Ogólne > Dania i o Danii

Badania na cukrzyce i tarczyce

<< < (2/8) > >>

Jomir:
Na badanie krwi czekalam dzien, na wynik drugi. Na wizyte u endokrynologa 10.
A wszystko za darmo.
NIe wiem czy w Polsce da sie szybciej i taniej :)

Tricia:
Ja miałam skabusewanie do poradni endokrynologicznej i czekałam sobie pół roku na wizytę. Skabusewanie dostałam tylko dlatego ,że starałam się o ciążę. Pominę już fakt wiedzy na temat tarczycy i tego jakie powinny być normy wyników. No ale to północna Jutlandia więc i do endokrynologa mam trochę kilometrów i może wiedza w rejonie stolicy większa :).
Jak już zrobisz te badania to poczytaj o normach. Jakby coś to możesz pisać w sprawach tarczycowych na priv.

A tak wogóle to czy tutaj robią tylko badanie na cukier z krwi ?
Czy można tutaj zrobić również po wypiciu glukozy ?
 Badają również poziom insuliny ?
Czy może ktoś wie ?

Jomir:
Robia wszystko wedlug potrzeb.

POTRZEB! oznacza, ze nie na zyczenie pacjenta, a wedlug wskazan zdrowotnych.

Jomir:

--- Cytat: Tricia w 02 Kwi 2015, 13:34:37 ---Ja miałam skabusewanie do poradni endokrynologicznej i czekałam sobie pół roku na wizytę. Skabusewanie dostałam tylko dlatego ,że starałam się o ciążę. Pominę już fakt wiedzy na temat tarczycy i tego jakie powinny być normy wyników. No ale to północna Jutlandia więc i do endokrynologa mam trochę kilometrów i może wiedza w rejonie stolicy większa :).
Jak już zrobisz te badania to poczytaj o normach. Jakby coś to możesz pisać w sprawach tarczycowych na priv.

A tak wogóle to czy tutaj robią tylko badanie na cukier z krwi ?
Czy można tutaj zrobić również po wypiciu glukozy ?
 Badają również poziom insuliny ?
Czy może ktoś wie ?

--- Koniec cytatu ---

Co do okresu czekania, masz wolny wybor kliniki, jezeli okres oczekiwania jest dluzszy niz 3 miesiace, masz mozliwosc skorzystania ze szpitala prywatnego, wiec po porstu nie skorzystalas ze swoich praw.

Jezeli chodzi o normy, to mysle, ze lekarze dobrze wiedza jakie normy sa, ale nie szafuja lekarstwami na lewo i prawo. Pamietaj, ze leki tarczycowe sa na cale zycie, i im szybciej i drastyczniej bedziesz dawkowac leki, tym wiecej na koniec bedziesz ich musiala brac. A samo zmeczenie nie jest jedynym indykatorem (pamietam pisalas o tym w jednym z watkow). Mozna byc zmeczonym rowniez z powodu chorob wspolistniejacych, niedoborow witamin, zlej diety, stresu, "zlego spania".
NIe wystarczy brac tabletek, trzeba sie tez wziac w garsc, zaczac cwiczyc, jesc zdrowiej itp.

Pisze zarwono w kontekscie wiedzy, ktora nabylam w trackie nauki, jaki rowniez, po przetrenowaniu na samej sobie.

zpatentem:
Jestem przekonany ze w wypadku diabetes, specjalisci zrobia bardzo szybko wszystkie niezbedne badania, bo nabusezpoznanie czy zaniedbanie choroby kosztuje panstwo ogromne sumy z powodu roznorakich komplikacji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej