poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody w Danii  (Przeczytany 52911 razy)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Samochody w Danii
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Lut 2015, 15:03:35 »
 ;D

Wiesz,kiedy mój pierwszy samochód wjechal do garazu o ABS i "air bagach" nikt jeszcze nie myslal, nie mówiac o slyszeniu czy kupieniu. I zyje, dzieci tez, i psy, i przejechane pól Europy kiedy jeszcze dinozaury po drogach biegaly i telefon komórkowy widziano tylko w TV, film nazywal sie (chyba) Baza ksiezycowa Alfa  ;D

Lubie obejrzec film ale nie mam duzego pakietu Viasat, i mój telewizor dalej nie umie robic kawy... ;D

Istnieja tez alarmy domowe, kamery, czujniki cieplne i ruchowe - tez nie mam. W domu mieszkam a nie obwarowywuje sie.

Samochód uzywam do jezdzenia, z A do B, czasem tez z powrotem  ;D

A ze twoim zdaniem 100 lat za murzynami? A kogóz twoje zdanie obchodzi??  ;D

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Lut 2015, 15:08:45 »
Newbie: nie mozna porównywac ekonomii tych krajów, kulture tak ale nie ekonomie.

Norwegia - zyje z ropy, duze zloza surowców naturalnych, inne rolnictwo, Szwecja mnóstwo surowców naturalnych, przemysl ciezki, rolnictwo, Daniia? Nie posiada przemyslu ciezkiego, surowce naturalne, troche ropy, zadnego wegla, rud metali, rolnictwo ale hamowane ochrona srodowiska.

Nie da sie porównac.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Lut 2015, 15:38:05 »
Owszem, zgadza sie ale z tego co sie orientuje w Szwecji i Norwegii nie ma registeringafgift a zaplecze socjalne maja rowniez bardzo dobre, o lecznictwie, ktore jest na duzo wyzszym poziomie niz w Danii juz nie wspomne.  :)
W Norwegii też mają nieciekawie (nienormalnie) z samochodami.

Dla mnie już po temacie ... jak zaczynamy pisać o alarmach domowych i dinozaurach w temacie o samochodach ;)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Lut 2015, 16:04:01 »
W Norwegii też mają nieciekawie (nienormalnie) z samochodami.

Dla mnie już po temacie ... jak zaczynamy pisać o alarmach domowych i dinozaurach w temacie o samochodach ;)

Tak w prostych żołnierskich słowach ,o co Tobie w końcu chodzi.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Lut 2015, 18:26:26 »
e-tam, nie udzielam się już, lubię merytoryczność ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Lut 2015, 20:06:49 »
Czytam Was i czytam i taka jedna uwaga mi sie nasunela  :) mysle ze jesli juz chcecie koniecznie porownywac, to nie mozna porownywac Danii do Polski bo to jak niebo i ziemia, ale raczej do innych krajow skandynawskich.
Mowicie ze szpitale, przedszkola, socjal itd.. Owszem, zgadza sie ale z tego co sie orientuje w Szwecji i Norwegii nie ma registeringafgift a zaplecze socjalne maja rowniez bardzo dobre, o lecznictwie, ktore jest na duzo wyzszym poziomie niz w Danii juz nie wspomne.  :)

A widzieliscie w ogole statystyki, ile Dunczykow ma samochod?  ;)

Zgadza sie, ale wydaje mi sie (pisze wydaje!), ze w Norwegii jeszcze jest. A w Szwecji nie ma, bo przez wiele lat zyli z VOLVO,  ktore dopabuse pare lat temu zostalo sprzedane.

Co statystyki Dunczyk/samochod - Dania liczy sobie 5 milonow mieszkancow, z czego 2,5 mieszka w Kopenhadze.
Komunikacja miejska w tym miescie jest optymalna, a korki tak ogromne, ze wiekszosci samochod nie jest potrzebny.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Lut 2015, 22:24:30 »
Cala dyskusje porownan mozna sprowadzic do jednego, a mianowicie do DOCHODOW i WYDATKOW panstwa, czyli budzetu. Jestesmy zgodni, ze w duzej mierze systemy w krajach skandynawskich sa bardzo podobne (edukacja, zdrowie, swiadczenia socjalne, infrastryktura itp). A wiec z mniejszymi odchylenaimu podobny Vælfærd = WYDATKI w budzecie panstwa. Inaczej natomiast ma sie z DOCHODAMI. Jak juz napisano wczesniej Norwegia (olej), Szwecja (duzy przemysl) uzyskuja znaczne dochody z eksportu swoich produktow jak i z podatku tych duzych firm. Danie poza kilkoma duzymi przedsiebiorstwami charakteryzuje mniejsze i srednie firmy, z tego duzo firm, to formy produkujacych na rynek wewnetrzny i firm w zakresie uslug. Zachowujac relatywnie wysokie wydatki, bo takiego dokonalismy wlasnie wyboru), budzet panstwa aby bilansowal, musi byc zasilany podatkami, miedzy innymi wlasnie podatkiem od samochodow, podatkiem od wartosci nieruchomosci i innymi afgiftami. Ewentualne ich obnizenie, nie spowoduje obnizenia kosztow panstwa, poniewaz obnizajac jeden koszt zainstnieje koniecznisc podwyzszenia innych. Jedyne wyjscie to reformy zmierzajace do zwiekszonej efektywnosci, ograniczenia stanowisk komunalnych i panstwowych nie przez masowe zwolnienia, ale reorganizacje. Przykladem moze byc plan, ze folkepension w przyszlosci bedzie bardzo ograniczona i wylacznie dla sob nie posiadajacych innej formy oszczednosci emerytalnych. I tak wlasnie bedzie, kiedy to zdecydowana wiekszosc osob zatrudnionych bedzie miala filary emerytalne ustanowione umowami zbiorowymi i gdzie przyszle emerytury z takich filarow bede 2-3 krotnie a moze i wyzsze niz dzisiejsza emerytua panstwowa przyslugujaca wszystkim. Oszczednosc beda przeznaczone na inne katywnosci. To tylko przyklad. Innym przykladem jest reforma kontanhjælp. dunscy politycy, a w szczegolnosci spoleczenstwo, ktore wybiera tych politykow jest spoleczenstwem bardzo uswiadomionym i zdaje sobie sprawe z tego co osiagnelo swoja praca jaka cene jest gotowe zaplacic aby zachowac to cio uwaza za korzystne. Ceny samochodow nie dyskutuje sie tak goraco jak wiekszosc z Was to robi, chociaz od czasu do czasu otwiera sie na ten temat dyskusja i z czasem na pewno registreringsafgift bedzie obnizony, pytanie tylko za jaka cene (kto za to zaplaci), bo za darmo nic nie ma chcac zachowac to co sie posiada/osiagnelo.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 21 Lut 2015, 22:24:30 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Lut 2015, 06:00:01 »
@ @ae@- ten film to chyba "Kosmos 1999"  ;)- tez go pamiętam, wtedy jeszcze chodziło się do szkoły w soboty i nauczycielka "puszczała nas" do domu z ostatniej lekcji, byśmy mogli go obejrzeć  ;D ;D ;D.

Cała ta dyskusja to trochę takie "O wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy" czy odwrotnie  ;).
Samochody w Polsce tanie?
W Niemczech?
A co nas tu trzyma w tej Danii? ;) Przeciez jest wolność wyboru, każdy może wrócić do Polski czy wyjechac do Niemiec i tam sobie jeździć "wypasionym autem" , skoro ma taką potrzebę. Skoro wybraliśmy Danię, trzeba ją przyjąć "z dobrodziejstwem inwentarza" ;).
Albo zostać politykiem i forsować prawo ;P
" Polak gorszego sortu"

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Lut 2015, 11:05:14 »
Pamiętajmy , że w Niemczech wraz z niższymi cenami aut idą w parze wysokie opłaty o których widać nie wiecie. Koszt utrzymania auta jest wysoki jak w Danii.

Offline phil

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Lut 2015, 11:13:40 »
Roga dziekuje za Twoj post, ktory obrazuje dokladnie sytuacje. Natomiast dalsza dyskusja z co niektorymi osobami nie ma sensu. Milej niedzieli zycze.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Lut 2015, 19:06:45 »
Jasne, ze nie ma sensu.

Jezeli tok myslenia, podaza torem samochody sa drogie, bo "jestem tu 6 lat i jeszcze mnie nie stac na samochod", to jakze wytlumaczyc zasady funkcjonowania panstwa w skrocie.
W Polsce nie bylam jaki czas, byc moze faktycznie sporo sie zmienilo i juz teraz kazda rodzina, nie dosc, ze na swoim, to jeszcze w nowej bryce 6 lat od podjecia pierwszej pracy.
Cuda Panie, Cuda !

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Lut 2015, 20:32:27 »
Jomir - ale to jest Twój tok myślenia i czysia. Ani mnie, ani philowi, o takie coś nie chodzi, wszystko zostało napisane, a wy obstajecie przy swoim, że "przedłużacze potencji". W ogóle skąd u Was takie podejście? - bo jeśli ktoś myśli, że tak można myśleć, to sam tak myśli.
A beti tych, którym coś się nie podoba - od razu wygania z Danii. A czy znajdą się Duńczycy, którym się registeringsafgift nie podoba? - pewnie, że znajdą ... beti też ich stąd będzie wyganiała?

I o to chodziło mnie, że taka to tutaj rozmowa, nijaka. Odrobinę było dyskusji, przedstawiania innego punktu widzenia, a 80% ... nie wiem czego, ciężko to nazwać. No bo jak to nazwać?

Jasne, ze nie ma sensu.
Jezeli tok myslenia, podaza torem samochody sa drogie, bo "jestem tu 6 lat i jeszcze mnie nie stac na samochod", to jakze wytlumaczyc zasady funkcjonowania panstwa w skrocie.
W Polsce nie bylam jaki czas, byc moze faktycznie sporo sie zmienilo i juz teraz kazda rodzina, nie dosc, ze na swoim, to jeszcze w nowej bryce 6 lat od podjecia pierwszej pracy.
Cuda Panie, Cuda !
mnie ręce opadają ;)

A Ty ciągle obstajesz przy tym, że dzięki registeringsafgiftowi w Danii jest wszystko ... a my obstajemy przy tym, że w żadnym innym państwie UE nie ma takiego kosmicznego obciążenia ... i te państwa sobie też jakoś radzą ze swoim budżetem.

Spoko z Was ludzie ... ale ten temat mi się niesamowicie nie spodobał - dyskusja. Ja lubię rzeczowo, sprawnie, na temat ;)

A miałem się już nie udzielać :D Sorry :D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Lut 2015, 21:21:50 »
O! Przepraszam! NIgdzie w moich postach nie ma o przedluzaniu potencji!
Ja tylko tlumacze, ze stosunek cena/pensja jest bardziej korzystyny w Danii niz w Polsce.
Przeczytaj dokladnie moje posty.

To tak samo jak chleb tu kosztuje 20 koron, woda mineralna 15, a coca cola 20 (pisze w przyblizeniu).
Tez by mozna sie burzyc! CHyba ich pogielo! pol litra wody mineralnej 7,50? (pisze o cenie w budce z hot dogami).
No, ale tutaj tez i nie zarabia sie 5 zlotych na godzine.

Aczkolwiek w pelni zgadzam sie, z Czysiem, ze znaczna wiekszosc Polakow, kupuje auto na pokaz!

Dla mnie auto to maszyna do jezdzenia. Jestem wlasnie w trakcie wybierania nowego samochodu. Zdziwilbys sie bardzo, jakbys poznal kryteria. Nie wiem co to znaczy uzyte wczesniej w dyskusji "auta kiepskich marek", ale zapewniam CIe, ze chyba bym sie tez zalapala na te "kiepskie marki", bo nie odwiedzilam ani voolksvagena, ani audi, ani BMW, czy mercedesa...

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Lut 2015, 04:39:15 »
Spooky, nikogo nie "wyganiam" , wprost przeciwnie, piszę o WOLNOŚCI WYBORU - tak, równiez dla Duńczyków. Przeciez nie jest powiedziane, że Duńczyk nie może "szukać szczęścia" w innym kraju, nie?
Generalnie myslę, że w każdym kraju znalazłoby się coś, na co można popsioczyć. Dania nie jest wyjątkiem. Ale moim skromnym zdaniem, klasa samochodu to ostatnie zmartwienie .
Jakiś czas temu w naszej firmie zaczął pracować kolega- Duńczyk. W rodzinie dotychczas było jedno auto. Aby móc przyjeżdżac do pracy, kupil sobie za 4 000 DKK "golfa 3 " - w Polsce obciach i degrengolada , tu nikt się tym nie przejmuje. Opowiadał , że nawet zastanawiali się z żoną , czy nie kupić nowego , na kredyt, oczywiście. Ale po namyśle machnęli ręką - by dojechac te -naście kilometrów do pracy, wystraczy mu ten golf. Pieniądze wolą wydac na coś fajniejszego, niż drugi "wypasiony" samochód. Ot, takie podejście.
Pamiętam pewną rozmowę w rodzinie.
Brat od lat dostaje z firmy, gdzie pracuje, służbowe auta. I to na tak fajnych warunkach, że może ich używac równiez prywatnie. Więc jego prywatna stara Astra stała sobie w garażu. Rozmowa zeszla na to, że jego żona przeciez mogłaby sobie nią jeździć do pracy , choćby tylko po to, by nie wyjśc z wprawy . Ona oburzyła się na taką sugestię , mówiąc " Tym??? Cieć u nas lepszym jeździ".
 I to jest właśnie ta mentalnośc.
 "Nie wypada" Polakowi pokazać się starszą Astrą, bo "cieć lepszym jeździ" (notabene to z tym cieciem weszło do kanonu powiedzonek rodzinnych, gdy mowa o samochodach, nieodmiennie przypomina się nam ta sytuacja  8) ).

Jest drogo?
No, jest- i co z tego?
Czy to w jakiś sposób rujnuje ekonomię rodzinną? Czy ludzi nie stać na samochody?
Czy naprawdę zaraz musi to być "spod igły" najnowszy model ekstra auta z salonu ?
Mam wrażenie, że to takie trochę na siłę szukanie dziury w całym- na zasadzie- no, jest nieźle w tej Danii, zarobki niezłe, poziom życia dobry, tylko dlaczego muszę jeździc kilkuletnim Oplem , gdy "za miedzą" za te pieniądze mógłbym kupić nowiutkiego Mercedesa  ;).
Trochę szukanie dziury w całym.
A dyskusja nad wysokim podatkiem rejestracyjnym na łamach polonijnego forum to nic innego, jak bicie piany- bo do niczego to nie prowadzi i niczego w prawie i realnej sytuacji nie zmieni.
" Polak gorszego sortu"

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Lut 2015, 08:47:10 »
Ja również nie pisałem o przedłużaniu , nie wiem skąd to miało być. Ale nie ważne , ja kocham Polskę i mam nadzieję wrócić do domu , kiedyś. Jeśli uważacie , że państwo tylko bierze a mało daje , to cóż. Ja to widzę inaczej , kiedy byłem sam miałem różnego rodzaju ulgi i odpisy , przyznaję że otrzymywałęm zwroty i to nie małe , auto na pl tablicach itd. lecz zawsze rozliczałem się uczciwie bez naciągania. Co zresztą miałem okazję udowodnić podczas dwóch kontroli ze skatu. Teraz mój syn ma darmową naukę , kupiłem mu tylko plecach , resztę szkoła daje , żona ma rodzinne  a że podatki wysokie. Mnie to pasuje , gdyż w Polsce przy podobnych dochodach zapłacimy podobny podatek ok. 40% , auta drogie , trudno. W Polsce jeździłem 10-letnim autem a tutaj kupiłem 7-letnie , naturalnie że chciałbym coś super ale jestem realistą i mierzę siły na zamiary.  Pisałem o czym Jomir wspomniała , żę duża grupa naszych rodaków jest podatna na opinię ludzi z kraju i często zagalopują się z drogim autem na wiele lat nie myśląc o tym co będzie później. Kończąc temat , większość naszych rodaków bardzo wiele otrzymała od państwa , ulgi , odpisy , szkoły językowe , wysokie rodzinne itd. Problem w tym , że w Polsce tego nie ma w takim stopniu i do dobrego każdy się szybko przyzwyczaja , jeśli uważacie że w kraju jest lepiej niż w Danii to nie rozumiem co niektórzy tutaj jeszcze robią. No chyba , że siłą są trzymani. Nie można mieć wszystkiego , nawet jeśli ciężko i uczciwie się pracuje. Ale tak na luzie , spoko. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 23 Lut 2015, 08:47:10 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309024
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16824
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39577
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45791
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42599
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand