ktory daje ogrmny plus filmowi, rezyserowi i Dunczykom.
Polacy nigdy nie zdobyli by sie o tyle dystansu do siebie, a juz w filmie historycznym, ktory ma byc obrazem "glorii i chwaly"...
Chodzi o odpowiedz Bismarcka, na pytanie krola, czy maja zaanektowac Danie czy nie:
Danie, zaanektowac? A na co nam to?
Dunczycy mowia tylko po dunsku, na nic sie nie przydadza.
A jak wogole w koncu nauczysz sie ich rozumiec, to sie beda tylko skarzyc.
To narod, ktory uwielbia sie skarzyc...
Oczywiscie przytoczenie calkiem luzne.
Smialam sie do rozpuku przez dobrych kilka minut.
Glownie chyba z paranoi. Bo co w takim razie powiedziec o Polakach.
No, ale minelo w koncu 150 lat. Narod sie pewnie zmienil, chociaz ten...
kayutek:
Obejrzalam kilka odcinkow i niestety nie zachwycil. Ostatni odcinek byl ok (moze dlatego, ze ostatni ;) )
frisms:
A tak Jomir,te słowa Bismarcka tez zapamiętałam...bardzo dobre zakończenie,tylko jakoś szkoda mi Inge.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej