Ogólne > Dania i o Danii
Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
Mirelle:
Zglosilismy sie z mezem o wymiane prawa jazdy na dunskie w polowie stycznia.Poinformowalismy urzedniczke,ze bedziemy potrzebowac dokumenty przed swietami poniewaz bedziemy podrozowac poza Danie.Pani zapisala adnotacje.Moje prawo jazdy dostalam juz po miesiacu,natomiast moj maz czeka do tej pory.Dzwonil wczesniej do Komune z zapytaniem co ma zrobic w przypadku ,gdy dokumentu nie dostanie przed wyjazdem.Powiedziano mu,aby zglosil sie do Komune ,a oni wydadza mu polskie prawo jazdy ktore jest u nich w depozycie.Dzisiaj tam sie zglosil i tak jak obiecali dostal polskie prawo jazdy.Po powrocie ma sie zglosic i oddac ponownie.Niektorzy pisza,ze prawo jazdy polskie zostaje wyslane do Poski.To nie prawda.Zostaja wyslane tylko informacje do weryfikacji przez strone polska.
jankow:
Pani w Kommune powiedziała mi, że odsyłają do PL. Wydają tylko terminowe na Danię i żadnego innego na zagranicę nie ma. Okazuje się, że można przeskoczyć (napisał powyżej czysio). A tu cytuję odpowiedź Pana z Wydziału Komunikacji w PL:
"... Witam. W sprawie Pańskich uprawnień do kabusewania pojazdami: w obiegu może
być tylko ważny dokument tzn. jeżeli wymieni Pan prawo jazdy polskie na
duńskie -polski blankiet trafi do wydziału który go wydał. Z chwilą gdy
będzie Pan wymieniał prawo jazdy duńskie na polskie zostanie Panu wydany
nowy dokument z terminem ważności zgodnie z obowiązującymi przepisami tj. 15
lat.Poprzednie polskie prawo jazdy traci ważność z chwilą wymiany na duńskie
i pozostaje w Pana aktach. ..."
Tyle co mi się udało ustalić w temacie. Obie odpowiedzi są spójne.
A do końca i tak nie wiemy dokładnie.
spooky:
U mnie poszło sprawnie, 1,5 miesiąca oczekiwania (a byłem uświadamiany, że do 4 miesięcy nawet) i w piątek przyszło duńskie prawko pocztą.
jankow:
Spooky, chyba tak szybko dostałeś bo wystraszyli się, że do Komisji Europejskiej napiszesz :D .
Nawiasem, największy zadymiarz w tym wątku też uległ i wymienił ;D. Pogratulować.
Jakaś prawidłowość jest, że przychodzi w piątki. Nasze też poprzychodziły w piątki ???.
spooky:
Hehe, no możliwe :D
A wymieniłem, bo głównym powodem przeciwko, była teoria, że trzeba przechodzić jakieś badania, a dowiedziawszy się o tym, że nie trzeba, to co mi tam, skoro przepisy takie są (w PL też), także teraz full legal.
A w piątki pewnie dlatego, że weekendowo jak sobie poimprezują, to w rytm pracy wpadają koło środy, w czwartek wyślą, w piątek jest ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej