poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody w Danii  (Przeczytany 52842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Samochody w Danii
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lut 2015, 12:28:54 »
Z pustego w prozne i Salomon nie naleje.
Zeby moc dawac, trzeba miec z czego.
Problem chyba raczej polega na tym, ze nie wszyscy sie skladaja.
I nie wszyscy sa tego swiadomi.

To moze trzeba dodac, do wypowiedz AE, ze te doplaty do mieszkan, przedszkoli, ulgi na dojazdy do Polski, to tez miedzy innmi w samochodach sie placi.
A tu by sie chcialo miec to wszystko i jeszcze auta za pol ceny. NIe da sie!
Pomimo ze jestesmy na zachodzie to dulary tu na drzewach nie rosna.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline phil

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Lut 2015, 12:34:36 »
... Bo przeciez zarabiamy dobrze no to mozemy placic wiecej wiecej niz reszta swiata...

Nie tylko to, bo dostajemy o wiele wiecej niz reszta swiata.

Panstwo oplaca szkoly pdstawowe, srednie i wyzsze, nikt nie zostaje bez dochody czy dachu nad glowa, SU, kontanthjælp, folkepension, wszyscy maja oplacone leczenie, przeszczep szpiku kostnego tez, nikt nie blaga w internecie o pomoc na wózek inwalidzki, lózko szpitalne czy pieluchy dla chorego dziecka/zony/babci, kalek nie chowa sie po piwnicach...
Po starsza osobe przyjedzie taksówka i zawiezie do lekarza, zlamiesz obydwie nogi przyjdzie pielegniarka 2, 5, 5 razy dziennie,

Rozumiesz? Taki system dunczycy wybrali i dobrze im z tym, a ze wielkie auto drogie? A kto by sie tym tu przejmowal :-)
jesli wie ze jesli twoja samotna  babcia mieszkajaca na drugim koncu Danii jutro sie przewróci i polamie obydwie kosci biodrowe to pojutrze zostanie zoperowana, wsawione sztuczne sztuczne stawy biodrowe, wróci do domu, gdzie komuna juz dostarczy, lózko szpitalne, wózek, hjemmepleje x 5, pielegniarka x 2, bedzie zamówione jedzenie itp itd I wszystko juz zaplacone - miedzy innymi z pieniedzy " za drogie samochody"
Ok czyli uwazasz, ze w krajach podobnych wielkosciowo do DK takich jak np. Belgia, Holandia czy Szwajcaria mieszkancy nie dostaja pomocy od panstwa w kwestiach wyzej opisanych?? Jezeli chodzi o opieke lekarska to chyba dawno nie byles na skadestuen. Ostatnio z rana kluta u mojego synka czekalem tam 8 godzin. A jak mialem operacje to nie bylo miejsc na salach i przez tydzien lezalem na korytarzu, wiec nie pisz bzdur, ze wszystko jest super. Uwazam, ze zreszta tak jak dunczycy, ze rzad nie potrafi gospodarowac pieniedzmi, a w szczegolnosci wysylaja za duzo pieniedzy do innych krajow. Jesli chodzi o dagpenge itd to duzo ludzi i nie tylko obcokrajowcy a w szczegolnosci dunczycy oszukuja system. Nie pojda do pracy do netto bo wiecej dostana z dagpenge, pozniej kontanthjælp, pozniej depresja i tak przeleci ladnych pare lat i po co szukac pracy. Oczywiscie duzo jest tez racji w tym co piszecie o hjemmepleje, wozkach itd. Tak czy inaczej mysle, ze mam troche racji jesli chodzi o bilafgift ale oczywiscie szanuje wasze zdanie.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Lut 2015, 17:06:00 »
Co ja uwazam -
 nie ma zadnego znaczenia, jak jest w Belgii czy Albanii tez nie ma znaczenia.

Obywatele Danii glosuja za takim systemem i taki maja, ich wola, ich prawo glosu. A rzad wysyla za duzo pieniedzy za granice - owszem tak to widzi niebieski blok i o wiele za malo - tak to widzi czerwony blok. To sie nazywa polityka i demokracja :-)

Syn czekal dlugo - to znaczy ze jego rana nie byla grozna dla zycia, bolesna? Byc moze ale nie grozna. Lózka na korytarzu? A zlozyles zazalenie? Mozna zawsze wykupic prywatne ubezpieczenie ale przypuszczam ze duza czesc woli polezec na korytarzu niz placic... :-D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Lut 2015, 20:25:39 »
Jezeli ktos manipuluje, to manupulujesz Ty.
Ja tylko porownalam ceny do dochodow, okreslajac ile lat na to trzeba pracowac.
W Polsce sprzataczek nie stac na wynajem mieszkana za 3-4.000 zlotych, a tu wiekszosc sprzataczy za tyle mieszka.
Czy tez bedziemy plakac, ze mieszkana sa drogie?
Sa inne dochody, sa inne ceny.
ALe jezeli porownamy czysto statycznie, to sie okaze, ze cena do wynagrodzen, jest niebotyczna w Polsce, a nie tutaj.
Jomir ... to jest wątek o samochodach, a ostatnia tematyka w naszej dyskusji to registeringsafgift i jego wyjątkowość, jak rozszerzymy tematykę na każdą sferę ... to się pogubimy ;)

Porównywać Danii z Polską to chyba nie ma co ... bo każdy wie jak jest.

A czy mieszkania są drogie? - a czy państwo tam miesza? - nie, dlatego nikt tej tematyki nie podnosi. Mieszkania są różne, sprzątaczka może sobie wynająć dwupokojowe pewnie i za 3000kr, jak i za 10000kr może sobie wynająć, i to jest jej wola - ja nikomu do portfela nie zaglądam, każydy niech robi co chce ... ale nie ma tam żadnych "dojących" obciążeń - jest normalność.
I o to chodzi pewnie phil'owi, jak i mnie ... w tematyce samochodów tej normalności nie ma, z czym się pewnie każdy zgodzi, kto wie co to jest registeringsafgift. A skoro tak bardzo tutaj wszystkim zależy na:

"Panstwo oplaca szkoly pdstawowe, srednie i wyzsze, nikt nie zostaje bez dochody czy dachu nad glowa, SU, kontanthjælp, folkepension, wszyscy maja oplacone leczenie, przeszczep szpiku kostnego tez, nikt nie blaga w internecie o pomoc na wózek inwalidzki, lózko szpitalne czy pieluchy dla chorego dziecka/zony/babci, kalek nie chowa sie po piwnicach...
Po starsza osobe przyjedzie taksówka i zawiezie do lekarza, zlamiesz obydwie nogi przyjdzie pielegniarka 2, 5, 5 razy dziennie"

to może moms niech będzie 50%? - dzięki czemu państwo będzie mogło wydawać na różności. Kto jest za? Dlaczego nie? A co z tymi powyższymi "dodatkami"? Dlaczego rynek samochodowy ma być specjalnie traktowany, by ktoś sobie szedł na "kontanthjaelp" (jak to @ae@ sugeruje)? - płaćmy wszyscy ... poprzez 50% moms ... na innych / wszystkich, a co tam, raz się żyje.

To moze trzeba dodac, do wypowiedz AE, ze te doplaty do mieszkan, przedszkoli, ulgi na dojazdy do Polski, to tez miedzy innmi w samochodach sie placi.

Jomir za? ;)

W Polsce patrzymy na ludzi przez pryzmat auta , czym droższy masz samochód tym jesteś postrzegany jako majętny.
Niektórzy mają cały czas ten sam dylemat , jak tu się pokazać rodzinie i sąsiadom w starym aucie.
Tylko dlaczego jedynym, który o tym pisze, jesteś Ty?  :-X  ;D

...

jeszcze raz - w tym temacie chodzi o jedno ... jak autor zauważył ... na street view ... można dostrzec sporo staruszków ... oraz przeżyć szok, porównując rynek samochodowy w Niemczech ... i w Danii ... a to wszystko jest sprawką czegoś takiego jak registeringsafgift, który to państwo duńskie zaserwowało swoim obywatelom, a który to jest ewenementem na skalę światową ... a pisać o tym, że taka sytuacja jest w porządku ... naprawdę nie rozumiem tego, bo jak wcześniej w sposób humorystyczny wspomniałem - płaćmy 50% momsu jeśli tak bardzo chcemy być wyjątkowi - łożyć na nas wszystkich, dlaczego nie?
Tylko ... że podatków i obciążeń - normalnych - pewnie i tak jest już sporo, tak jak w innych państwach.

A może ktoś się nie zgadza z tym, że registeringsafgift jest "wyjątkowy"?

Oczywiście, że można się "nauczyć" z nim żyć i trzeba, bo pewnie i tak nic z nim nigdy nie zrobią, bo za dużo by było z tym zabawy (=co z tymi, którzy zapłacili?, zachwianie rynkiem samochodowym) a jednak każdemu daje się jakoś we znaki ... i zaburza rynek samochodowy w znacznym stopniu, co zauważył autor tematu na street view ;)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lut 2015, 20:42:17 »
...a jednak każdemu daje się jakoś we znaki ... i zaburza rynek samochodowy w znacznym stopniu, co zauważył autor tematu na street view...

Mnie nie daje sie we znaki, nie mam potrzeby posiadania "przedluzacza potencji", na wakacje lece samolotem, a samochód ma mnie przewiezc z punkt A do B, nic wiecej (kawy tez nie musi robic).

Zaburza rynek ?- tuziemcom to nie przeszkadza, glosuja za dotacjami do autobusów, za podniesieniem registreringsafgift na duze samochody itp.

A dyskusja na polskim forum - czy dunczycy we wlasnym kraju powinni obnizyc registreringsagift, podniesc moms, glosowac na tych czy na tamtych - smieszy mnie, ale polacy lubia podyskutowac  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Lut 2015, 20:47:56 »

jeszcze raz - w tym temacie chodzi o jedno ... jak autor zauważył ... na street view ... można dostrzec sporo staruszków ... oraz przeżyć szok, porównując rynek samochodowy w Niemczech ... i w Danii ... a to wszystko jest sprawką czegoś takiego jak registeringsafgift, który to państwo duńskie zaserwowało swoim obywatelom, a który to jest ewenementem na skalę światową ... a pisać o tym, że taka sytuacja jest w porządku ... naprawdę nie rozumiem tego, bo jak wcześniej w sposób humorystyczny wspomniałem - płaćmy 50% momsu jeśli tak bardzo chcemy być wyjątkowi - łożyć na nas wszystkich, dlaczego nie?
Tylko ... że podatków i obciążeń - normalnych - pewnie i tak jest już sporo, tak jak w innych państwach.

A może ktoś się nie zgadza z tym, że registeringsafgift jest "wyjątkowy"?

Nie jest ewenementem na skale światowa,Znalazło by sie pewnie jeszcze kilka krajów , Norwegia czy Singapur.
http://www.spidersweb.pl/2014/09/kraj-biednych-kabusewcow.html

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lut 2015, 20:53:39 »
...a jednak każdemu daje się jakoś we znaki ... i zaburza rynek samochodowy w znacznym stopniu, co zauważył autor tematu na street view...

Mnie nie daje sie we znaki, nie mam potrzeby posiadania "przedluzacza potencji", na wakacje lece samolotem, a samochód ma mnie przewiezc z punkt A do B, nic wiecej (kawy tez nie musi robic).

Zaburza rynek ?- tuziemcom to nie przeszkadza, glosuja za dotacjami do autobusów, za podniesieniem registreringsafgift na duze samochody itp.

A dyskusja na polskim forum - czy dunczycy we wlasnym kraju powinni obnizyc registreringsagift, podniesc moms, glosowac na tych czy na tamtych - smieszy mnie, ale polacy lubia podyskutowac  ;D
[/b][/i][/u]

Fachowo się to nazywa -Zamiatanie miotła nieba , stojąc po kostki w gównie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lut 2015, 20:53:39 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Lut 2015, 21:37:43 »
Tutaj masz Duńczyków "przedłużacze potencji", które często można spotkać na drogach, i co pewnie było też przyczyną powstania tego tematu :D
http://www.guloggratis.dk/biler/personbiler/toyota/aygo/annonce/erhverv/26228795-toyota-aygo-2012#image-121322568
92 000km w 3 lata - istny globtroter.
Szkopuł w tym, że ten samochód kosztował 110 000kr. Wersję bazową można było kupić za ok. 75 000kr, ale Duńczyk też człowiek, chce trochę dodatków:
Tilbehør
Antal airbags   8 airbags
Aircondition    Ja
ABS Bremser   Ja   
Alu-fælge   Ja
Elruder   Ja   
ESP/ESC   Ja
Fjernb. centrallås   Ja   
Radio med CD   Ja
Hjul, monterede, dækmønster   mere end 3 mm   
Hjul, monterede, fælge   stål
Hjul, monterede   vinterhjul   Hjul, ekstra, dækmønster   mere end 3 mm
Hjul, ekstra, fælge   alu 14"   Hjul, ekstra   sommerhjul
Startspærre   Ja   
Splitbagsæde   Ja

Normalnie "za 110 000kr" w Niemczech, Francji kupiłby Toyotę Yaris z lepszym wyposażeniem, Auris - z podobnym (bezpieczniejsze samochody, lepsze jakościowo, bardziej komfortowe - 92000km w 3 lata, to całkiem sporo się najeździł, żeby hemoroidów się nie nabawił), a tutaj "biedak" musi się upychać w taką puszkę ... ale co tam, ktoś sobie pójdzie na kontanthjaelp (czego nie ma w państwach, które mają normalne opodatkowanie samochodów, tak?).

cwsm111 - no ... sporo ;), a w UE?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Lut 2015, 22:02:53 »
Moj samochod ma 2,5 roku, i 95.000... Dostalam go jak mial 4 kilometry przebiegu.

Nic w tym dziwnego nie widze. Wszystko zalezy od tego jaka sie ma prace. Nie trzeba byc globtroterem, ani miec hemoroidow.

95.000 na dunskich drogach, to nieco inaczej niz na polskich krajowkach.   

A 60 % wartosci jak na auto trzyletnie, to chyba nie tragicznie?

W Polsce auta takiego przebiegu nie maja, ale chyba tylko dlatego, ze cofanie licznikow jest niemalze sportem narodowym.

« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2015, 22:21:35 wysłana przez Jomir »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Lut 2015, 22:15:17 »
A w kwestiii registrerings afgift, warto zwrocic uwage, ze w Danii przemysl motoryzacyjny nie istnieje, w zwiazku z tym, jest to jedyna forma zarabiania na tej branzy dla Panstwa.

TAk wogole, po dunskich autostradach smigacie gratis, w Polsce placi sie jak za zboze... NIkomu nie przyslo do glowy dlaczego?
Bo autostrady tez miedzy innymi finansuje sie z tego registrerings afgift.

A swoja droga, tak sie zastanawialam, jezeli sa dwie osooby pracujace w gospodarstwie domowym, majace zupelnie normalne pensje, to nie powinno byc problemu z zakupem nowego samochodu sredniej klasy.
Jezeli nie stac, to widocznie po prostu kogos nie stac, a nie ze system winny. Auta sa produketm luksusowym same w sobie, wiec nie dla ubogich. To nie jest produkt pierwszej potrzeby, zeby musiala obowiazywac zasadac "kazdego musi byc stac na limuzyne".
Srednie auto dla sredniej klasy, luksusowe dla bogatych.

A tu widze, ze pretensje o to, ze pracuje sie za srednia krajowa (albo i ponizej), a na luksowe auto nie stac.
HALO!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Lut 2015, 22:28:34 »
Nie mam pojecia o czym piszesz spooki.

Mnie nie interesuje czy ma 8 cz 16 airbagsów, air cond uzywam delikatnie mówiac bardzo rzadko, alufælge, cd? ktos jeszcze slucha cd?

Do spooky: Zdaje sobie sprawe ze dla niektórych to wazne, ale jest tez ta grupa która wsiada, jedzie i wysiada i alufælgi im zwisaja i powiewaja.  ;D albo moze sie kreca i powiewaja... ;D

Bardzo mozliwe ze ty znasz ludzi którzy " ida sobie na kontanthjælp" , znakomita wiekszosc nie moze pracowac, chorzy ale niewystarczjaco na førtidspension.
Wczoraj rozmawialam z jednym takim, faglært slagter, kocha swoja prace, pracowal w delikatesach duzej sieci przez prawie 30 lat, wysiadla prawa reka, operacje, nie moze nic podniesc, wysiada lewa reka, moze niesc reklamówke z 1 mlekiem,  sygedagpenge sie skonczyly, przekwalifikowal sie na pedagogmedhjælper, nikt go juz w jego wieku nie zatrudni, jest na kontanthjælp.
" Poszedl sobie na kontanthjælp" ? Jestes pewien? Zazdroscisz mu, chcialbys sie zamienic?

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Lut 2015, 22:44:49 »
Bo autostrady tez miedzy innymi finansuje sie z tego registrerings afgift.
"Panstwo oplaca szkoly pdstawowe, srednie i wyzsze, nikt nie zostaje bez dochody czy dachu nad glowa, SU, kontanthjælp, folkepension, wszyscy maja oplacone leczenie, przeszczep szpiku kostnego tez, nikt nie blaga w internecie o pomoc na wózek inwalidzki, lózko szpitalne czy pieluchy dla chorego dziecka/zony/babci, kalek nie chowa sie po piwnicach...
Po starsza osobe przyjedzie taksówka i zawiezie do lekarza, zlamiesz obydwie nogi przyjdzie pielegniarka 2, 5, 5 razy dziennie"

... yyy ... choinka ... jeszcze trochę i wyjdzie na to, że wszystko jest finansowane z registeringsafgiftu ;)
P.S. budżet państwa nie określa przeznaczenia przychodów z danego źródła, to jest "worek".

A w kwestiii registrerings afgift, warto zwrocic uwage, ze w Danii przemysl motoryzacyjny nie istnieje, w zwiazku z tym, jest to jedyna forma zarabiania na tej branzy dla Panstwa.
- Jomir ... a coś takiego jak told i moms ... to w Danii nie występuje?

@ae@ - panu oczywiście życzymy wszystkiego najlepszego.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2015, 23:34:03 wysłana przez spooky »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Lut 2015, 23:40:35 »
Ok told i moms i oplaty za autostrady, tak po polsku - 30 koron za kazde 20 km. To by dopabuse placz byl! :)

Offline phil

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Lut 2015, 13:08:29 »
Mnie nie interesuje czy ma 8 cz 16 airbagsów
Przypomniala mi sie rozmowa z pewna dunka jakis czas temu. Kupila sobie vw lupo. Samochod ten nie mial ABS. Pytam sie jej dlaczego kupila takie auto bo przeciez w innych krajach ABS to podstawa. Odpowiedziala mi, ze cieszy sie, ze nie ma ABS bo jakby czasami sie popsul to droga jest wtedy naprawa (i ogolnie im mniej samochod ma tym lepiej i taniej w uzytkowaniu). Ludzie tacy niestety ale sa 100 lat za murzynami. Rozwiniete kraje wymyslaja nowe technologie poprawiajace bezpieczenstwo. Podrozujemy przeciez z rodzina. A Tobie ae polecam calkowicie wylaczyc air bagi skoro bez roznicy Ci jest ile ich masz. Wazne, ze przemiescisz sie z punktu A do B.....

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lut 2015, 15:01:21 »
Czytam Was i czytam i taka jedna uwaga mi sie nasunela  :) mysle ze jesli juz chcecie koniecznie porownywac, to nie mozna porownywac Danii do Polski bo to jak niebo i ziemia, ale raczej do innych krajow skandynawskich.
Mowicie ze szpitale, przedszkola, socjal itd.. Owszem, zgadza sie ale z tego co sie orientuje w Szwecji i Norwegii nie ma registeringafgift a zaplecze socjalne maja rowniez bardzo dobre, o lecznictwie, ktore jest na duzo wyzszym poziomie niz w Danii juz nie wspomne.  :)

A widzieliscie w ogole statystyki, ile Dunczykow ma samochod?  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lut 2015, 15:01:21 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308752
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16737
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39560
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45700
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42586
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand