Napisałam po południu, ale zapomniało mi się wysłać

, więc wklejam teraz
Zpat, nie wiem, z jakiego "źródła" człowiek, którego cytujesz, czerpie swoje informacje, ale moge z całą pewnością (wiedza z pierwszej ręki

) stwierdzić, że co do ilości arabistów - plecie bzdury.
Na samym Uniwersytecie Jagiellońskim , "od zawsze",Katedra Arabistyki co roku przyjmowała 20 studentów. Do tego pięcioro na osobnej Katedrze Iranistyki. Mysle, iż śmiało możemy przyjąć, iż Uniwersytet Warszawski, na którym tez były wydziały orientalistyki, przyjmował tyle samo.
Nawet przy założeniu, że tylko połowa studentów ukończyła te studia, to i tak daje liczbę większą , niż 50 osób w całej Polsce- przez te wszystkie lata.
Chyba...że...wszyscy ci wykształceni "arabiści" wyjechali do krajów arabskich, jako..ehm..."emigranci ekonomiczni"

.
Tak czy inaczej, komentarz, który cytujesz, po pierwsze "trąci" z góry założoną tezą, a po drugie- przeinacza fakty.
Skoro w temacie liczby arabistów wypisuje takie bzdury, jak możemy być pewni , że pisze prawdę co do innych faktów?
Anyway, myślę,że zgubiliśmy kompletnie z oczu podstawowy fakt.
To nie Syria, Turcja czy Irak proszą nas o pomoc, tylko Unia Europejska, której jesteśmy członkami i z której pełnymi garściami czerpiemy. Coś wypadałoby też od siebie "dołożyc", nieprawdaż ?

Poza tym...zadziwia mnie postawa współforumowiczów, którzy jakby zdają się zapominać, iż "my tu zdies emigranty"...;)Ekonomiczni, tak dla jasności, bo przecież nie uchodźcy . I całe szczęście.
co prawda ja cały czas żartuję, że jak Kaczyński zostanie premierem, to ja poproszę w Danii o zayl polityczny

, ale mam nadzieje, że to jednak pozostanie w sferze żartów i nie będę zmuszona o taki azyl, ze względu na swoje przekonania i światopogląd, prosić

Do Vordingborga - czytaj ZE ZROZUMIENIEM, Vordi

.
Napisałam, że TAK , przyjęłabym taka rodzinę, gdyby stanęła u moich drzwi. Co było w tym zdaniu za trudne, że stwierdziłeś, że nie przyjęłabym ?
"Żródła " w stylu szmatławców polecanych przez co niektórych są tak "wiarygodne", jak informacja o 50 arabistach w Polsce

.
Nawet nie otwieram takich linków, bo się po prostu brzydzę