poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pomoc odnośnie rozliczenia przysłanego ze SKATu  (Przeczytany 3267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cinecki1988

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pomoc odnośnie rozliczenia przysłanego ze SKATu
« dnia: 21 Wrz 2015, 19:16:23 »
Witam wszystkich.
Dostałem rozliczenie ze SKATuz wszystko jest po duńsku,więc większości nie rozumiem ale z tego co się zorientowałem to wg nich mam do zapłaty ok 1600 kr...przysłano 3 blankiety z taką samą kwotą,każda dotyczy kolejnego miesiąca(październik-listopad,grudzień) tak jakbym miał co miesiąc wpłacać kwotę w nich wpisaną. Nie wiem dlaczego wyszła taka kwota skoro nie przekroczyłem kwoty wolnej od podatku,bo mój zarobek wyniósł 32 lub 35 tyś koron....w dodatku odpisałem sobie dojazdy do pracy a według payslipów przy każdej wypłacie odtrącano mi podatek. Czy ktoś mógłby mnie jakoś pokabusewać lub wytłumaczyć o co w tym chodzi,czy ja nie rozumiem sposobu rozliczania się w Danii czy to może być pomyłka lub czy mogę wyjaśnić to tak by podatek został mi zwrócony?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Pomoc odnośnie rozliczenia przysłanego ze SKATu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrz 2015, 21:01:48 »
Trudno odpowiedziec, nie znajac twojego rozliczenia. Taka sytuacja, to znaczy, ze masz doplate podatkowa moze miec miejsce jezeli: a) nie przepracowales calego roku, b) jezeli Skat zastosowal opcje rozliczenia bez Personfradrag, ktora mozesz zmienic jezeli uwzglednienie Personfradrag jest dla ciebie korzystniejsze.

Jezeli zaproponowane przez Skat rozliczenie jest wlasciwe, a ty przewidujesz zatrudnienie w 2016, to mozesz zignorowac ta zaplate. Wowczas Skat wliczy zalegly podatek automatycznie do placenia razem z zaliczkowym podatkiem w roku nastepnym, ale doliczy odsetki.

Offline cinecki1988

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Wrz 2015, 04:02:41 »
Nie przepracowałem całego roku. Przepracowałem jedynie 5-6 tygodni i wróciłem do Polski. W 2016 nie planuje póki co wybierać się do Danii bo mam pracę tutaj w Polsce....
A czy jest możliwość pomocy z Twojej strony gdybym wysłał Ci swoje rozliczenie które otrzymałem ze SKAT?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrz 2015, 08:10:39 »
Niestety, nie mam mozliwosci dokonania oceny twojego rozliczenia odnosnie ewentualnych dodatkowych ulg podatkowych ktore obnizylyby/zlikwidowalyby aktualna kwote do zaplaty. Moglbys ewentualnie uzyskac ulge jako pracownik transgraniczny (tzw. grænsegænger), ale wymagaloby to, ze twoj dochod w Danii wyniosl minimu 75% lacznego dochodu (DK + PL). Wchodzilaby w rachube rowniez ulga na wyzywienie i zakwaterowanie, jezeli byla mowa o tymczasowym miejscu pracy (kontrakt ograniczony czasowo), kontrakt z okresem probnym lub np. praca sezonowa, ktora mozna wykonywac tylko i wylacznie w okreslonym sezonie. Pisales o odpisach za dojazdy do pracy. Dojazdami do pracy sa rowniez jazdy do domu w Polsce, w tym rowniez przyjazd do pracy do Danii jak i powrot po zakonczeniu zatrudnienia. Mysle, ze inne osoby tutaj na forum sa w stanie udzielic ci fachowej pomocy, zapoznajac sie z twoim rozliczeniem, kontraktem zatrudnienia itp.     

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrz 2015, 08:10:39 »

C.V po angielsku prosze o pomoc

Zaczęty przez nutka1984Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14316
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2012, 13:17:19
wysłana przez galernik
Pomoc

Zaczęty przez nata2hkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2