Ogólne > Hydepark
Samochody w Danii
phil:
Jomir wg Ciebie to jest normalne? Co za roznica kto w jakim kraju mieszka i zarabia. Czy jak Iphone kosztuje w Niemczech, Szwecji i w Polsce powiedzmy ok 5000 kr to w Danii powinien kosztowac 12000 kr???? Bo przeciez zarabiamy dobrze no to mozemy placic wiecej wiecej niz reszta swiata. Telefon to jest rzecz ktora uzywamy do dzwonienia, a samochod jest zwykla rzecza do transportu, powinien byc bezpieczny i wyposazony w nowe technologie ktore w innych krajach sa norma a tutaj norma jest aygo, up i 107. Jezdzace puszki po sardynkach. W 2013 r byly badania i porownywano samochody kupowane przez Szwedow i Dunczykow. Najczesciej kupowanym autem w Szwecji byly Vw passat i Volvo v70. Duze bezpieczne auta ktorymi przecietny Szwed jadac na ferie zapakuje cala rodzine, rowery i psa. W Danii najpopularniejszy byl Vw up. Przecietny Dunczyk jadac nim na ferie zapakowal cala rodzine, rowery zostawil w domu, a pies jechal na dachu :)
@ae@:
... Bo przeciez zarabiamy dobrze no to mozemy placic wiecej wiecej niz reszta swiata...
Nie tylko to, bo dostajemy o wiele wiecej niz reszta swiata.
Panstwo oplaca szkoly pdstawowe, srednie i wyzsze, nikt nie zostaje bez dochody czy dachu nad glowa, SU, kontanthjælp, folkepension, wszyscy maja oplacone leczenie, przeszczep szpiku kostnego tez, nikt nie blaga w internecie o pomoc na wózek inwalidzki, lózko szpitalne czy pieluchy dla chorego dziecka/zony/babci, kalek nie chowa sie po piwnicach...
Po starsza osobe przyjedzie taksówka i zawiezie do lekarza, zlamiesz obydwie nogi przyjdzie pielegniarka 2, 5, 5 razy dziennie,
Rozumiesz? Taki system dunczycy wybrali i dobrze im z tym, a ze wielkie auto drogie? A kto by sie tym tu przejmowal :-)
jesli wie ze jesli twoja samotna babcia mieszkajaca na drugim koncu Danii jutro sie przewróci i polamie obydwie kosci biodrowe to pojutrze zostanie zoperowana, wsawione sztuczne sztuczne stawy biodrowe, wróci do domu, gdzie komuna juz dostarczy, lózko szpitalne, wózek, hjemmepleje x 5, pielegniarka x 2, bedzie zamówione jedzenie itp itd I wszystko juz zaplacone - miedzy innymi z pieniedzy " za drogie samochody"
Jomir:
Nic dodac, nic ujac!
Pytanie, kto to zrozumie.
I na co babci nowe lozko, jak w aucie nie ma miejsca na rower.
czysio:
Niektórzy mają cały czas ten sam dylemat , jak tu się pokazać rodzinie i sąsiadom w starym aucie. Przecież ja bogaty jestem , mieszkam za zachodzie , więc zęby w ścianę , chleb z Polski z masłem ale super fura musi być. To że na 7 lat to nikt o tym nie wie ale dopabuse im w Polsce szczęki opadną. Dlatego część ludzi nie rozumie czym się tutaj jeździ bo są na poziomie , jak wyżej napisano. I tyle w tym temacie. Pozdrawiam
bikerboy:
Kiedys ktos madry xxx lat temu cos takiego mi powiedzial :
Z JEDNEJ STRONY W TYM KRAJU duzo CI DAJA , a z drugiej strony jeszcze WIECEJ zabieraja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej