Ogólne > Hydepark
Samochody w Danii
@ae@:
Nie mam pojecia o czym piszesz spooki.
Mnie nie interesuje czy ma 8 cz 16 airbagsów, air cond uzywam delikatnie mówiac bardzo rzadko, alufælge, cd? ktos jeszcze slucha cd?
Do spooky: Zdaje sobie sprawe ze dla niektórych to wazne, ale jest tez ta grupa która wsiada, jedzie i wysiada i alufælgi im zwisaja i powiewaja. ;D albo moze sie kreca i powiewaja... ;D
Bardzo mozliwe ze ty znasz ludzi którzy " ida sobie na kontanthjælp" , znakomita wiekszosc nie moze pracowac, chorzy ale niewystarczjaco na førtidspension.
Wczoraj rozmawialam z jednym takim, faglært slagter, kocha swoja prace, pracowal w delikatesach duzej sieci przez prawie 30 lat, wysiadla prawa reka, operacje, nie moze nic podniesc, wysiada lewa reka, moze niesc reklamówke z 1 mlekiem, sygedagpenge sie skonczyly, przekwalifikowal sie na pedagogmedhjælper, nikt go juz w jego wieku nie zatrudni, jest na kontanthjælp.
" Poszedl sobie na kontanthjælp" ? Jestes pewien? Zazdroscisz mu, chcialbys sie zamienic?
spooky:
--- Cytat: Jomir w 20 Lut 2015, 22:15:17 ---Bo autostrady tez miedzy innymi finansuje sie z tego registrerings afgift.
--- Koniec cytatu ---
"Panstwo oplaca szkoly pdstawowe, srednie i wyzsze, nikt nie zostaje bez dochody czy dachu nad glowa, SU, kontanthjælp, folkepension, wszyscy maja oplacone leczenie, przeszczep szpiku kostnego tez, nikt nie blaga w internecie o pomoc na wózek inwalidzki, lózko szpitalne czy pieluchy dla chorego dziecka/zony/babci, kalek nie chowa sie po piwnicach...
Po starsza osobe przyjedzie taksówka i zawiezie do lekarza, zlamiesz obydwie nogi przyjdzie pielegniarka 2, 5, 5 razy dziennie"
... yyy ... choinka ... jeszcze trochę i wyjdzie na to, że wszystko jest finansowane z registeringsafgiftu ;)
P.S. budżet państwa nie określa przeznaczenia przychodów z danego źródła, to jest "worek".
--- Cytat: Jomir w 20 Lut 2015, 22:15:17 ---A w kwestiii registrerings afgift, warto zwrocic uwage, ze w Danii przemysl motoryzacyjny nie istnieje, w zwiazku z tym, jest to jedyna forma zarabiania na tej branzy dla Panstwa.
--- Koniec cytatu ---
- Jomir ... a coś takiego jak told i moms ... to w Danii nie występuje?
@ae@ - panu oczywiście życzymy wszystkiego najlepszego.
Jomir:
Ok told i moms i oplaty za autostrady, tak po polsku - 30 koron za kazde 20 km. To by dopabuse placz byl! :)
phil:
--- Cytat: @ae@ w 20 Lut 2015, 22:28:34 ---Mnie nie interesuje czy ma 8 cz 16 airbagsów
--- Koniec cytatu ---
Przypomniala mi sie rozmowa z pewna dunka jakis czas temu. Kupila sobie vw lupo. Samochod ten nie mial ABS. Pytam sie jej dlaczego kupila takie auto bo przeciez w innych krajach ABS to podstawa. Odpowiedziala mi, ze cieszy sie, ze nie ma ABS bo jakby czasami sie popsul to droga jest wtedy naprawa (i ogolnie im mniej samochod ma tym lepiej i taniej w uzytkowaniu). Ludzie tacy niestety ale sa 100 lat za murzynami. Rozwiniete kraje wymyslaja nowe technologie poprawiajace bezpieczenstwo. Podrozujemy przeciez z rodzina. A Tobie ae polecam calkowicie wylaczyc air bagi skoro bez roznicy Ci jest ile ich masz. Wazne, ze przemiescisz sie z punktu A do B.....
newbie12:
Czytam Was i czytam i taka jedna uwaga mi sie nasunela :) mysle ze jesli juz chcecie koniecznie porownywac, to nie mozna porownywac Danii do Polski bo to jak niebo i ziemia, ale raczej do innych krajow skandynawskich.
Mowicie ze szpitale, przedszkola, socjal itd.. Owszem, zgadza sie ale z tego co sie orientuje w Szwecji i Norwegii nie ma registeringafgift a zaplecze socjalne maja rowniez bardzo dobre, o lecznictwie, ktore jest na duzo wyzszym poziomie niz w Danii juz nie wspomne. :)
A widzieliscie w ogole statystyki, ile Dunczykow ma samochod? ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej