Ogólne > Rodzina ...
Urlop rodzicielski w Danii
Jomir:
--- Cytat: agnieszka1234 w 18 Lip 2012, 22:19:33 ---Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieje, że dostanę więcej niż 9 tys na miesiąc, gdyż teraz zarabiam znacznie więcej. Moja koleżanka która pracowała przez vikar niemal przez całą ciążę, bo skończyła pracować 2 tyg przed porodem, miała na godzinę ok 120 kr, dostaje teraz 9 tys macierzyńskiego. Ciekawe czy osoba pracująca na stałym kontrakcie ma szansę dostać więcej. Jeżeli chodzi 2 tygodniowe macierzyńskie dla ojca,to vikar w ktorym pracuje mój mąż, i mąż koleżanki która niedawno urodziła twierdzi, że nie ma obowiązku płacenia za te dwa tygodnie, ani robienia niczego w tej sprawie.
--- Koniec cytatu ---
No coz, to jednak duzy minus umowy "vikariackiej". :(
aneczka.k:
Nie ma znaczenie czy umowa przez vikar czy umowa stala brane sa pod uwage zarobki z ostatnich trzech miesiecy...
Lilka:
Zgadza sie, wyliczane na podst. zarobkow z ostatnich trzech miesiecy, jednak nie wiecej niz 3940 kr/tydz. Taka jest bowiem maksymalna stawka barseldagpenge.
Zerknij tu:
http://www.kk.dk/Borger/Oekonomi/Barsel/lonmodtager/SatserLonmodtager.aspx
malwka:
Witam, a ja mam następujące pytanie, czy lekarze dają zwolnienie lekarskie tylko z powodów zdrowotnych w ciąży czy również w sytuacji kiedy kobieta w ciąży ma ciężką pracę fizyczną, która może doprowadzić np. do poronienia lub powikłań zdrowotnych dziecka? pytam ponieważ obecnie mam ciężką pracę, muszę dźwigać, trzymać często ręce przez parę godz. w górze, w zimę w hali jest zimno ponieważ nie ma ogrzewania a latem gorąco od maszyn, czy w takiej sytuacji lekarz może dać zwolnienie lekarskie?
@ae@:
Moze ale nie ma takiego przepisu ze musi.
Praca fizyczna w ciazy nie jest podstawa do zwolnienia lekarskiego ale jesli wystepuja np. omdlenia, krwawienia itp itd....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej