Ogólne > Rodzina ...

Pobyt w Danii a leczenie w Polsce

<< < (3/4) > >>

maciekkk:
dziękuję za Wasze odpowiedzi ;) Z tego co się orientowałem, w dziedzinie, która mnie dotyczy, tj. transplantologii to wcale nie jest tak różowo w Danii jakby się mogło wydawać. W Polsce jestem pod opieką jednych z najlepszych lekarzy, którym ufam i zarówno oni jak i ja stwierdziliśmy, że najlepiej będzie żeby jeszcze przynajmniej kilka lat pozostać pod ich opieką. Tak czy owak trochę mnie uspokoiliście - zwłaszcza z tym, że Kommune może wydać zgodę na leczenie w Polsce :)

Jomir:
Moze co oznacza rowniez, ze wcale nie musi...
I nie kommuna, a region.

roga:

--- Cytat: maciekkk w 20 Sty 2015, 20:57:59 ---Witam ;)
Mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu. Mam dośc zawiłe pytanie ... Mianowicie: co w przypadku, gdy planuje wyjechac do Danii na dluzszy okres (rok, dwa) a muszę pozostawac pod obserwacją szpitala w Polsce (kontrole raz na 2-3 mies.). Z jednej strony na tak dlugi czas powinienem wyrobic żółtą kartę, z drugiej, w takiej sytuacji stracę prawo do ubezpieczenia w Polsce, prawda? Czy jest ktoś, kto orientuje się w międzynarodowych przepisach dot. służby zdrowia? Czy jest to realne aby leczyc się dalej w tym samym szpitalu w Polsce, majac jednak duńskie papiery?

--- Koniec cytatu ---

Nie piszesz czy planowany (?) wyjazd do Danii, to wyjazd w zwiazku z kontraktem zatrudnienia czy w ramach laczenia rodzin. Jezeli masz kontrakt zatrusdnienia, to w zaleznosci od tego jak czesrto bedziesz jezdzil do swojego "normalnego" miejsca pobytu (tzn. do domu w Polsce), masz mozliwosc uzyskania zoltej karty "z polskim adresem" - przeczytaj/zapoznaj sie z blankietem E106 albo E109. aidczeniachprzeczytaj o blankietach E106 i E109. 

maciekkk:
Hm, planowany - z zamiarem poszukiwania pracy. Poczytam o tych formularzach - tylko cały czas nie jestem pewien czy to cokolwiek w mojej sytuacji da. :) pozdraiwam

roga:
Z "zamiarem poszukiwania pracy" nie daje prawa do jakichkolwiek swiadczen. Wpierw kontrak pracy, potem rejestracja swojego legalnego pobytu w Statsforvaltningen, bo bez tego wszystko inne nie ma znaczenia. 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej