Tajga, dlatego właśnie pisze nie o "patriotach", tylko "patRYJotach", tych spod znaku "Radia z Ryjem", przekonanych o własnym MONOPOLU na "miłość do ojczyzny".
Twój post jedynie potwierdza moje spostrzeżenia- przykro mi, że nie jesteś w stanie tego zobaczysz.
A propos "ciemnego ludu"- pozwól, że opowiem ci historię-prawdziwą- jak powstało to określenie.Jak widac, moje posty czytasz jednak niezyt uważnie, skoro ci to umknęło. Ale do rzeczy :
Otóż pierwszy raz zostało użyte przez Jacka Kurskiego, gdy był szefem kampanii prezydenckiej Lecha Kaczyńskiego. Chodziło o "wyciągnięcie" Tuskowi "dziadka z Wehrmachtu". Gdy sam Lech Kaczyński zastanawiał się, czy to nie zbyt grubymi nicmi szyte, że nikt normalny się na to nie nabierze, Kurski odpowiedział mu "ciemny lud to kupi". Czyli głosujący na PIS.
No i ciemny lud kupił, "dziadek z Wehrmachtu" pogrążył Tuska w ówczesnych wyborach. Strategia okazała się skuteczna.
Więc jeśli na kogoś chcesz się obrażac, to obraź się na PIS, który o WŁASNYM ELEKTORACIE , czyli m. in. o Tobie, mówi "ciemny lud" i tak Was traktuje. Moja to wina, że "kupujecie" ? Zastanów się nad tym, kto tu kogo obraża. Bo ja w życiu nie głosowałabym na partie, która mówi o mnie "ciemny lud". No, ale widocznie wyborcom PIS to nie przeszkadza. Więc z pretensjami o to okreslenie to pod inny adres proszę.
Co do "katolandu" - zrozum, kobieto czy facecie, kimkolwiek jesteś, że NIE MA OBOWIĄZKU wierzyć w to, co KK sprzedaje swoim "barankom". Jeśli odejmie się całą tę otoczkę "wiary", co zostaje ?
Chciwa, pazerna, wyzuta z wszelkich zasad moralnych korporacja, która dla zysku zrobi wszystko. Czym różni się taki KK od Coca Coli? obie korporacje sprzedają swój produkt, nie cofając się przed niczym. Puste hasełka o "moralności" i "miłości bliźniego", a rzeczywistość? Skandale finansowe, pedofilskie, korupcyjne- co tylko zechcesz. I Ty mi mówisz, że mam za "duchowych przewodników" uważać tak cynicznych łajdaków, jak abp Wesołowski czy Rydzyk ???NO WAY ! Chcesz, to im płać daniny, posyłaj im dzieci, daj się mamić. Ja dziękuję, postoję (gdy Ty wolisz klękać przed takimi ). Zaraz powiesz, że to wyjątki...Tak ? To dlaczego KK nic z nimi nie zrobił ? Dlaczego ich chroni i wspiera? Nie mam zamiaru słuchac organizacji, która wspiera i chroni przestępców w swoich szeregach. Mogłabym o zbrodniach KK długo, ale to nie ten temat. I bądź łaskawa na przyszłość pisac o SWOJEJ religii, nie "NASZEJ". Bo MOJA religia to nie jest, jak nie jest nią żadna . A jestem Polką. Polak NIE RÓWNA SIĘ "katolik", bądź łaskawa to zapamiętać.
Co do "patriotyzmu" jeszcze- zastanów się nad takim problemem :kto był "patriotą". Romantycy czy Pozytywiści (zpat, natchnąłeś mnie tą Orzeszkową

) . A moze oba "obozy" ? A może to nie tak, że "patriotą" mozna być na jeden tylko, "znów "jedynie słuszny" sposób ? Może dla jednych patriotyzmem jest śpiewanie patriotycznych pieśni i wymachiwanie sztandarami , a dla inncy praca, edukacja i placenie podatków ? I kto lepiej przysłuża się Polsce? Inaczej- co Polska i Polacy zyskują , wykrzykując patriotyczne hasła i machając szabelką? Pomyśl nad tym, zanim zaczniesz oskarżać myslących inaczej, niż obóz PIS o "nienawiść do Polski".
Jeszcze co do p. Zbrojewskiej.
Złapali ją po pijaku, więc fakty były oczywiste.
Teraz badane są przyczyny śmierci, jest to STANDARDOWA PROCEDURA. O przyczynach dowiemy się , gdy będą znane wyniki sekcji- proste. Wszystko inne byłoby spekulacją mediów.
Jeśli ktoś dopatruje się w tym jakichś spisków i "tajemniczych samobójstw" , jego problem.
Widać mało wiesz o psychice ludzkiej, skoro wydaje ci się nieprawdopodobne, że osoba nagle pozbawiona kariery, jesli ta kariera była dla niej "całym zyciem", popełnia samobójstwo (co oficjalnie stwierdzone też nie jest, wciąż nie znamy oficjalnej przyczyny śmierci, więc to też jedynie spekulacje) .Ale generalnie ta sprawa nie jest dla mnie jakaś wielce interesująca . Ot, ludzka tragedia, jakich wiele. Żerowanie na niej w imię jakichś teorii politycznych to zwykłe s...syństwo i tyle.