poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co sadzicie o obecnym temacie uchodzcow?  (Przeczytany 298350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Co sadzicie o obecnym temacie uchodzcow?
« Odpowiedź #135 dnia: 14 Paź 2015, 02:09:19 »
Spoko, Vordi :)
Zawsze mogę głosować na Petru  8) :))
" Polak gorszego sortu"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #136 dnia: 14 Paź 2015, 05:27:08 »
Niemiec, co wszystko kradnie (czy tez chowa, różne są wersje), to Alzheimer.
Ale ci, co głosują na PIS, to albo cierpią na tę chorobe i nie pamiętazją zupełnie, jak rządy PIS wyglądały i jak się zakończyły, albo , co gorsza, pamiętają, ale nie przeszkadza im model państwa policyjnego, ograniczającego swobody obywatelskie i "ręcznie sterowanego" przez Prezesa Polskęzbawa , z takimi "tuzami moralności", jak Ojciec Dyrektor, u boku.
Jak kto lubi.
Ja nie lubię.
Nie lubię, jak mi kto zagląda pod kołdrę, mówi, jak mam wychowywać dzieci i co jest dla mnie dobre, a czego mi nie wolno, kogo mam lubić, a kogo nienawidzić-  bo ich "moralność" tak mówi.
Jak to leciało ?
"Przyjaciół nikt nie będzie mi wybierał.
Wrogów poszukam sobie sam".
Większość Polaków w Polsce muzułmanina z bliska na oczy nie widziała, ale wszyscy "się znają" i "wiedzą", jacy oni są. A skąd "wiedzą" ?
Ano, usłużnie zostało im to podsunięte.
Czy taka babina skądś z Koziej Wólki czyta artykuły, docieka, interesuje się, kto zacz, ci uchodźcy  i co w ogóle to znaczy? Nie, ale "wie", bo w radiu z ryjem tak powiedzieli, a radyja trza słuchać.
No i słuchaja, bezkrytycznie, jak te baranki.
Kurski, będąc szefem kampanii wyborczej L. Kaczynskiego, powiedział kiedyś, że "Ciemny lud to kupi".
Jak widać, kupuje , kupuje, łyka bez zmruzenia oka wszystko, co mu wciskają.
dlaczego?
Ano, dlatego, ze to ciemny lud, jest bezkrytyczny i bałwochwalczy w stosunku do swojego idola. I jeszcze dlatego, że wmówiono im sprytnie, iż to, co łykają, nazywa się "samodzielnym myśleniem". MAJSTERSZTYK manipulacji ludźmi i tylko, niestety, podziwać wyczucie polityków PISu...Czy oni sami wierzą w to, co mówią ?Alez skąd :)). To jest papka propagandowa dla ciemnego ludu. Nieważne, że absurdy, że mijają sie z faktami. ciemny lud to kupi. A dlaczego ?Bo jest ciemnym ludem :). Genialna strategia.
I to jest normalne, w kazdym społeczeństwie są tacy populiści.
Zatrważające jest to, że w Polsce ponad 1/3 społeczeństwa ( a doliczywszy Kukiza i Korwina, to prawie połowa),jako ciemny lud się deklaruje...
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #137 dnia: 14 Paź 2015, 15:55:54 »
HB No może nie wszystko im wyszło  :-\ ale żeby aż tak się gniewać i to na pół Polski   ???

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #138 dnia: 14 Paź 2015, 16:56:52 »
Sek w tym,  ze to nie ja sie gniewam :)
To oni sa albo ciezko obrazeni istnieniem takich, jak ja, albo wrecz palaja zadza mordu - wystraczy poczytac komentarze w internecie, gdzie obszernie i bez skrepowania uznaja za konieczne wywnetrzyc sie, co to oni z takimi, jak na przyklad ja, zrobia, gdy PIS dojdzie do wladzy.
Ja sie nie gniewam...ja sie zwyczajnie obawiam...
A moje zarty o proszeniu w Danii o azyl polityczny staja sie coraz mniej zartami, a coraz bardziej realne, niestety...
" Polak gorszego sortu"

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #139 dnia: 14 Paź 2015, 18:02:12 »
hb - a powiedz (ale to takie rozważania analityczne, tak sobie gdybamy ;)) - czym Ty się różnisz od tego ciemnego ludu? - też czytasz te swoje artykuły, Mozila = chłoniesz to, co inni mają do powiedzenia na dany temat i w ten sposób posiadasz "swoje" zdanie. Bo dla mnie to wszystko jedno.
Wysunąłem w Twoją stronę pomysł, byś odwiedziła Vollsmose, by poznać trochę bliżej "tutejszych muslimów", nie chcesz. Byś trochę zobaczyła co to "uchodźcy", którzy ("duńskie muslimy") pewnie (no bo to logiczne, "duńskie muslimy" żyją tutaj od urodzenia, mają styczność z tą kulturą, dobrobytem) i tak prezentują wyższy poziom rozwoju niż obecna fala, a i tak ciężko na to wszystko patrzeć.
Wiadomo, że nie wszyscy są tacy, ale co zrobić - ryzyko zbyt duże.
Pewnie na palce ciśnie się Tobie ... "a Polacy" ;) ... Polacy - nie wiem jak osoby, które wy znacie, ale te osoby, które ja znam - nie są oszołomami religijnymi, których głowa jest tak wyprana, iż bardziej być nie może. Poza tym ci, których ja znam, bez problemu żyją sobie między Duńczykami, z poszanowaniem ogólnych praw i zasad. Ale dosyć o Polakach, nie o tym ten temat.

Większość Polaków w Polsce muzułmanina z bliska na oczy nie widziała, ale wszyscy "się znają" i "wiedzą", jacy oni są. A skąd "wiedzą" ?
Ano, usłużnie zostało im to podsunięte.
Piszesz tak ... a ja się pytam - skąd Ty znasz muzułmanów? Naprawdę myślisz, że ta masa, która napiera na europejskie granice wykazuje cechy Twojego znajomego po uniwersytecie? Bo Mozil dobrze o nich mówi?
Jomir niechętna filmikom, ale może przejdzie, filmik dobry jest ;)

Oczywiście Panie nieładnie się zachowały, ale Mozil, autorytet? Może o Turkach tak dobrze pisze, bo dostarczali mu pewnego rodzaju używek, kto wie, nie wiadomo - ale widać, iż gdyby pomieszkał trochę w dzielnicy nieciekawej i miał styczność z tymi ludźmi typu codziennego, to na pewno by zauważył, iż ciekawymi sąsiadami oni nie są, stąd takie moje założenie, bo możliwe, iż miał z nimi kontakt w inny sposób, dzięki czemu wyrobił sobie o nich takie pozytywne zdanie, tudzież - może wykazywali podobne cechy.
Tak tylko sobie trochę pożartowałem, ale niestety, na Mozilu nie masz co się wzorować. Rozumiem, puściły mu nerwy, ale wówczas doszły do głosu podświadome czyny / słowa, a na jakim poziomie one są - widać jak na dłoni.

Poza tym - zobacz - dla Ciebie ci uchodźcy / nielegalni imigranci / najeźdzcy wykazują jakieś tam pozytywne cechy - przenosisz na nich te cechy "ze swoich znajomych". Ja przenoszę negatywne, bo mieszkałem w takiej dzielnicy i wiem jak się Ci ludzie zachowują, co sobą reprezentują.
Kto bardziej ryzykuje? - mnie się wydaje, że Ty. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale już o tym wspomniałem w tym wątku. Ta fala przybywa do nas z terytorium, które cechuje się innym poziomem rozwoju, zarówno pod względem ekonomii, praw człowieka, zasad międzyludzkich, wolności, swobody, jak i doświadczeń. Dlatego jeśli ja w jakiś sposób nadaję im cechy "duńskich muslimów", którzy znają Danię, żyją tutaj, w jakiś tam sposób przesiąkają europejskością, to można założyć, że osoby, które nie znają tego kompletnie, będą się gorzej zachowały, aniżeli Ci, którzy mają to "we krwi", ale jednak tutaj żyją.
A czy można przyjąć, że każdy z tych uchodźców / nielegalnych imigrantów / najeźdzców skończy uniwersytet? - dla mnie to przesada. Myślę, że wręcz przeciwnie, iż są to prości ludzie (no bo przecież nie przybywają do nas z Zachodu, gdzie dorastali w wolnym kraju, nie władają biegle 3 językami oraz ich potrzeby nie oscylują obecnie na szczycie piramidy Maslowa), dlatego ryzyko dla Europy jest ogromne, zbyt wielkie. Tak samo, jak nie można wpuścić lisa do kurnika, tak samo nie można wpuścić do Europy osób, które pochodzą niejako z innej planety.

Pomoc? - pewnie, juz pisałem o tym wiele razy, na ich terenach, UE dysponuje ogromnymi zasobami pieniężnymi, są organizacje, które byłyby w stanie zapewnić tym ludziom opiekę. Otwierać granice i wpuszczać ludzi z innej planety? - Merkel przed Trybunał.

Do tego dochodzą kwestie państwa islamskiego - terrorystów, którzy bez problemu mogą się przedostawać do Europy, oszołomów religijnych, którzy dla Allaha są w stanie uciąć Tobie głowę, no i kwestia tego, że to są ludzie z innej planety, którzy wychowywali się w specyficznych warunkach i prezentują inny poziom rozwoju, na przykładzie różnych państw, gdzie rezydują tacy imigranci, widać doskonale co tam się dzieje.

itd. ...

hb - wykończysz mnie, wiesz? Miałem już tutaj nie pisać, to wszystko przez Ciebie! ;)
... i oczywiście przez uchodźców / nielegalnych imigrantów / najeźdców ;)
Europa postaradała zmysły, hmm ... może w ten sposób uda się usunąć Merkelową od władzy? - podsunąć wniosek, iż postradała zmysły?

A tak jeszcze zapytam - hb - ilu uchodźców / nielegalnych imigrantów / najeźdzców byś do Europy wpuściła i jaki klucz byś zastosowała?
P.S. Syria posiada ok. 20 mln obywateli, Irak 30 mln, Iran prawie 80 mln.

A jeśli chodzi o PIS-owców, nie wiem, może to działa w 2 strony? Ciebie drażni ich ciemnota, ale zobacz, może dla nich Ty też cechujesz się taką ciemnotą - bo posiadasz "przeciwne myśli". Jeśli oni uważają, że mają rację, to siłą rzeczy Ty racji nie masz, i w ten sposób Cię postrzegają.
A Ty dokładnie postrzegasz ich w ten sam sposób.

Ja nie mówię, że racji nie masz. Twój znajomy po uniwersytecie pewnie jest super facetem, niestety dla mnie ryzyko jest zbyt duże, stąd taka moja postawa. Nie biorę jej znikąd, mieszkałem w nieciekawej dzielnicy (no właśnie, dlaczego używam wyrazu "nieciekawej"? - a wszyscy i tak wiedzą o co chodzi - przecież to się znikąd nie bierze) i swoje widziałem, doświadczyłem.
Teraz mieszkam w innej dzielnicy i nie wiem co to "duński muslim", nie ma tutaj żadnego, jak 2 światy w 1 państwie, pewnie bym o nich złego słowa nie powiedział, gdybym mieszkał tu, gdzie mieszkam obecnie - od zawsze, bo nie mam z nimi praktycznie w ogóle styczności, do urzędów już tak nie uczęszczam (a pamiętam, ile to razy byłem w Motorkontor - wydzierali się w tym swoim języku, jak gdyby osoba, do której mówili, była co najmniej 100m od nich ;)) ale styczność miałem przez lat 5, stąd moja postawa. Przecież gdyby to byli pozytywni ludzie, to czy bym pisał to, co piszę?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Paź 2015, 19:43:58 »
Uwaga!!!
Potężna manifestacja poparcia przetoczyła się przez Słupsk i zadała kłam wszystkim niechętnym oraz zwolennikom PIS  ;D
Mira nie lukaj bo jest X muza  ???
http://www.wykop.pl/ramka/2804007/kompromitacja-manifestacji-biedronia-slupsk-solidarny-z-uchodzcami/

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #141 dnia: 15 Paź 2015, 05:56:45 »
Och, spooky...tyle wątków, że nie wiadomo, od czego zacząć :)

Czy ja jestem "ciemnym ludem" dla PISowców ?
Ależ jak najbardziej :))
Przeciez to oni "myslą samodzielnie" i wszelką mądrość posiedli, a ja, ze swoimi reżimowymi "Wyborczą", "Polityką " i "Newsweekiem" nie wiem nic ;P. O ilez takie dziennikarstwo braci Karnowskich czy pani Gargas ,przewyższa jakiegoś tam Passenta, Paradowską, Żakowskiego czy- tfu! -Olejnik ;P
Ale ...akurat wyrażenie "ciemny lud " zostało zastosowane nie przez kogo innego, jak przez Kurskiego, robiącego swego czasu kampanię L. Kaczyńskiego, w odniesieniu do WŁASNEGO elektoratu :). Więc akurat w tej kwestii, KTO jest ciemnym ludem, który "to kupi" , sporu nie ma. I ludzie o podobnych do moich poglądach, i sama "wierchuszka" PIS o elektoracie PIS tak mówi.
Czy głosowałbyś na partię, która o tobie mówi, że jesteś ciemnym ludem, który wszystko "kupi" ?
A oni głosują , nie przeszkadza im, że w twarz się im mówi, że są ciemnota, której można wszystko wcisnąc, a oni to łykną.  To O CZYM to świadczy??? Mi to sie w głowie nie mieści, no, ale cóż, ja, prosty "leming" (bo tak PISowcy nazywają swoich przeciwników politycznych), nie umiem wykrzesać w sobie bałwochwalczej miłości do Prezesa, czy kogokolwiek innego.

Przykład z Mozilem bardzo dobry.
A wiesz dlaczego?
Bo ja go nawet nie słucham, nie jest moim idolem, nie zachwycam się nim i w ogóle nie jest dla mnie żadnym autorytetem :).
Wrzuciałam ten wywiad opatrzony komentarzem "jeden z nas". bo dla mnie Mozil to jeden z nas, mający za soba doświadczenia Polaka na emigracji w Danii . I TYLKO tyle.
On opowiada o swoich osobistych doświadczeniach na Taastrup (bodajże, z tego, co pamiętam). Myśle, iż wielu Polaków, z tej "starszej" emigracji, ma podobne.
Ja osobiście "globtroterem" nie byłam, ale mój M. owszem, ma za sobą doświadczenia w kontaktach z muzułmanami. Gdy pojechał do Turcji- z kumplem, mając 50 dolarów w kieszeni na dówch (daaawno to było ;) ), Turcy przyjmowali ich wszędzie bardzo gościnnie i ciepło. Pozwalali nocowac w ...tak, tak, w MECZETACH - zobacz, NIEWIERNYM. Jak opowiadał, JEDYNĄ wioska, w której nie przyjeto ich na nocleg, była, a jakże , polska osada w Turcji, Adampol bodajże. A SPECJALNIE tam jechali, chcąc ją zobaczyć .Zastali pozamykane drzwi i twarze.
Potem , w Paryżu, kilka lat mieszkał w takiej , zdominowanej przez Arabów , dzielnicy. NIGDY nie miał najmniejszych problemów, zaprzyjaźnili się, zawsze mógł na nich liczyć. A potem, gdy wyprowadzi się z Paryża, bo miał dość tkwienia po 2 godziny w korkach , jadąc do pracy i wracając z niej, zamieszkał w takim jakby pensjonacie, prowadzonym przez Tunezyjkę- bardzo pobożną muzułmankę, która opiekowala się nim jak babcia.
Skąd JA znam muzułmanów?
Znam ich niewielu, ten kolega ze szkoły językowej, jego kolega, z którym nas poznał, dziewczyna, która uciekła z Syrii , gdy jej mąż zginął w bombardowaniu, pod gruzami domu...Ale znam. Rozmawiam z nimi, czasem się odwiedzamy . Nie gryzą, nie roznoszą chorób, nie chcą mi poderżnąć gardła ani wysadzić w powietrze majego dziecka. Wszyscy , cała trójka , pracują.
Czy ta "masa", która płynie do Europy, to "ciemni ludzie" ?
Logicznie rzecz birorąc, śmiem wątpić.
Myślę, że ryzykują i mają pieniądze na taką podróż nie ci "najciemniejsi", tylko ci, co potrafią sobie poradzić, ci, którzy przed wojną tez mieli jakiś status i pozycję w swoim kraju.
Tak, jak  w latach 80tych z Polski nie wyjeżdżali ci najbiedniejsi, tylko ci, co mieli pieniądze i spryt , by sobie poradzić.
Poczytaj dane na temat Syrii- jakim państwem była przed wojną, jak zaawansowanym technologicznie i kulturowo. Naprawdę, myślenie, że wszyscy "tam" zyli w namiotach z wielbłądami , to ...nie wiem, jak to nazwać...uleganie stereotypom chyba będzie najłagodniejszym określeniem.
Mogę sie z Toba w ciemno założyć, że około polowa z tych, co tu idą, lub już są, ma przynajmniej średnie wykształcenie i włada przynajmniej jednym obcym językiem...W przeciwieństwie do naszych rodaków - tak statystycznie rzecz biorąc.
Nie wzbudzają w nas litości, bo są ładnie ubrani i mają smartfony ? Ha...powinni być w takim razie obdarci i ciemni, byśmy ich przyjęli?

W Iranie czy Iraku nie trwa wojna, więc automatycznie "uchodźców" z tych krajow nie ma.
Zostaje Syria i maleńka Erytrea.
20 mln w Syrii, powiadasz.
Ale przeciez nie każdy z tych 20 mln chce tu. Część, ci mieszkający na prowincji, wolą zaryzykować i zostać przy swoim dobytku. to tak, jak w czasie II Wojny Światowej- te kolumny uchodźców z wielkich miast, ciągnące w kierunku Rumunii na przykład , a równocześnie ludzie, którzy nie chcieli uciekac, woleli zostać w swoich domach. Rózne są motywy postępowań ludzkich, jednym wydaje się, że zapewnia bezpieczeństwo sobie i rodzinie, uciekając, innym, że zostając i -próbując jakoś przeczekać zły czas. Więc nie sądzę, by trzeba było mówić o 20 milionach. to demagogia, spooky :).

Jaki klucz bym zastosowała?
Konwencja genewska mówi jasno, komu nalezy się azyl w państwach, które ją podpisały. UCIEKINabuseM WOJENNYM. Koniec, kropka- tu nie ma dyskusji.
Inna rzecz, że taki azyl powinien byc udzielany czasowo- na czas trwania konfliktu.
Przyjąć, odziac, nakarmić .
Chętnym , którzy wykażą się dobrą wolą i to pokażą (nauka języka, znalexienie pracy , niekorzystanie z zasilków), umożliwić integrację.
Że system socjalny pewnych krajów Europy "zachęca" do pędu do nich- jasne.
Rzecz w odpowiednich przepisach.
Widzisz, do Danii, która azylantów przyjmuje, ale "ptasiego mleczka" im nie obiecuje, już się tak, jak do Niemiec czy Szwecji nie pchają.
Jeśli taki uchodźca ma miec w perspektywie po prostu spokój, pewność, że bomba mu nie spadnie na głowę i będzie mógł przeczekać wojnę w jednym ze spokojnych krajów, na uchodźdztwo zdecydują się naprawdę ci, którzy boją się o swoje życie.
Moje zdanie jest jasne- przyjąć nalezy. bo to po ludzku, bo to humanitarne, bo nie wolno patrzeć spokojnie, jak komuś bomby lecą na głowy.
Ale nie dawać przywilejów. Jasno dać do zrozumienia, że korzystają z gościny, która jest tymczasowa i ma za zadanie jedynie uchronić ich przed wojną, a nie zapewnić opływanie w dostatki.
Mam nadzieję, że zmieści mi się to wszystko w tym jednym poście...a i tak nie zdołałam odpisac na wszystkie Twoje argumenty...;)

" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 15 Paź 2015, 05:56:45 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #142 dnia: 15 Paź 2015, 18:00:47 »
Jomir! - a Ty co tak wspierasz beti, co?! :D

Och, spooky...tyle wątków, że nie wiadomo, od czego zacząć :)
Tak tylko pisałem, żebyś rano nie zdążyła ... ;)

W Iranie czy Iraku nie trwa wojna, więc automatycznie "uchodźców" z tych krajow nie ma.
Zostaje Syria i maleńka Erytrea.

Równie dobrze może być 10% z Syrii, 80% imigrantów ekonomicznych, 10% terrorystów, tego nikt nie wie.
A może to Arabia Saudyjska ich finansuje, by zalewali Europę? - a nie, że przedostają się ci najlepiej sytuowani.
Tego nikt nie wie.
Dla mnie mix tych wszystkich różności, to za dużo, po coś granice istniały (istnieją?).

Przyjąć, odziac, nakarmić .
Chętnym , którzy wykażą się dobrą wolą i to pokażą (nauka języka, znalexienie pracy , niekorzystanie z zasilków), umożliwić integrację.
Ale nie dawać przywilejów. Jasno dać do zrozumienia, że korzystają z gościny, która jest tymczasowa i ma za zadanie jedynie uchronić ich przed wojną, a nie zapewnić opływanie w dostatki.

Też jestem za!
Tylko, że to marzenia ściętej głowy ...
"Dźermany! Dźermany!" ;)

No dobrze, to podział na obozy dobrze znany, nic więcej w tym temacie chyba nie wymuslimy ;)

A jeśli chodzi o Polaków to ... mnie chodziło o to, że Polacy pochodzą z kraju o podobnych wartościach, itp. (UE) - a nie, że z kraju, który ma praktycznie wszystko inne, tylko i wyłącznie o to ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #143 dnia: 15 Paź 2015, 18:30:49 »
Zgadzam sie z jej wypowiedziami, to czemu nie? Lepsze klikniecie na tak, niz pisanie tego samego drugi raz.
Poza tym, osobiscie odczuwam zmeczenie tematem, wiec o ile czytac jeszcze daje rade, to na pisanie nikt mnie chyba nie namowi :)

No, ale zeby nie bylo, to i Ciebie wsparlam :)

Bo jak pisze od poczatku, dla mnie sprawa nie jest bialo-czarna (jakkoliwek tej bialo-czarnosci nie rozpatrzyac :) ) .
Ze ludzie, ze pomoc, oczywiscie.
Ze naruszenie granic i porzadku, to inna sprawa.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Paź 2015, 18:52:00 »
Tak na marginesie, tak wlasnie wyglada miasto lepianek, z ktorego te dzikusy tu przyjezdzaja:

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #145 dnia: 15 Paź 2015, 18:55:22 »
A tak wyglada ten dobrybyt, ktory opuszczaja dla paru dularow zasilku za granica:

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Paź 2015, 18:58:16 »
I jeszcze raz!
Nie jestem za, ale mowienie o dziusach, to jednak przesada!
Nie jestem za, ale podwazanie ucieczki przed wojna, to tez przesada.

Kazdy po pieciu latach chcialby uciec, nawet mlodzi chlopcy.
Ze nie zostaja w kraju i nie walcza?
Tam jest wojna domowa, i tak naprawde to byc moze juz nie wiadomo, po ktorej stronie trzeba walczyc.

I znow podkreslam, nie jestem za, ale pragne Wam jedynie otworzyc oczy, ze swiat nie jest czarno-bialy!

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #147 dnia: 15 Paź 2015, 19:09:56 »
Cytuj (zaznaczone)
A jeśli chodzi o Polaków to ... mnie chodziło o to, że Polacy pochodzą z kraju o podobnych wartościach, itp. (UE) - a nie, że z kraju, który ma praktycznie wszystko inne, tylko i wyłącznie o to ;)

A przeczytałeś w ogóle tego linak do artykułu  z Wyborczej, który wrzuciłam ?
Tego o "wspólnych europejskich wartościach", tak respektowanych przez Polaków ?
" Polak gorszego sortu"

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Paź 2015, 20:44:58 »
A przeczytałeś w ogóle tego linak do artykułu  z Wyborczej, który wrzuciłam ?
Tego o "wspólnych europejskich wartościach", tak respektowanych przez Polaków ?
Nie mogłem, limit artykułów wyczerpany, przy czym byłem na tej stronie ze 2-3 razy.

beti - a zobacz to - jesteś taka pomocna dla kompletnie obcych ludzi, wśród których mogą być terroryści, oszuści, itp. Twoje nastawienie naprawdę jest trochę takie ... brakuje mi słowa, w sensie wysłowienia się, a nie, że brakuje mi słów ;) (ale tylko odrobinkę! ;) - bo ja na przeciwnym biegunie siedzę) ... że wierzysz w tych ludzi chyba bardziej, niż oni w siebie. Gdyby tak bardzo chodziło o uchodźstwo, w sensie spokoju, to by tak bardzo nie ciągnęli do Niemiec, albo Szwecji, tylko zadowolili się państwami ościennymi ... razem ze swoimi rodzinami. A gdzie ich żony, dzieci? - jakoś dają radę w Syrii, prawda? itd.

... a za chwilkę podajesz link do artykułu, sporo też poruszasz kwestii, gdzie to obrażasz własnych rodaków, dla których jesteś sroga, niczym ... ktoś tam, brakuje mi porównania ;) Dla innych - nieznajomych - niczym Matka Teresa, dla swoich niczym surowy ojczym.
Ale to tak na zasadzie ciekawostki, takie spostrzeżenie.

Jomir - a to jest Phenian ;)
Pierwsze zdjęcie:
https://www.google.dk/maps/place/Pyongyang,+Nordkorea/@39.004486,125.754651,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s93303207!2e1!3e10!6s%2F%2Fstorage.googleapis.com%2Fstatic.panoramio.com%2Fphotos%2Fsmall%2F93303207.jpg!7i2464!8i1632!4m2!3m1!1s0x357e02dae64f4337:0xd40677e21771aa95!6m1!1e1
I drugie:
https://www.google.dk/maps/place/Pyongyang,+Nordkorea/@39.038708,125.780583,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s-686eArtTAjs%2FVDECVon_GhI%2FAAAAAAAAedM%2FxuYk3zgIHE8!2e4!3e12!6s%2F%2Flh6.googleusercontent.com%2F-686eArtTAjs%2FVDECVon_GhI%2FAAAAAAAAedM%2FxuYk3zgIHE8%2Fs203-k-no%2F!7i2048!8i1536!4m2!3m1!1s0x357e02dae64f4337:0xd40677e21771aa95!6m1!1e1

"Te tamte" anteny to pewnie Al Jazeera ;)

I jeszcze jedno - to samo ;) - nikt nie mówi, żeby nie pomagać, ale nie w taki sposób, by otwierać granice i ślepo wierzyć w to, że Ci ludzie przyjeżdżają tutaj (do wybranych przez siebie państw) tylko po to, by mieć schronienie (i wyżywienie) przed wojną domową.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #149 dnia: 16 Paź 2015, 02:54:09 »
Jeśli jestem w ogóle w jakiś sposób pomocna, to TYLKO dla rodaków...czy są wśród nich jacyś terroryści i oszuści...nie wiem...Jakbym tak podejrzliwie patrzyła na każdego , ciężko byłoby mi z tym żyć...Jeśli chodzi o muzułmanów, jak już pisałam, znam troje i im za bardzo pomagać nie musze- radzą sobie sami. no, może troszkę psychicznie tej dziewczynie z Syrii- dobrym słowem i wsparciem, bo wiem, że jej bardzo cięzko .
"Sroga" dla rodaków jestem tylko dlatego, ze sie z Polakami utożsamiam w jakiś sposób, że czasem zwyczajnie wstyd za "rodaka", że chciałabym, by Polacy zachowywali się porządnie, byśmy nie musieli "świecić oczami" za co niektórych.

Co do żon i dzieci uchodźców- część zapewne została w Syrii , część siedzi w obozach dla uchodźców w  Turcji czy Jordanii...Część przywędrowała tu.

Jeśli "obrażam" własnych rodaków, pokaż mi, gdzie to robię. Gdzie piszę oszczerstwa i kłamliwe rzeczy, które nie maja miejsca w rzeczywistości. Bo chyba tylko takie działania można uznać za "obrazę", nie przytaczanie faktów? Czy może też? Czy nie wolno w żaden krytyczny sposób o "Chrystusie Narodów" sie wypowiadać?
Szkoda, ze tego artykułu przeczytać nie możesz...
Choc zapewne tez "obraża" Polaków...
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 16 Paź 2015, 02:54:09 »

Co o tym sadzicie?

Zaczęty przez wyspiarzDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6827
Ostatnia wiadomość 11 Kwi 2008, 12:37:54
wysłana przez vera
Co o tym sadzicie?

Zaczęty przez mariuszkDział Hydepark

Odpowiedzi: 182
Wyświetleń: 96154
Ostatnia wiadomość 17 Maj 2010, 18:30:19