poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Komentarze powyborcze?  (Przeczytany 168094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
Odp: Komentarze powyborcze?
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Lis 2015, 16:55:13 »
No wlasnie , ze tak nie jest z ta "wielka litera". Jestem na telefonie, wiec mozliwosci pisania mam ograniczone, ale licze, ze Sam znajdziesz i... Sie do tego przyznasz :)

Jomir to nie było do Ciebie. Ale tak jest w rzeczy samej ;)  Zresztą Ty masz taryfę ulgową... właśnie wyczytałem w shoutbox'ie że jesteś starszą panią :D :D
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Lis 2015, 17:48:04 »
Betti tez jest starsza pania! Ba! Nawet starsza niz ja.  Na tyle, starsza, ze studiowalam z jej mlodsza siostra.
A skoro ma mlodsza siostre, ktora studiowala ze mna, to jest ode mnie starsza, nie?
Czyli jest jeszcze starsza Pania i zgodnie z zasada Louis Nielsen, powinna miec wiekszy rabat!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Lis 2015, 18:06:07 »
Betti tez jest starsza pania! Ba! Nawet starsza niz ja.  Na tyle, starsza, ze studiowalam z jej mlodsza siostra.
A skoro ma mlodsza siostre, ktora studiowala ze mna, to jest ode mnie starsza, nie?
Czyli jest jeszcze starsza Pania i zgodnie z zasada Louis Nielsen, powinna miec wiekszy rabat!

Zdecydowanie tak. Jak cos to zapraszam na Sydsjælland w celu odebrania imiennych kart rabatowych ;)
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Lis 2015, 03:53:45 »
Happybeti... I co ja mam Ci powiedzieć ?  Mam nadzieję  że nie znasz angielskiego... W nicku masz "happy"... a z Twoich postów leje się taka żółć, że po kilku linijkach czytania można odczuć gorycz w ustach. No i ilość... zlituj się człowieku... Przeciążasz serwery a nikt normalny i tak nie będzie tego czytał w całej rozciągłości. lewactwo było , jest i będzie anormalne , aspołeczne i totalnie nielogiczne... daruj sobie te wywody...

TĘ gorycz, Habanero, "TĘ" ,nie "tą" , Panie Purysto Językowy :) "Kogo?-co?", a nie "Kim ?-czym ?" w tym zdaniu, nieprawdaż ?  Taka nieporadność językowa, przy jednoczesnym wytykaniu innym błędów, jest zwyczajnie śmieszna.
Można wykuć regułkę , że zaimki wielką literą.
Trudniej budować poprawnie zdania. Tak..."polska język trudna język" ;) . Radzę więcej czytać, skoro w domu ani w szkole nie potrafili nauczyć, kiedy "tę" a kiedy "tą"  8). Na Twoim miejscu popracowałbym też nad interpunkcją, bo, jak widać w Twoich wypowiedziach, używanie przecinków nie jest Twoim priorytetem . Literówek, takich, jak częste rozpoczynanie zdania małą literą, już się nie czepiam - uznaję je za "błąd techniczny" ;).

Większość tradycyjnych poradników językowych, uznaje za poprawne używanie wielkiej litery zawsze  w zaimkach osobowych , gdy zwracamy się do kogoś w formie pisemnej.
Aczkolwiek spotkałam się też z wykładnią, iż jest to wybór piszącego, pozwalający emocjonalnie określić stosunek do rozmówcy. Czasem pisanie wielką literą nie jest oznakiem szacunku, a wręcz odwrotnie- ironii deprecjonującej rozmówcę.

http://www.wiking.edu.pl/article.php?subject=J%EAzyk%20Polski&id=607

Względy grzecznościowe i uczuciowe pozwalają zapisać od wielkiej litery prawie każdy wyraz, szczególnie zaimki, rzeczowniki i przymiotniki. Zapis taki jest indywidualnym wyborem osoby piszącej, wyrażającej w ten sposób swój stosunek do adresata lub przedmiotu wypowiedzi.

Uznałam, iż forum internetowe jest na tyle nieformalnym "miejscem", iż te wielkie litery można sobie darować- nie ze względu na brak szacunku dla rozmówcy, a ze wzgledu na specyfikę i "potoczność" takiego "medium". Jeśli tak bardzo Cię to razi-dla mnie no problem, mogę do Ciebie zwracać się wielką literą :).

« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2015, 04:15:45 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Lis 2015, 06:42:12 »
TĘ gorycz, Habanero, "TĘ" ,nie "tą" , Panie Purysto Językowy :)

Literówka droga Pani ;)  Często ją popełniam. Nie tylko przy "tę-tą" , ale w wielu innych przypadkach. Mistrzem klawiatury niestety nie jestem... podobnie sprawa ma się z interpunkcją, ale radzę sobie ;) Czytamy dużo, bardzo dużo... zapraszam Cię do nas na herbatkę i ciacho, przy okazji będziesz mogła zobaczyć co i ile z Matką Polką czytamy ;) Pozory mylą pszepani ;)
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Lis 2015, 08:52:53 »
Smiem twierdzic, ze jednak "e" lezy w pewnej odleglosci od "a" na klawiaturze, wiec jako literowke trudno taka pomylke wytlumaczyc.
Ale niech Panu  bedzie, Szanowny Panie  :).
Za zaproszenie dziekuje, aczkolwiek w Panskie rejony sie na razie nie wybieram  :)

Przepraszam za brak polskiej czcionki- pisze z innego komputera
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #126 dnia: 15 Lis 2015, 09:28:11 »
Tak miewam z klawiaturą i pewnie nie raz dane będzie Ci tego doświadczyć ;) Brak polskiej czcionki to nie problem, acz znam sposoby na rozwiązanie tejże niedogodności ;)
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #126 dnia: 15 Lis 2015, 09:28:11 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #127 dnia: 15 Lis 2015, 13:15:06 »
Też znam.
Nie opłacało mi się "grzebać" w tamtym  ( nie moim )komputerze, by napisać jedno zdanie.
" Polak gorszego sortu"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #128 dnia: 15 Lis 2015, 19:22:45 »
Cytuj (zaznaczone)
O czym ty piszesz, jakim językiem?Czy ty czytasz swoje wypowiedzi przed publikacja?
Doczytaj swoje wypowiedzi w temacie emigrantów osob ktore maja krytyczne zdanie na niektóre aspekty zycia w Danii, wyborów parlamentarnych czy prezydenckich , i jakim językiem to opisujesz.
To w jaki sposób opisujesz opcje polityczne które nie spełniają twoich oczekiwań , media które nie są jedynymi słusznymi ,dziennikarzy tam pracujący, elektorat który śmie mieć inne zdanie niż twoje.A szal osiągnęłaś w tedy gdy ten układ polityczny został wywrócony do góry nogami.Obrywa się wszytkom tym ktorzy maja inne zdanie niz twoje jedyne właściwie ,albo obłuda ,ale raczej obstawiam bolszewie.

Jakie pytanie jakie zaczepki ?zadaj konkretne pytanie.Ja mam je wyławiać z tego szlamu pretensji i żalów podciągniętych do sztuki wysokiej?

Cwsm, przenoszę tu odpowiedź, bo tam Jomir zarządzila koniec off-topu  ;).

Jakim językiem piszę ?
Normalnym, bez "wyrazów".
Że nazywam PIS "Pisbolszewią" ? A nie mogę? Spełniają wszelkie kryteria bolszewizmu . Jaka jest róznica między moją "pisbolszewią", a "żydokomuną". "lewactwem", "lemingami", "mongoloidalną Koparą" i mnóstwem, mnostwem innych określeń, używanych przez moich adwersarzy ?
"Ciemny lud" ?
A kto to pierwszy powiedział i o kim , wiesz?
Przypomnę, Kurski, ówczesny szef kampanii wyborczej L. Kaczyńskiego. Rzecz dotyczyła słynnego "dziadka z Wehrmachtu" .Gdy sam Kaczyński miał wątpliwości, czy to nie zbyt grubymi nicmi szyte, czy można takie chwyty stosować, Kurski odpowiedział mu, że "ciemny lud to kupi" . O kim tak powiedział ? O elektoracie PO, Tuska ? czy SLD ? Nie, mój drogi. Powiedział "ciemny lud" o swoim własnym (wówczas) elektoracie, o elektoracie PIS, który miał zagłosować na Kaczyńskiego.

Jak wielokrotnie udowodniłeś, nie czytasz moich wypowiedzi. Skoro ich nie czytasz, to dlaczego aż tak ci przeszkadzają?
Ignoruj, po prostu.
I idź oddac sie swoim 5 minutom nienawiści. Zawsze to ujście emocji, skanalizowanie ich na "wrogu" .
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #129 dnia: 15 Lis 2015, 19:35:30 »
Happybetti chylę czoła przed Twoją znajomością jakże niezaprzeczalnych faktów, dlatego pozwolę sobie zadać Ci takie oto pytanie : kto i kiedy (i o kim) powiedział słynne "ch... , d.... i kamieni kupa"  ?
S.Lem

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #130 dnia: 15 Lis 2015, 20:14:24 »
Cwsm, przenoszę tu odpowiedź, bo tam Jomir zarządzila koniec off-topu  ;).

Jakim językiem piszę ?
Normalnym, bez "wyrazów".
Że nazywam PIS "Pisbolszewią" ? A nie mogę? Spełniają wszelkie kryteria bolszewizmu . Jaka jest róznica między moją "pisbolszewią", a "żydokomuną". "lewactwem", "lemingami", "mongoloidalną Koparą" i mnóstwem, mnostwem innych określeń, używanych przez moich adwersarzy ?
"Ciemny lud" ?
A kto to pierwszy powiedział i o kim , wiesz?
Przypomnę, Kurski, ówczesny szef kampanii wyborczej L. Kaczyńskiego. Rzecz dotyczyła słynnego "dziadka z Wehrmachtu" .Gdy sam Kaczyński miał wątpliwości, czy to nie zbyt grubymi nicmi szyte, czy można takie chwyty stosować, Kurski odpowiedział mu, że "ciemny lud to kupi" . O kim tak powiedział ? O elektoracie PO, Tuska ? czy SLD ? Nie, mój drogi. Powiedział "ciemny lud" o swoim własnym (wówczas) elektoracie, o elektoracie PIS, który miał zagłosować na Kaczyńskiego.

Jak wielokrotnie udowodniłeś, nie czytasz moich wypowiedzi. Skoro ich nie czytasz, to dlaczego aż tak ci przeszkadzają?
Ignoruj, po prostu.

I idź oddac sie swoim 5 minutom nienawiści. Zawsze to ujście emocji, skanalizowanie ich na "wrogu" .

Napisałaś mój język , czy ich język?naraz odpowiedzialność zbiorowa.Jedzmy personalnie , a nie adwersarze.

Dwie kwestie . przypominasz sobie balagan (mialem napisac dosadniej ale Jomir wytnie)taka forumowa Moda na sukces , z toba w roli głównej, tam tez byl Jomir ,asik , mycha 194cos tam,pamiętacie ten syf który tworzywo ,od tego momentu czytam twoje wynurzenia przez palce.Wyrobiłem sobie opinie ,możliwe ze mylna ale takie miałem materiały źródłowe.
Kwestia druga , sporo czsu temu w jednym z tematów podałem tobie link ,jezeli mnie pamiec nie  myle pdf.Zabrałaś stanowisko (krytyczne ,nie jestem zdziwiony)otwarlas materiał prze zemnie zamieszczony ,przeanalizowałaś go(sporo tego bylo) ,wyciągnęłaś wnioski , napisałaś i opublikowałaś.W Trzy minuty. Na moje pytanie jak tobie się to tak szybko udalo do tego czsu nie dostalem odpowiedzi, i pewnie nie doczekam.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Lis 2015, 03:24:56 »
Habanero , powiedział to nielegalnie nagrany (cui bono ?) szef MSW, Sienkiewicz do Belki .Polskie Inwestycje Rozwojowe - flagowy projekt rządu Tuska - określił mianem "chuj, dupa i kamieni kupa", twierdził też, że Polacy "mają w dupie orliki i autostrady". Czyli nie "o kim", a "o czym" .
Jak się okazało, zresztą, miał rację. Polacy mają w d...orliki i autostrady, w "Polskę w ruinie" uwierzyli (co niektórzy, oczywiście) Szydło i PISowi.

cwsm
Pisząc o języku adwersarzy, miałam na mysli język adwersarzy. Jesli się do nich zaliczasz, jesli uzywałeś takich określeń, Twoja sprawa, nie wymagaj ode mnie teraz analizy Twoich postów pod tym kątem. Nie "odpowiedzialność zbiorowa", a to, że sami nie przebierając w słowach, wymagacie ode mnie "Wersalu" .
Co do towarzystwa aisak, mycha, 1941 - cóż- swój pogląd na nich i ich działalność na forum zrewidowałam już dawno, po dokładniejszym "poznaniu". Jeśli nadal chcesz mnie za tamto "rozliczać", be my guest, nie krępuj się  ::).
W sprawie dokumentu pdf - nie mam pojęcia, nie pamiętam, o czym piszesz. Naprawdę nie żyję tylko tym forum. Być może znałam już to, być może było przewidywalne, być może znałam skądinąd - moge zgadywać do wieczora :).Jak to Jomir niedawno was tu uświadamiała, ja naprawdę jestem "starszą panią" i pamięć już nie taka  ;). Nie mam obowiązku przechowywać w niej wszystkich postów i swoich odpowiedzi. Litości! Pisz mniej enigmatycznie, test to jakiś, czy co ???

A w ogóle o czym ta dyskusja ?
PIS doszedł do władzy, rządzi samodzielnie.
Mi się to nie podoba, nigdy nie byłam fanką tej opcji politycznej. Jakoś nie uśmiecha mi się bycie "ciemnym ludem" .
Uważam, że to wybór szkodliwy dla Polski i zdania nie zmienię, bo nawet jeszcze nie zaczęli rządzić, a już popisali się takimi zachowaniami wypowiedziami, że ...można tylko otworzyć oczy ze zdziwienia, delikatnie mówiąc. Szkodliwy pod wzgledem gospodarczym, wolności obywatelskich, wizerunkowym.
Można zaklinac rzeczywistośc, ale póki co, to nie Orban i Węgry, a Niemcy i Francja "nadają ton" w Europie i długo jeszcze tak będzie.
Parę linkow bym wkleiła, ale , że to z Wyborczej , to daruję sobie :).Szkoda mojego czasu - i tak nie przeczytasz, bo to Wyborcza. Tylko, kurczę, jak ją teraz nazwać? Przeciez już nie "mainstream" ? To teraz Wyborcza jest opozycyjna i "niezależna", nie ? A te wszystkie "Republiki", "wPolityce" , "W Sieci", "GPC"  itd- to mainstream, nie ?  8)

Na koniec coś , od razu napiszę, co :
to piosenka z filmu Disneya dla dzieci, "Król Lew" .
Mam nadzieję, że to uchroni filmik przed wycięciem, ponieważ treść ujawniłam i moderator nie będzie musiał otwierać i sprawdzać zawartości, czy nie niesie jakichś nieprzyzwoitych treści.
Oswiadczam, że nie. To zwyczajna , bez przeróbek, piosenka z filmu .

Mój komentarz :
No i przyszedł czas...

" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Lis 2015, 04:54:58 »
Za to wszystko czego dokonało "Słońce Peru" i jego banda to były same chwalebne czyny i zrobiły z Polski El Dorado... Te wszystkie afery i złodziejskie ustawy. Miro, Zbycho itd. Czy wiesz że nasz dzielny Donald wraz ze swoim koleżką Bronisławem i resztą bandy uknuł spisek przeciwko Polsce ? Czy wiesz o tym że pewnej czerwcowej nocy chciał zmienić Konstytucję tak, żeby lasy państwowe przestały być państwowe i żeby móc je sprzedać niemcom? Tylko kilka głosów oddanych przez posłów PIS nas od tego uchroniło... Wtedy zacząłem ich szanować. Donek oczywiście zamiótł sprawę pod dywan. Już wcześniej wyczuł co sią dzieje i "dał dyla" pod spódniczkę cioci Makreli , zostawiając losy Polski w rękach kogoś tak groteskowego i nieudolnego jak  Kopacz. Ewcia tylko kłamać umiała równie dobrze jak herr Tusk, cała reszta to wstyd i hańba. To był ten Twój dobrobyt ?

Nie omieszkam też odnieść się do dalszej części Twojej wypowiedzi...

"Można zaklinac rzeczywistośc, ale póki co, to nie Orban i Węgry, a Niemcy i Francja "nadają ton" w Europie i długo jeszcze tak będzie."
Już długo tak nie będzie, uwierz. Kolos na glinianych nogach już się chwieje, niedługo się przewróci z hukiem.

"Parę linkow bym wkleiła, ale , że to z Wyborczej , to daruję sobie :).Szkoda mojego czasu"

Happybeti... Proszę Cię ! Kilka linijek wyżej piszesz że nie chcesz być "ciemnym ludem" i nagle sama sobie zaprzeczasz (celowo ?). Przecież kanalia Michnik odmóżdża kilka razy skuteczniej jak Hitler i Rydzyk razem wzięci... Że nie wspomnę o "tefauenach" i tym podobnych szczekaczkach reżimowych...

"mainstream"
Mogę się mylić, ale z tego co mi wiadomo, piszemy na polskim forum. Dlaczego więc zaśmiecasz naszą ojczystą mowę takimi wyrazami ? Nie wiem czy wiesz , ale za tą mowę nasi przodkowie oddawali swoje życie. Z Anglikami pisz po  angielsku, tu są Polacy. Wiem że napisałaś to w cudzysłowie, ale język polski zna całe mnóstwo słów żeby napisać to po polsku.

Mała korekta po przeczytaniu. Otóż nie zamierzam Ci niczego narzucać, to tylko "przyjacielskie" sugestie.

"Mój komentarz :
No i przyszedł czas..."

Ten czas właśnie się skończył droga Pani ;)
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #133 dnia: 16 Lis 2015, 10:07:01 »
Moi drodzy i teraz powiedzcie mi prosze, co ja mam z Tymi Waszymi "ujami" zrobic?
Wiem, wiem, cytujecie "wielkich" tego swiata, ze to argumenty (dosc mocne) w dyskusji,

Tylko ja sie tak obawiam, ze zaraz sie znajda i inne cytaty, a pozniej, ze "neologizmy" itp.

Bardzo prosze, nie stawiajcie mnie  pod sciana. Rowne prawa dla wszystkich, ok?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #134 dnia: 16 Lis 2015, 13:52:30 »
ooops, Jomir... :-[ :-[ :-[
Przyjmij moje wielkie, wielkie przeprosiny.
To było niechcący, w biegu. To akurat zdanie skopiowałam z artykułu w  "Polska The Times" , miałam zamiar potem "obrobić" , wykropkować itd., ale zaczęłam pisać dalej, potwm w pośpiechu wysłałam i wyszło, jak wyszło... :-[
Obiecuję solennie, że więcej to sie nie powtórzy, mam nauczkę  :-[
Prośba WIELKA do Ciebie, jeśli znajdziesz chwilkę, "wykropkuj" mi to...proszę...Albo lepiej : usuń całkiem tamtenen post, , a ja tu wkleję "cenzuralną " część, ok ? Bo sama już nie mogę tego zrobić... :(

Pisząc o języku adwersarzy, miałam na mysli język adwersarzy. Jesli się do nich zaliczasz, jesli uzywałeś takich określeń, Twoja sprawa, nie wymagaj ode mnie teraz analizy Twoich postów pod tym kątem. Nie "odpowiedzialność zbiorowa", a to, że sami nie przebierając w słowach, wymagacie ode mnie "Wersalu" .
Co do towarzystwa aisak, mycha, 1941 - cóż- swój pogląd na nich i ich działalność na forum zrewidowałam już dawno, po dokładniejszym "poznaniu". Jeśli nadal chcesz mnie za tamto "rozliczać", be my guest, nie krępuj się  ::).
W sprawie dokumentu pdf - nie mam pojęcia, nie pamiętam, o czym piszesz. Naprawdę nie żyję tylko tym forum. Być może znałam już to, być może było przewidywalne, być może znałam skądinąd - moge zgadywać do wieczora :).Jak to Jomir niedawno was tu uświadamiała, ja naprawdę jestem "starszą panią" i pamięć już nie taka  ;). Nie mam obowiązku przechowywać w niej wszystkich postów i swoich odpowiedzi. Litości! Pisz mniej enigmatycznie, test to jakiś, czy co ???

A w ogóle o czym ta dyskusja ?
PIS doszedł do władzy, rządzi samodzielnie.
Mi się to nie podoba, nigdy nie byłam fanką tej opcji politycznej. Jakoś nie uśmiecha mi się bycie "ciemnym ludem" .
Uważam, że to wybór szkodliwy dla Polski i zdania nie zmienię, bo nawet jeszcze nie zaczęli rządzić, a już popisali się takimi zachowaniami wypowiedziami, że ...można tylko otworzyć oczy ze zdziwienia, delikatnie mówiąc. Szkodliwy pod wzgledem gospodarczym, wolności obywatelskich, wizerunkowym.
Można zaklinac rzeczywistośc, ale póki co, to nie Orban i Węgry, a Niemcy i Francja "nadają ton" w Europie i długo jeszcze tak będzie.
Parę linkow bym wkleiła, ale , że to z Wyborczej , to daruję sobie :).Szkoda mojego czasu - i tak nie przeczytasz, bo to Wyborcza. Tylko, kurczę, jak ją teraz nazwać? Przeciez już nie "mainstream" ? To teraz Wyborcza jest opozycyjna i "niezależna", nie ? A te wszystkie "Republiki", "wPolityce" , "W Sieci", "GPC"  itd- to mainstream, nie ?  8)

No, zrobione :)
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #134 dnia: 16 Lis 2015, 13:52:30 »