poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jechanie w ciemno  (Przeczytany 27205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
Odp: Jechanie w ciemno
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Lis 2015, 20:16:29 »
bez dunskiego tel i bez dunskiego cpr bedzie bardzo trudno. Dunski tel. obowiazkowo. nikt na polski dzwonic ne bedzie.
jak to mozliwe ze skat ci nie nadal chocby tego numeru skoro pracowales juz w dk? jak dostawales wyplate?
mozesz nie mieć pobytu, zoltej karty,ale jesli masz kartę podatkową musisz mieć i numer cpr. zaloguj się do skat i to sprawdz. czy w ogole cie nie ma w systemie?

Offline Domanweb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lis 2015, 06:36:20 »
Pracuje niestety przez agencje (do srody). Zdecydowalem, ze poczekam az agencja mi zrobi CPR, a potem znajde cos sobie sam. No i pracuje nieco ponad miesiac. Na TAX i CPR czeka sie podobno kolo dwoch miesiecy. Nie wiem jak mam sie zalogowac do SKAT, nie mam zadnych danych. Wlasciwie, to nie boje sie spac gdzies na ulicy (przynajmniej przez pare dni), ale naleze do ludzi, ktorzy musza sie umyc kazdego dnia. Myslalem, zeby chodzic codziennie na jakas inna silownie, ze pierwszy raz to za darmo (?) no i tam sa prysznice. Chyba, ze ma ktos lepszy pomysl? :D No i wciaz pytanie, czy to CPR dostane, czy to w jakis sposob wstrzymaja?

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Lis 2015, 07:03:44 »
witam.
nie wiem, czy to odwaga czy glupota... ze swojej strony moge polecic szukanie ksiegowej, ktora pomoze Ci ogarnac sprawy papierkowe (bez cpr nie masz szans na zadna prace). pozwolenie na pobyt moj znajomy dostal w ciagu tygodnia, wiec da sie szybciej niz 2 miesiace. sprobuj moze zglosic sie do vikara. pomagaja oni w uzyskaniu numeru cpr. powodzenia

Offline Domanweb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Lis 2015, 14:13:55 »
Dziękuję za odpowiedź. Na pewno przyjdzie dzień, kiedy będę miał żonę, dzieci, stanę się odpowiedzialnym człowiekiem i będę podejmował racjonalne decyzje - ale to nie jest ten dzień :D Nie mam nic do stracenia, a głupio bym się czuł wracając do Polski ze świadomością, że nawet nic nie zawalczyłem i nie spróbowałem zostać. Mógłbym prosić o jakieś dokładniejsze informacje o tym Vikarze? W tym momencie wiem tylko tyle, że tłumaczy się to słowo na 'pracownik' :) tak na marginesie to już czasami dam radę się po duńsku dogadać - może być to spory plus przy szukaniu pracy. I proszę mi na prawdę wybaczyć, że nie poszukam sobie informacji w google, ale posiadam jedynie stary telefon, na którym internet to totalna udręka, a w dodatku nie jest nieograniczony. Pozdrawiam :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Lis 2015, 17:15:49 »
"Vikar" to potocznie mówiąc, biuro pośrednictwa pracy tymczasowej. Czyli agencja , w jakiej zapewne jesteś .
Spróbuj skorzystać z internetu w jakims miejscu publicznym- biblioteka może, może jobcenter , może informacja turystyczna- gdzies, gdzie są udostępnione komputery dla "publiczności" ;).
Może właśnie w jobcenter uzyskasz adresy stron internetowych, pomocnych w szukaniu pracy.
np- https://www.jobzonen.dk/jobs/vikariat/københavn/

www.teamvikaren.dk
www.moment.dk
www.vikarbureauer.com
www.danskvikarcenter.dk

CPR dostaniesz , i to jest "na całe życie", jak PESEL .

" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Lis 2015, 18:26:52 »
I  zainstaluj sobie STYPE  8) Ja już mam

Offline Domanweb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lis 2015, 14:38:24 »
Dziękuję za odpowiedzi :)  ogarnąłem sobie darmowy nocleg za pomocą couchsurfingu na tydzień. Bez luksusów jak ciepła woda czy toaleta (w kampingu), ale brzmi lepiej niż dworzec :D planuję jutro nauczyć się puszczania baniek mydlanych (na gitare mnie nie stać, poza tym z 39 stopni gorączki mam słabą ochotę śpiewać :D ), co by nieco sobie dorobić póki pracy mieć nie będę (swoją drogą jak zobaczycie jakiegoś młodego co próbuje puszczać bańki i średnio mu to wychodzi, to nie wahajcie się zaprosić go na jakieś piwo :D ). Chyba mnie za to nie wsadzą? :D a skoro CPR będę miał tak czy inaczej, to jeśli potencjalny pracodawca będzie to chciał, to zwyczajnie się zapytam czy się zgłosić jak już będę miał ten numer. Podejrzewam, że jeśli nie będą szukali kogoś pilnie to się zgodzą. Wydrukuję sobie z 50 CV i na pewno coś się trafi. Zapewne dam znać jak mi poszło, co by przyszłe pokolenia wiedziały, czy jest sens ryzykować. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :) 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lis 2015, 14:38:24 »

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Lis 2015, 07:54:14 »
Spróbuj w vikarze profil match. Oni chętnie przyjmują Polaków. Nawet ostatnio reklamują sie w pl bo chcą ściągać Polaków do pracy w Danii takze moze ci pomogą. Dość niezle płaca i teraz przed świetami powinni mieć sporo zleceń.

Offline Malwina Malec

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Lis 2015, 08:48:45 »
Potwierdzam.
Żeby się do nich dostać musisz złożyć aplikację na mejla.List motywacyjny plus CV.Jeśli im przypasujesz to zadzwonią zadać Ci kilka szybkich pytań.Następnie poinformują Cię, że jeżeli przejdziesz kolejny etap rekrutacji to zaproszą Cię na rozmowę kwalifikacyjną w ich biurze w kopenhadze.Tam Cię wypytają szczegółowo o Twoją przeszłość zawodową(na duńskim rynku pracy, polski ich nie imteresuje aczkolwiek w Twoim przypadku CV musisz maksymalnie podkolorować)Każą opowiedzieć coś o sobie, o tym jak się tu znalazłeś(w Danii), jak Ci się podoba i jak widzisz swoją przyszłość.Na koniec możliwy jest test zdolności manualnych.Np dopasowanie kodów z karteczek do odpowiedników na liście(to pod kątem konkretnej pracy, w tym wypadku chodziło o pracę w H&M, imnych testów nie znam

Pozdrawiam

Offline Domanweb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Lis 2015, 12:03:43 »
Dziękuję, na pewno wyślę tam CV. Jeszcze jedno krótkie pytanko: lepiej CV wysyłać po duńsku czy po angielsku? Wolalłbym po duńsku szczerze mówiąc, bo się z tym namęczyłem dobre dwie godziny :D

Offline Malwina Malec

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Lis 2015, 12:57:02 »
Nie władam duńskim w żadnym stopniu.Moje cv było po angielsku.Rozmowa kwalifikacyjna również.Duński nie jest konieczny akurat w tym konkretnym vikariacie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Lis 2015, 13:18:15 »
Dziękuję, na pewno wyślę tam CV. Jeszcze jedno krótkie pytanko: lepiej CV wysyłać po duńsku czy po angielsku? Wolalłbym po duńsku szczerze mówiąc, bo się z tym namęczyłem dobre dwie godziny :D
Najlepiej w jezyku, ktorym sie posulugujesz. Nie mam niestety na mysli jezyka polskiego.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Lis 2015, 22:58:15 »
Do nich mozesz wysłać Cv tez po dunsku. Pytanie czy sobie poradzisz w tym języku na rozmowie?
Przyjmują tez osoby ktore w Danii nie maja doświadczenia, a pracowały w Polsce. Generalnie w Cv to mozesz napisać wszystko, to co robiłeś w pl. Nie beda tego sprawdzać ;)))

Offline Malwina Malec

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Lis 2015, 13:15:02 »
Jeszcze mi się przypomniało, że w KFC zatrudniają chętnie i tu również duński nie jest konieczny.Miałbyś przy okazji co jeść:)

Offline Domanweb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Lis 2015, 16:56:44 »
Witam ponownie. Tak więc jestem już w Kopenhadze, tylko pojawił się pewien problem. Otóż jestem taki zdolny, że gdzieś posiałem portfel z kartami płatniczymi, dowodem, prawem jazdy i moim duńskim numerem telefonu; no i jestem bez grosza. Jutro mam zadzwonić na policję, bo pracują jedynie od 15 do 17, ale dobrze by było tak czy inaczej coś jeść póki portfela nie odzyskam :) tak więc przychodzi komuś z Was jakiś pomysł, czy mogę jakoś przelewem dostać pieniądz. Albo może ktoś (z Kopenhagi) byłby taki miły, że mógłbym zrobić mu przelew a on by mi dał te pieniądze? Oczywiście stawiam piwo :D sam póki co wpadłem jedynie na pomysł pójścia do polskiej ambasady - może coś poradzą. Mam jeszcze paszport, także nie ma tragedii. I jeszcze kolejne pytanie: czy jest jakiś sposób jeżdżenia po Kopenhadze 'na gapę'. W autobusach nie dało rady. I nie myślcie proszę, że przyjechał Polak do Danii i już chce kombinować - zwyczajnie sytuacja mnie do tego zmusza (chodzenie 6 godzin ze wszystkimi bagażami 2/10 nie polecam). Pozdrawiam :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 11 Lis 2015, 16:56:44 »

W ciemno do Danii

Zaczęty przez Kamil.accDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6542
Ostatnia wiadomość 04 Sty 2008, 23:30:52
wysłana przez Thunder86
Jakie jest obecnie ryzyko wyjazdu w ciemno do pracy?

Zaczęty przez Martaaa_09Dział Odense

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 10838
Ostatnia wiadomość 18 Cze 2012, 20:20:41
wysłana przez Pankracy
Wyjazd w ciemno

Zaczęty przez Wyjazd w ciemnoDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 8422
Ostatnia wiadomość 11 Lip 2009, 23:20:52
wysłana przez Emma