Ogólne > Dania i o Danii

Operacja..potrzebna porada;)

<< < (2/3) > >>

zpatentem:
faja, ja mam niespotykany urok osobisty, spytaj moderatorki i innych tutejszych nieborakow :)

Rozne moga byc operacje barku i szkody z tym zwiazane ; mialem prawa reke przywiazana pionowo do tulowia, moglem ruszac tylko troche palcami, zarcia nie moglem robic. Przychodzila mnie m.in kapac i robic porzadki atrakcyjna pakistanka (bez szmaty na glowie) :)
Pobyt mi przedluzono bo na bandazu pojawila sie plama krwi i zdecydowanie zaprotestowalem :) Wypisano mnie w pierwszy dzien swiat wielkanocnych. Rekowalenscencja trwala ze 3 miesiace.

Autor watka powinien przypilnowac, rowniez pytac o terminy cwiczen z fysioterapeuta.

zaq:
Po pierwsze, w te pedy zapisuj sie do zwiazkow. Sama mialam operacje 2,5 roku temu i bylam uziemiona przez kilka miesiecy. Prawnik (ze zwiazkow) doszukal sie w umowie mojego pracodawcy ze zwiazkami (3f), ze firma powinna mi wyplacic chorobowe za pierwsze 56 dni a nie tylko za miesiac (co usilnie probowala mi wmowic ksiegowa). Tuz przed operacja wybierz sie do swojego lekarza rodzinnego i popros o zwolnienie (przedstawiajac swoja sytuacje), ja tak zrobilam i dostalam zwolnienie bez problemu, a druki same przyszly poczta po tych 1,5 miesiaca. Po odeslaniu wypelnionych drukow, sygedagpenge zaczyna wyplacac komuna. Co pare miesiecy bedziesz wzywany na rozmowe w celu okreslenia stanu zdrowia i zdolnosci do wykonywania pracy.

Flower27:
Poszedlem za Twoja porada i zapisalem sie wieczorem online do zwiazkow 3F.. Mam nadzieje ze rehabilitacja nie bedzie trwala tak dlugo..uprzedzano mnie o 2-3 miesiacach..."CHYBA ZE wda sie jakies zakazenie" ;) jesli Tobie przyslali dokumenty po 1,5 miesiaca to przy dobrych wiatrach bylby to juz koniec mojej absencji.. Ciekawe czy proszac lekarza pierwszego kontaktu o zwolnienie na 2-3 miesiace moglbym jeszcze przed operacja zglosic dokumentacje do komuny..Dziekuje slicznie raz jeszcze za pomoc.. jesli macie jeszcze jakies porady ,wskazowki smialo piszcie!pozdrawiam

roga:
Flower27 napisal: 1. Dodam, iz pracuje w kraju od 8 lat,legalnie,  2.Mieszkajac samemu i nie pracujac,jest jednak ciezko pokryc koszty wynajmu mieszkania oraz glownych,dziennych wydatkow

Ad.1. Dziwi mnie Twoj brak zainteresowania sie swoimi waznymi sprawami, szczegolnie przebywajac tutaj juz tyle lat. Zapisales sie do zwaizkow zawodowych, ale nic nie piszesz o tym czy rownoczesnie zapisales sie do A-kasse. Zwiazki zawodowe byc moze pomoga ci w  sprawach interpretowania przepisow lub w przypadku ewentualnych problemow z pracodawca. Natomiast nie otrzymasz zadnej pomocy finansowej w razie bezrobocia. Nie majac a-kasse oczywiscie bedziesz otrzymywal chorobowe, na poczatku od pracodawcy a potem z komuny. Pracodawca zawsze moze cie zwolnic i jezeli po zakonczeniu chorobowego nie bedziesz mial A-kasse, mozesz otrzymac pomoc socjalna z komuny (kontanhjælp). Kontanhjælp w twoim przypadku ograniczona czasowo, obawiam sie ze do krokiego okresu czasu, poniewaz po operacji i rehabilitacji nie bedziesz juz na chorobowym i w zasadzie bedziesz zdolnym do pracy, ktorej nie bedziesz mial jezeli pracodawca cie zwolni. W chwili wstrzymania kontanhjælp i nie posiadania pracy, nie masz podstaw do legalnego pobytu w Danii, chyba ze masz staly pobyt unijny, a o taki mozesz sie starac.

Ad.2. Nie musisz miec swojego mieszkania. Wystarczy byc zameldowanym, mozesz mieszkac razem z innymi osobami. W ten sposob ograniczasz swoje wydatki na czynsz. Mozesz tez sam wynajac jakies bardzo male mieszkanie, np. pokoj z kuchnia i lazienka, a w zaleznosci od wysokosci twoich dochodow (kontanhjælp tp rpwniez dochod do opodatkowania), otrzymasz doplate do czynszu.
Majac staly pobyt, nie podlegasz przepisom, ze twoj legalny pobyt w Danii jest uzalezniony wylacznie od posiadania zatrudnienia.   

spooky:
Jak już się temat przewinął w wątkach, staraj się o "permanent ophold / tidsubegraenset ophold". Z tego co pamiętam to wypełnia się ten wniosek:
http://www.statsforvaltningen.dk/stats_resources/759.pdf
- w 5-10 minut się wypełnia, jeśli nie masz problemów językowych (duński / angielski).
Potrzebujesz zdjęcie 3,5cmx4,5cm i 5 ostatnich rozliczeń rocznych do przedstawienia (ja przedstawiłem wydruki ze swojej "teczki SKAT-owej"). Chyba jeszcze umowa o pracę.
Procedura, jak i pozwolenie, są darmowe.
Tutaj coś więcej o tym:
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8173
Jeden z tematów o pobycie stałym na forum:
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,3529.75.html

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej