Ogólne > Dania i o Danii

Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL

(1/24) > >>

Baumi:
Witam,

Dziś znajomy zapytał mnie o kwestię bezterminowego polskiego prawa jazdy. Otóz ja byłem święcie przekonany, iż jako jest to dokument EU obowiązuje on również w Danii. Natomiast na stronie https://www.borger.dk/Sider/Fra-udenlandsk-til-dansk-koerekort.aspx widnieje taka oto informacja:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Såfremt dit kørekort fra et EU- eller EØS-land har en længere gyldighed, end 15 år for bil, motorcykel mv., og fem år for lastbil, bus, mv., giver det kun ret til at køre i op til to år, efter du i kørekortmæssig henseende har bopæl i Danmark.
--- Koniec cytatu ---

Dodatkowo na stronie https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=169280 (paragraf 120 punkt 2) można przeczytać, iż:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Stk. 2. Har et kørekort udstedt i et andet EU- eller EØS-land en længere gyldighedstid end fastsat i § 80, første led, eller § 81, stk. 1, giver det indehaveren ret til at føre samme køretøjer i Danmark, som det berettiger til at føre i udstedelseslandet, i indtil 2 år efter det tidspunkt, hvor betingelsen om sædvanlig bopæl er opfyldt. Denne ret mistes dog tidligst den 19. januar 2015.
--- Koniec cytatu ---

Czy oznacza to, że prawo jazdy mające ważność dłuższą niż 15 lat (więc także i polskie bezterminowe prawa jazdy) sa ważne tylko przez 2 lata pobytu w Danii a po tym czasie należy je wymienić na duńskie?

lonewolf:
A no tak jest..
Zalatwiasz w komunie, oni odsylaja twoje polskie do kraju pochodzenia i tam sobie lezy do czasu jak np wracasz do kraju,bedzie do odebrania w urzedzie.
Procedura jest troche dluga ,bo okolo 3 miesiace
Najpierw weryfikuja czy Twoje prawo jazdy jest ok , potem cos tam sprawdzaja na policji (to trwa najdluzej-przynajmniej tak mi powiedziala mila pani w komunie )
Aktualne zdjecie i czekasz, dostajesz papierek z pieczatka i informacja uprawniajaca cie do poruszania pojazdem na terenie Danni, do czasu otrzymania nowego dunskiego dokumentu

Baumi:
Dzięki, to się zgadza. Opisujesz jednak procedurę wymiany dokumentu, ja natomiast chciałem poruszyć kwestię obowiązku tej wymiany dla prawa jady bezterminowego oraz możliwych konsekwencji w przypadku kontroli kabusewcy jeżdżącego jak ja na polskim bezterminowym prawie jazdy od ponad 8 lat na terenie Danii.

Ktoś, coś?

lonewolf:
Trzeba wymienic, ja tez jezdzilem ponad 8 lat

kujawiaczkaa:
ok, ale co z osobami które nadal posiadają centrum życiowe w PL?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej