Ogólne > Dania i o Danii
Operacja..potrzebna porada;)
Flower27:
Jest to moj pierwszy post, dlatego witam i pozdrawiam wszystkich;) Moj problem zaczyna sie w przyszlym roku..jak juz wspomnialem w powyzszym temacie, czeka mnie operacja barku w Helev Hospital..termin zostal wyznaczony na poczatek stycznia (2-3 miesieczna rehabilitacji) i tutaj zaczynaja sie moje pytania: czy moge liczyc na jakiekolwiek wsparcie finansowe ze strony komuny badz innego urzedu podczas mojej absencji chorobowej? Nigdy wczesniej nie mialem do czynienia ze szpitalami w Danii,wiec przyznam szczerze - nie wiem z czym sie to je..Dodam, iz pracuje w kraju od 8 lat,legalnie, ciagle u tego samego pracodawcy, ktory - jak mniemam- nie jest zbyt hojny i skory do placenia chorobowego :( .Co gorsza,obawiam sie, ze moglby mnie nawet zwolnic.. Obilo mi sie o uszy bym jeszcze przed operacja postaral sie o kartke stalego pobytu w Danii, ktora moze nieco pomoc. Mieszkajac samemu i nie pracujac,jest jednak ciezko pokryc koszty wynajmu mieszkania oraz glownych,dziennych wydatkow;) Z gory slicznie dziekuje za pomoc i doradztwo! Arek
Jomir:
O jakim wsparciu z kommune myslisz?
Jaki typ operacji masz miec przeprowadzony?
Obecnie wiekszosc operacji przeprowadza sie laparoskopowo i niezdolnosc do pracy jest bardzo krotka.
Rehabilitacja 2-3 miesiace, tak, ale to nie oznacza, ze reka bedzie niesprawna, a to, ze bedziesz przez ten okres musial cwiczyc.
MIalam 7 lat temu przeprowadzona operacje barku - usuniecie zlogow wapniowych w stawie), bylam w szpitali od 9 do 13.
NIe moglam pracowac chyba za trzy dni. Bolalo jakis tydzien. Rehabilitacja moja trwala w sumie rok, ale tylko dlatego, ze zaniedbalam te cwiczenia.
Pracodawca nie ma wyboru, musi placic chorobowe, za ktore zreszta dostanie refundacje.
Do zwiazkow nalezysz? A-kasse oplacasz?
Bo jak nie to szybciutko sie zapisz. A-kassy juz nie wyrobisz, ale w razie czego bedziesz mial prawnikow do kontaktow z pracodawca, gdyby Cie zwolnil.
Sama akcja w szpitalu wyglada w ten sposob, ze na dzien przed spotkasz sie z anastezjologiem, ktory omowi z Toba szczegoly operacji. W dniu operacji stawisz sie w szpitalu, zabieg i najprawdopodobnie do domciu po kilku godzinach.
zpatentem:
Jezeli mieszkasz sam to komuna moze ci pomoc w zajeciach, ktorym nie mozesz sprostac. Mialem operacje barku i unieruchomiona prawa reke, przychdzily sosu m/k mnie kapac, moglem zamawiac zakupy w netto, rowniez gotowe (z pewnoscia podle) zarcie i zmywanie+odkurzanie. Szpital wysyla zlecenie do komuny poczem przychodzi komunalny ekspert z ktorym sie umawiasz na zakres pomocy.
Szpital bedzie cie chcial wyrzucic tego samego dnia, ale mozesz zazadac jeszcze 1-2 dni pobytu (ja tak zrobilem).
faja:
Meldujesz sie chory i przez 30 dni pracodawca placi Ci chorobowe, potem zawiadamia kommune, otrzymujesz druki do wypelnienia i dostajesz chorobowe z kommune, tak dlugo jak nie jestes zdolny do pracy, sam meldujesz zdolnosc podjecia pracy. Chorobowe jest troche nizsze od pensji, ale napewno wystarczy na utrzymanie.
Pomoz z kommune po operacji barku?
Ja pojechalam na operacje wlasnym autem i sama na drugi dzien wrocilam, lewy bark, odmawiajac oczywiscie przyjmowania morfiny w szpitalu.
Osoby samotne maja mozliwosc spedzenia jednej nocy w szpitalu, transport do domu zalatwiaja same
Jakim zajeciom domowym nie mozna sprostac majac chory bark?
Ale Cie rozpieszczali zpatentem ;)
Flower27:
cholerka, nie spodziewalem sie tak szybkich odpowiedzi;) dziekuje za kazda z osobna! Jesli chodzi o bark to mam "zrujnowany staw,ciagle wtyskauje..potrzebne jest ustabilizowanie".. Mam prace fizyczna wiec doktor okreslil mi, ze bede mogl do niej wrocic po 2-3 miesiecznej rehabilitacji..przez pierwsze 2tyg, nie bede mogl w ogole ruszac reka..Prawda jest, ze wypuszcza mnie tego samego dnia, zostalo mi to przedstawione planowo juz podczas pierwszego spotkania,czeka mnie jedynie dodatkowe przeswietlenie przed zabiegiem..niestety nie jestem zapisany do zwiazkow ani nie oplacam A-kasse,co swiadczy jedynie o mojej glupocie i zaniedbaniu;/ ..co do tych drukow ( JAKIE I GDZIE?), powinienem je pobrac i wypelnic przed operacja by uzyskac jakies swiadczenia czy zglosic sie po operacji do komuny?Pytam poniewaz wiem ze moj szef bedzie mial to gdzies i z pewnoscia nigdzie tego nie zglosi, wszystko wiec bede zalatwial na wlasna reke..najlepiej jak najszybciej ;).. oplacam tez wlasne ubezpieczenie "TRYK" ale niestety nie wiem czy operacje tez podchodza pod ich odszkodowania i czy to ma jakies znaczenie:) ..pomocy nie potrzebuje..przyjezdza do mnie dziewczyna w odwiedziny i w opieke ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej