Ogólne > Rodzina ...
Urlop rodzicielski w Danii
Elly20:
A czy z tymi 12tygodniami to nie chodziło o to że musisz mieć przepracowane 12tyg przed porodem żeby otrzymac pieniazki? W moim przypadku tak było, przepracowalam równe 3 miesiące przed porodem i przyznali mi barsel. 1 wypłacany jest miesiąc przed porodem...Za późno zaczęłam wszystko załarwiać ale wyrównanie dostałam. Wysokosc zasiłku zależy od pieniążków jakie zarabiałaś jeśli się nie mylę. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)
nikolinka2:
hej.te 12 tyg to akurat jestem pewna że odnoszą się do kalendarza ciązy, mówiła babeczka że trzeba przyjść do niej z kalendarzem ciązy i ona w tedy to naliczy.ale wlasnie czy przed 12 czy po tyg, Co do czasu płacenia dziewczyny to ja juz się głubie w tym.najpierw jest płatne 4 tyg przed urodzeniem, po urodzeniu 14 tyg, a potem będzie mi się należał jeszcze oczywiscie pamietajac, ze jestem na bezrobociu dodatkowo zasiłek wychowawczy czyli te 32 tyg? dziekuję z góry za pomoc i zainteresowanie :)
[Posted on: 07 Sty 2012, 08:44:33]
czy ktoś jest w stanie potwierdzić moje zapytanie?
kozka56:
Witam mam pytanie. Szukam informacji na temat świadczeń tj zwolnieni lekarskie i urlop macierzyński. Wszędzie jest napisane o warunku przepracowania 120 godzinach w ostatnich 13 tyg. poprzedzających takie świadczenie. Obecnie jestem w ciąży i jeśli poszłabym na zwolnienie lekarskie do końca ciąży przepracowując tylko te 120 godz / w 13 tygodniach, ile wypłacaliby mi za zwolnienie lekarskie a później macierzyńskie?
Wszędzie napisane jest o tym że to jest warunek do uzyskania takich świadczeń... ale nigdzie nie jest napisane o stawkach:/
Ile dostałabym przepracowując przez te 13 tyg po 37,5 tyg.... a ile jeśli przepracuje tylko te 120 godz w czasie tych 13 tyg.
Czy któraś z Was miała taka sytuacje?
Pozdrawiam!
@ae@:
https://www.borger.dk/Emner/familie-og-boern/Orlov/Sider/barselsorlov.aspx
Beregning af barseldagpenge for lønmodtagere
Dagpengesatsen under barsel beregnes på grundlag af din timeløn og dit ugentlige timeantal. (...) Er din arbejdstid mindre end 37 timer om ugen, nedsættes dine ugentlige barseldagpenge forholdsmæssigt.
Jesli masz prawo do dagpenge: wysokosc kwoty wylicza sie na podstawie twojej stawki na godzine i tygodniowej ilosci godzin. (...)
Kwota do wyplaty bedzie pomniejszona jezeli twój czas pracy jest ponizej 37 godzin tygodniowo.
Ile dostaniesz bedac na zwolnieniu lekarskim - nie wiem, zalezy od twojej umowy o prace/ukladu zbiorowego. Moze byc tak ze dostaniesz tyle co dagpenge a moze byc tak ze pelna wyplata z dodatkami.
kozka56:
Dziękuje za odpowiedz.
Postaram się coś znaleźć na tej stronce.
Pozdrawiam!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej