Ogólne > Hydepark

Co sadzicie o obecnym temacie uchodzcow?

<< < (3/80) > >>

cwsm111:
HB nazwijmy sprawy po imieniu , rozmawiamy o emigrantach zarobkowych a nie o uchodźcach, bedzie zdecydowanie łatwiej.

Po pierwsze przydało by się spytać społeczeństwo czy zgadza się na przyjmowanie emigrantów, i przyjmując optymistycznie ze tak by się nawet  stało, to pseudo uchodźcy będą marzyc o niczym innym niż opuszczenie tak przyjaznego kraju i bogatego w socjal kraju.

Morze mam wypaczony obraz uchodźcy,ale te obrazki ktore mam nieprzyjemność oglądać w telewizji kolidują z moja wiedza jak wyglądają uchodźcy z krajów ogarniętych wojna. Ani wiek ,pleć,wygląd ,i przede wszystkim zachowanie kolidują się z moja wizja osoby która dotknęła tragedia ,ale moze się nie znam. Trochę daleko się zapuszczają od swoich domostw,jest spora ilość państw w których można by przycupnąć oczekując zakończenia działań wojennych. A pchają się tam gdzie dziwny język i pogoda do dupy i daleko od domu, dlaczego?

Gdzie sa państwa które zgotowały arabska wiosnę? USA i Wielka B. z takim doświadczeniem na bliskim wschodzie obala dyktatora i liczy na cud? Ogromna ilość plemion o wszelakich wyznaniach i ich odcieniach , do  której dociera tylko silą i bat nad głowa zostala obarczona demokracja? Zobaczmy co ugra Rosja i jeżeli jej się uda będziemy mieli zimna woje pełna gęba.
Bo jeżeli ktoś myśli ze ze pchają sie tam z czystego odruchu serca to jest idiota.

Na marginesie , dlaczego cały świat z oddanymi dla sprawy amerykanami na czele , nie organizuje koncertów dla uciśnionych . maja  wszak doświadczenie.

lonewolf:
Do Admin

Czy linki ktore wkleilem  sa zbyt okrutne? Bo zostaly usuniete.

ninczasek:
Może i jestem naiwna ale znam z opowiadań swojej rodziny co robili Polacy w Austrii i w Usa, znam obecne opowieści z Anglii i Holandii. Żaden naród nie jest idealny a nie możemy też patrzeć na tych ludzi przez pryzmat tego że każdy z nich jest terrorystą. To przecież chore. Tak uważam że skoro nam można wyjechać do każdego kraju żeby poprawić swoje życie to im, uciekającym przed wojną można tym bardziej. Spooky piszesz o Islamie, tak wiem co to Islam moi sąsiedzi są wyznawcami tej religii i w Polsce mieszka ich ok 30 tys. jakoś nikt nikogo nie wysadza, nie gwałci i nie zabija. Uważam że każdemu należy dać szansę, a skoro państwo Polskie umożliwia ludziom siedzenie na zasiłku bo im się nie chce iść do roboty (pracując sama jako manager miałam mnóstwo sytuacji gdzie ludzie z UP przychodzili tylko po pieczątkę po zasiłek) to uchodźcom też należy się pomoc.

zpatentem:
Warte obejrzenia https://www.dr.dk/nyheder/debat jak i rowniez sledzic pozniejsza dyskusje. Uwazam, ze szwedzcy uczestnicy unikneli konkretnej odpowiedzi o braku dyskusji w szwedzkich mediach na temat imigracji, byli malo konkretni w przeciwienstwie do "naszych".

spooky:

--- Cytat: ninczasek w 17 Wrz 2015, 19:35:06 ---Może i jestem naiwna ale znam z opowiadań swojej rodziny co robili Polacy w Austrii i w Usa, znam obecne opowieści z Anglii i Holandii. Żaden naród nie jest idealny a nie możemy też patrzeć na tych ludzi przez pryzmat tego że każdy z nich jest terrorystą. To przecież chore. Tak uważam że skoro nam można wyjechać do każdego kraju żeby poprawić swoje życie to im, uciekającym przed wojną można tym bardziej. Spooky piszesz o Islamie, tak wiem co to Islam moi sąsiedzi są wyznawcami tej religii i w Polsce mieszka ich ok 30 tys. jakoś nikt nikogo nie wysadza, nie gwałci i nie zabija. Uważam że każdemu należy dać szansę, a skoro państwo Polskie umożliwia ludziom siedzenie na zasiłku bo im się nie chce iść do roboty (pracując sama jako manager miałam mnóstwo sytuacji gdzie ludzie z UP przychodzili tylko po pieczątkę po zasiłek) to uchodźcom też należy się pomoc.

--- Koniec cytatu ---

Nie masz zielonego pojęcia, ani Ty, ani ja, ilu tam jest uchodźców, którymi kierują przesłanki "ucieczkowe", ilu jest terrorystów, a ilu emigrantów zarobkowych, którzy przyjeżdżają tutaj tylko po to, by siedzieć na zasiłku i doić. Ale pewne jest to, że nie występuje tam tylko jedna grupa.
Całego świata nie zbawimy, jest jeszcze Korea Północna - dlaczego ludzi stamtąd nie zabrać? Jest jeszcze Afryka, gdzie biegają z maczetami i się nazwajem zabijają, a co z nimi - oni są gorsi, że ich nie chcemy? Niestety taki jest świat, byłoby super, gdyby świat był piękny, a pytanie - gdzie teraz jest najwięcej krzywd, nienawiści, rozbojów? - przecież to się nie bierze znikąd, tacy po prostu są tamtejsi ludzie. Nic się samo z siebie nie bierze. Tak jak i państwo islamskie nie wzięło się znikąd, taka jest mentalność tych ludzi i taki poziom rozwoju. Nie można, ot tak, wziąć małpy i wsadzić jej do promu kosmicznego, to nie wyjdzie.
happybeti pisze o pracy ... o pracy? Przecież tam edukacja pewnie jest tak kulawa, że Ci ludzie za bardzo nie nadają się do pracy w rozwiniętym kraju, zresztą najpierw trzeba by się w jakiś sposób komunikować. A później kwestie, o których zapominacie, odmienność kulturowa i w ogóle nieprzystosowanie do życia w państwie Zachodnim. U mnie w pracy mieliśmy kiedyś pana z tamtych rejonów, menadżerką była kobieta, i istniała taka sytuacja, że on od niej nie przyjmował poleceń ... inny pracownik - facet - musiał mu przekazywać polecenia, które ta menadżerka chciała mu przekazać, bo on od kobiety polecenia nie przyjmie - taka kultura. Zwolnili go.

Moje poglądy są twarde, cenię sobie porządek prawny, przestrzeganie reguł, a to, co widzę, to jeden wielki inwazyjny chaos, nad którym nikt nie panuje. Dwójka urzędników (Merkel i Juncker) postanowili sobie, że przyjmą 160 000 uchodźców, a oni tweet'ują, facebook'ują dając zielone światło kolejnym. Gdyby niektórzy nie poszli po rozum do głowy to zamiast 160 000, byłoby kilka, kilkanaście milionów. A demokracja działa w taki sposób, że rządzi większość, w takiej Szwecji za lat paręnaści / parędziesiąt do władzy dojdą przedstawiciele ludności przeważającej, przy dzietności kobiet muzułmańskich wiadomo jak to będzie. A jak będą mieli większość w organach stanowiących prawo, to ustalą co będą chcieli i nikt tego nie zastopuje, itd.

Jak już wspomniałem, można było pomóc w taki sposób, by zapewnić im dach nad głową i wyżywienie gdzieś poza granicami UE, blisko ich kulturowości, a nie przyjmować ludzi, którzy w żaden legalny sposób by się tutaj nie znaleźli.
Tylko pytanie, czy ich by to zadowoliło?

Proszę:
http://www.anglia.today/biezace-wydarzenia/szefowa-obozu-dla-uchodzcow-zgwalcona-przez-mumulmanskich-imigrantow

Jak już wspomniałem, mieszkałem w nieciekawej dzielnicy (= sporo było muzułmańskich imigrantów), kiedyś o 3 w nocy hałas, krzyki, 3 muzułmańskich wyrodków, jak się później okazało, kopało żonę jednego z nich, bo podobno chciała odejść. Gdybyśmy nie zadzwonili na Politi, to by ją pewnie skopali na śmierć.

Wyobrażacie sobie Duńczyka, który z kolegami obkłada kopniakami swoją żonę? Przecież nie ewoluowaliśmy do poziomu człowieka, żeby być świadkami takich zdarzeń. Dlaczego ktoś, kto nie jest przystosowany do zachodniego stylu życia ma się w nim nagle znajdować?

Ja już kończę, temat średni dla mnie, jak cała ta sytuacja, która jest po prostu jakimś wielkim nieporozumieniem i zastanwiam się, czy ludzie mają jeszcze zdrowy rozsądek. Im więcej w tym temacie siedzę, tym bardziej się nakręcam :D Mamy granice, które de facto nie istnieją, kto chce, sobie wchodzi niezweryfikowany (toż to trudniej osiedlić się obywatelowi UE w innym państwie UE) ... a ludzie, którzy chcą pomagać, bo widzą kobietę z dzieckiem na zdjęciu (w otoczeniu kiludziesięciu mężczyzn w sile wieku, gotowych do walki, by przekroczyć granicę), nagle zapominają o wszystkich innych czynnikach.

Owocnej dyskusji.

Edit:
a jeszcze jak media manipulują. Czytałem na onecie artykuł, że Duńczycy pomagali nielegalnym imigrantom przedostać się do Szwecji, wtedy, jak oni promami przypłynęli ...

... a co się okazało. Na relacji tv2.dk ci Duńczycy to byli ... korzennie muzułmańscy "Duńczycy". Ciekawe który rodowity Duńczyk by do swojego samochodu zapakował ekipę i ich zawiózł do Szwecji. Także nie wierzcie we wszystko, co widzicie i przeczytacie, zdrowy rozsądek warto zachować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej