poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie podatkowe 2014  (Przeczytany 5262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
Rozliczenie podatkowe 2014
« dnia: 08 Mar 2015, 09:02:46 »
Dobiłem się do swojego rozliczenia podatkowego. Korzystam z Grænsegængerregler i tu po naniesieniu i po zaakceptowaniu zmian nie pojawia się nowe rozliczenie a pojawia się komunikat jak na załączonej fotce nr 1. Nie wiem co może być powodem? Do tej pory co roku było bez problemu. Wpisałem dane małżonki, jej dochód, podałem wartość nieruchomości, odsetki od kredytu hipotecznego. Nie wiem czy czegoś brakuje może, czy też tak jak jest napisane w komunikacie na fotce nr 2 kiedy chcę powtórnie poprawić naniesione zmiany, SKAT "rozpracowuje" sprawdza, będzie sprawdzał rozliczenie?
Może jest tak, że SKAT wziął pod lupę grænsegænger i będzie w tym roku wymagał dodatkowych dokumentów ode mnie?
Pisanie do SKAT w tym okresie i uzyskanie odpowiedzi graniczy z cudem.
Podzielcie się jak to jest w waszym wypadku? jeśli korzystacie i robicie rozliczenie jako grænsegænger?
Tu też prośba do Rogi, może Pan Jerzy wie jak sprawy się mają w tym roku i co jest powodem takiego stanu rzeczy.
Mam jeszcze nadzieję, że system nie idzie "pełną parą" ze względu na to aby się nie "zapchał" i ruszy od jutra a wtedy pojawi się rozliczenie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Rozliczenie podatkowe 2014
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Mar 2015, 10:17:31 »
1. Znam to doskonale, bo sam od czasu do czasu w pospiechu popelniam blad odnosnie wypelnianina danych dot. wspolmalzonka. Sprobuje przejsc po kolei te rubryki/pytania.
2. Wlasciwe wyplenienie "grænsegænger" nie gwarantuje przyjecia zadeklarowania danych, poniewaz jak sam piszesz, byc moze SKAT nie jest jeszcze gotowy z aktualizacja wszystkich danych - odpowiedz foto 2, to standartowa odpoweidz Skatu. Nalezy uzbroic sie w cierpliwosc - masz czas do 1.5.15. 

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Mar 2015, 16:49:37 »
Naniesione dane wielokrotnie sprawdzone i arkusz Grænsegængerdata się zamyka zapamiętując dane. Jeśli coś przestawiam lub coś pominę specjalnie to nie mogę zamknąć i monituje błąd. Tu wykluczam jakąś pomyłkę. Raczej stawiałbym na to drugie czyli, że Skat nie jest jeszcze gotowy z aktualizacja wszystkich danych ale nie mam pewności.
Więc tu pojawia się pytanie, czy jest ktoś kto korzysta z takiej formy rozliczenia, wypełniał arkusz dla grænsegænger i jak u niego było? Otrzymał rozliczenie czy też taka sama sytuacja? Byłbym spokojniejszy, że wszystko jest ok tylko trzeba czekać.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Mar 2015, 01:14:36 »
Zwroc uwage *fotka 1".Skat napisal, ze jezeli nie jestes zonatym, masz skontaktowac Skat w celu sporzadzenia rozliczenia. Jezeli jestes zonatym, to oczywiscie ta informacja nie ma znaczenia. A czy sprawdziles czy byc moze Skat ma dla ciebie tzw. Servicebrev - zobacz/kliknij na "Vælg dokument" på prawej stronie na dole. Jezeli za kilka dni nie bedziesz mial mozliwosci zaakceptowania wprowadzanych danych, napisz do Skat bezposrednio ze swojej teczki podatkowej. Zycie jest za krotkie aby tracic na to czas, kiedy Skat moze/powinien na to odpowiedziec. Ewentualnie mozesz wyslac dane dot. grænsegænger do Skatu (dot. ciebie i malzonki - jest ich relatywnie niewiele) i poprosic Skat o ich wprowadzenie do Årsopgørelse. Mozesz tez wypelnic blankiet 04.031 i wyslac mailem do Skatu. Jedno co ryzykujesz, to ze skat poprosi o dokumentacje umozliwiajaca korzystania z zasad dla grænsegængere (centrum spraw zyciowych poza Dania; akt malzenstwa, zaswiadczenie o wspolnym adresie zameldowania w PL, wysokosc dochodow malzonki albo brak dochodow, moze ale (nie musi) zapytac jak czesto jestes w domu w swoim sædvanlige bopæl, moze kwestionowac "dobbel domicil" jezel zdecydowanie wieksza czesc roku spedasz w Danii majac tutaj zameldowanie/"etableret bopæl". Dobrze miec podkladke z Urzedu skarbowego tzw. CRF-1 Certyfikat rezydencji mieszkaniowo/podatkowej w Polsce (kosztuje 17 pln). Tyle na dzisiaj, Godzina juz po 02.00 i nawet Skat chyba zamknal dostep do godz. 04.oo w celu aktualizowania tych wszystkich zmian jakie podatnicy w tych dniach wprowadzaja. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Mar 2015, 01:20:15 »
...napisales "arkusz sie zamyka", to znaczy zamknales "podarkusz" gdzie wprowadzales dane o sobie i malzonce klikajac Gem, a potem Retur wracajac do kontynuowania danych, a na samym koncu wszystko zatwierdziles klikajac Godkend...

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Mar 2015, 20:09:27 »
Roga dzięki za szeroko pojęte wyjaśnienie sprawy, pewnie innym też się przyda.

...napisales "arkusz sie zamyka", to znaczy zamknales "podarkusz" gdzie wprowadzales dane o sobie i malzonce klikajac Gem, a potem Retur wracajac do kontynuowania danych, a na samym koncu wszystko zatwierdziles klikajac Godkend...

dokładnie tak

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Mar 2015, 22:21:14 »
Roga dzięki za szeroko pojęte wyjaśnienie sprawy, pewnie innym też się przyda.

dokładnie tak

Niestety, wiecej "pomyslow" na ten temat nie mam. Pozostaje zapytanie do Skatu, najlepiej bezposrednio z teczki podatkowej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Mar 2015, 22:21:14 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9190
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23418
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10217
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc