Ogólne > Rodzina ...

jade z dziećmi do Danii i mam pare pytań

(1/7) > >>

natalii85:
Witam wszystkich serdecznie.
Mój partner jest w Danii od ok 2 tyg. Bardzo chcialabym dolaczyc do niego z dziecmi. Dlatego mam pare pytan, jesli byl8byscie tak mili to poprosze o pomoc w postaci odpowiedzi na pytania:
1. Od kiedy bedzie przyslugiwal mi socjal na dzieci?
2. Czy jako partnerka a nie zona to moge wystapic o socjal na siebie skoro nie bede pracowac na poczatku? Czy musze byc zona?
3. Mamy mieszkac w okolicy Hjorring (sama gora) czy tam znajde jakies polsko jezyczne przedszkole?
4. Czy jak tam przyjedziemy to mamy od razu opieke medyczna?
5. Jak wyglada z lekarstwami dla dzieci? Darmowe jak w UK czy platne?
Pewnie w miedzyczasie nasunie mi sie jeszcze milion pytan, ale juz z gory dziekuje za odpowiedzi na powyzsze :)
Natalia

dania_d:
1. Od razu ale tylko 25%
2. Nie, nawet raczej status zony ci nie pomoze :( komunny pozmienialy prawo, aby wlasnie nie dawac ludziom swiezo przyjezdzajacym, musisz przepracowac, ale socjal nie taki latwy teraz, masz auto w dobrym stanie ? Masz mieszkanie w pl ? To zapomnij na dlugi czas, warunki na socjal sa teraz mocnoooooo zawyzone , rozliczanie sie ze wszystkiego, zapomnij o wypadach do pl
3 zapomnij o takim przedszkolu, pomysl o dzieciach i wyslij do normalnego
4 jak dostaneicie ophold to tak, ale tu sa tez wymagania. Twoj maz musi zarabiac odpowiednia kwote na was wszystkich, i to musi byc taka kwota abyscie nie korzystali z socjalu. Kiedys wystarczylo ze partner pracowal, dzis to musi byc odpowiedni zarobek
5 leki platne, a jak tak dalej bedzie to i wizyta u lekarza bedzie platna

happybeti:
Leki są refundowane, ale dopabuse po przekroczeniu określonego progu. do tej wysokości płatne 100%.
Polskojęzycznych przedszkoli , przede w wszystkim , NIE MA- NIGDZIE, nawet w Kopenhadze.
 Dlaczego Dania miałby organizować polskojęzyczne przedszkole ??? Hm...Co na tym, jako państwo, by zyskała ?
Zasiłek w wys . 25% - po 6 przepracowanych miesiącach. O 100% możesz się ubiegać , udowodniwszy przepracowanych 10 lat w krajach UE.
"Socjal", czyli "kontanthjaelp" , owszem, możesz otrzymać, ale....czy ci się opłaca "skórka za wyprawkę" ? bo owszem, dostaniesz zasiłek. Ale na okres 6 miesięcy. Jeśli w tym czasie nie znajdziesz sobie pracy, Państwo Duńskie grzecznie dziękuje ci za wizytę - NIE MA w Danii "siedzenia na socjalu" dla imigrantów . Skoro rejestrację pbytu pragniesz otrzymać , ponieważ będziesz na utrzymaniu swojego partnera, z chwilą, gdy wyciągasz rękę po zasiłek, ustaje ważność twojego dokumentu , bo traci moc oświadxzenie, że nie będziesz korzystać z pomocy socjalnej. Rozumiesz?
Co do ubezpieczenia - macie je od razu, po zarejestrowaniu pobytu. więc jeśli boisz się "okresu przejściowego" , załatw sobie w Polsce "Niebieską kartę" .Aczkolwiek, o ile mi wiadomo, wszystkie dzieci w UE są ubezpieczone.
No i, co najważniejsze- musicie się przygotowac na to, że pani w Statsforvaltning może zażądać od was udowodnienia, że w Polsce byliście parą i mieszkaliście razem. Meldunek pod wspólnym adresem lub coś w tym stylu. Dziecko nie jest "dowodem" ;).

natalii85:
A dlaczego 25%? A normalny po jakim czasie?
Dlaczego mam zapomniec o wypadach fo Pl?
No wlasnie mysle o dzieciach i wolalabym zeby pani przedszkolanka zrozumiala ze syn chce siusiu albo boli go brzuch niz patrzyla na niego z dziwna mina "o co mu chodzi"... dlatego szukam z jakas polka wychowawczynia :)
No to super same negatywy... :/
Chodzi o to ze ja ma 2 dzieci 1 - 3 latka a drugie roczek. Takze nie mam mozliwosci pracowac . Utrzymywsc nas bedzie nasz facet i myslalam ze jeszcze socjal jakis bedzie... a 6 miesiace pracy mojej czy moze byc ojca dzieci?

nadusiaa:
Boze kobieto co ty mówisz dzieci do zlobka a ty do pracy a nie socjal jak ja mam isc do pracy.Masakra

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej