poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL  (Przeczytany 76558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
Odp: Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Gru 2015, 15:53:59 »
leo1 - a nie zapytałeś się co z bezterminowymi prawkami duńskimi sprzed 19-01-2013 i czy może wiedzą gdzie można składać skargę odnośnie nierównego traktowania? Albo dają 2 lata na wymianę wszystkim bezterminowcom, albo wszystkim "do 2033".
No nic, będzie trzeba pisać do KE.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Gru 2015, 18:50:22 »
Tego nie wiem,bylem w sprawie mojej zony bo ma bezterminowe PL.baba spytala sie jak dlugo tutaj jest i ze musi przyjsc osobiscie wymienic prawojazdy,teraz przynajmniej nie trzeba placic prawie szesc stowek jak w moim przypadku bo odpadaja badania lekarskie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Gru 2015, 19:22:51 »
A skąd tu teraz się wziął koniec 2015? :D
Wprowadzajac nowy przepis dali na to 2 lata, ktore wlasnie uplywaja.
Mi sie wydaje, ze nie do konca grudnia, a do 16 stycznia 2016, wtedy dokladnie mijaja te dwa lata.
No, ale mowimy o ewentualnych dwoch tygodniach ekstra, wiec prawie bez roznicy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Gru 2015, 18:37:11 »
A mnie się przypomniało, że ja stały mam od niedawna - koniec 2014, to akurat na swojej sprawie będę pisał skargę do KE, odnośnie nierównego traktowania obywateli państw innych, niż Dania, w przypadku wymiany prawa jazdy oraz niejako "zmuszania do wymiany" - ale główny wątek będzie dotyczył nierównego traktowania, bo "my" 2 lata, a "oni" do 2033, to nie fair. Tym bardziej, że jak ktoś "dostał bopael" przed 19-01-2013, to i tak dostał 2 lata na wymianę.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co dopisać w skardze, to śmiało (w sensie - jakieś cenne informacje, paragrafy).

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Gru 2015, 19:57:48 »
Czyzbym przeoczyl jakis twoj post?. Piszac skarge do KE, zakladam, ze otrzymales odpowiedz od urzedu w Danii o wymianie prawa jazdy. Jezeli nie, to moze lepije zwrocic sie na pismie do urzedu w Danii z zapytaniem, przedstawiajac konkretnie swoja sytuacje, a dopabuse po otrzymaniu odpowiedzi podjac ewentualnie decyzje czy skladac skarge do KE.

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Gru 2015, 00:01:18 »
A mnie się przypomniało, że ja stały mam od niedawna - koniec 2014, to akurat na swojej sprawie będę pisał skargę do KE, odnośnie nierównego traktowania obywateli państw innych, niż Dania, w przypadku wymiany prawa jazdy oraz niejako "zmuszania do wymiany" - ale główny wątek będzie dotyczył nierównego traktowania, bo "my" 2 lata, a "oni" do 2033, to nie fair. Tym bardziej, że jak ktoś "dostał bopael" przed 19-01-2013, to i tak dostał 2 lata na wymianę.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co dopisać w skardze, to śmiało (w sensie - jakieś cenne informacje, paragrafy).

Nie wiem czy czytales caly watek na pierwszej stronie podalem link do teksu zrodlowego eu. Prawdopodobnie dojdziesz do wniosku, ze Dania tylko zaimplementowala prawo czy wytyczne EU. Pewnie podobny problem pojawi sie w innych krajach unii, jezeli juz sie nie pojawil.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Gru 2015, 07:31:12 »
Tekst zrodlowy, to tekst ktory ty znalazles. Ja mam zwyczaj zwracac sie konkretnie w moich sprawach do konkretnego z urzedu z prosba o odpowiedz na moje pytanie. Wowczas otrzymuje odpowiedz poparta aktulanym przepisem. Tak postepuje od lat, wielu, wielu lat. Dopabuse wowczas podejmuje decyzje jak mam postapic, rozumiejac otrzymane wyjasnienie odnoszace sie do mojej konkretnej sytuacji i majac na reku aktualny przepis. Skarga odnoszaca sie do jakiegos przepisu znalezionego na internecie?   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 22 Gru 2015, 07:31:12 »

Offline jedrzej

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Gru 2015, 08:03:14 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Gru 2015, 18:34:42 »
Tu jest dużo wyjaśnień po angielsku:
https://www.politi.dk/en/Citizen_Service/ForeignDrivingLicences/

Zdecydowanie lepiej to odkodowywać po duńsku :D ;)

Tekst zrodlowy, to tekst ktory ty znalazles. Ja mam zwyczaj zwracac sie konkretnie w moich sprawach do konkretnego z urzedu z prosba o odpowiedz na moje pytanie. Wowczas otrzymuje odpowiedz poparta aktulanym przepisem. Tak postepuje od lat, wielu, wielu lat. Dopabuse wowczas podejmuje decyzje jak mam postapic, rozumiejac otrzymane wyjasnienie odnoszace sie do mojej konkretnej sytuacji i majac na reku aktualny przepis. Skarga odnoszaca sie do jakiegos przepisu znalezionego na internecie?   
Co racja, to racja, jeszcze wyjdzie, że cały ten temat to sci-fi a nasze "analizy prawne" nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.

Nie wiem czy czytales caly watek na pierwszej stronie podalem link do teksu zrodlowego eu. Prawdopodobnie dojdziesz do wniosku, ze Dania tylko zaimplementowala prawo czy wytyczne EU. Pewnie podobny problem pojawi sie w innych krajach unii, jezeli juz sie nie pojawil.
Nie chodzi o to, że ewentualnie trzeba by wymieniać, ale chodzi o nierówne traktowanie, bo jedni mają 2 lata, a inni - "Duńczycy" - do 2033.
Tak samo jak Niemcy wycofali się na razie z opłat za autostrady, bo za bardzo odkryli karty = wyszło na jaw, że mieli rekompensować własnym obywatelom opłaty w postaci ulgi podatkowej, a takie traktowanie jednej grupy nie spodobało się KE i na razie z opłat nici.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Gru 2015, 10:38:59 »
Nie chodzi o to, że ewentualnie trzeba by wymieniać, ale chodzi o nierówne traktowanie, bo jedni mają 2 lata, a inni - "Duńczycy" - do 2033.

tu nie chodzi o narodowość a o kraj wydania prawa jazdy. Cyli duńczycy z prawem jazdy wydanym gdziekolwiek indziej w EU również mają 2 lata, natomiast obywatele innych krajów EU (w tym Polacy) z duńskim prawem jazdy ważnym > 15 lat (jak np. Jomir, która potwierdziła to w tym wątku) mają  również czas do 2033. Gdzie tu nierówne traktowanie?

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Gru 2015, 18:45:04 »
tu nie chodzi o narodowość a o kraj wydania prawa jazdy. Cyli duńczycy z prawem jazdy wydanym gdziekolwiek indziej w EU również mają 2 lata, natomiast obywatele innych krajów EU (w tym Polacy) z duńskim prawem jazdy ważnym > 15 lat (jak np. Jomir, która potwierdziła to w tym wątku) mają  również czas do 2033. Gdzie tu nierówne traktowanie?
Baumi - sam sobie w wypowiedzi odpowiadasz na pytanie gdzie nierówne traktowanie ;)
Duńskie prawo jazdy > 15 lat daje możliwość czekania z wymianą do 2033, a prawo jazdy innego kraju UE > 15 lat należy wymienić w 2 lata, ot co.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Gru 2015, 18:56:20 »
@spooky, zerknij na to: klik.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Gru 2015, 22:18:15 »
Wprowadzajac nowy przepis dali na to 2 lata, ktore wlasnie uplywaja.
Mi sie wydaje, ze nie do konca grudnia, a do 16 stycznia 2016, wtedy dokladnie mijaja te dwa lata.
No, ale mowimy o ewentualnych dwoch tygodniach ekstra, wiec prawie bez roznicy.

Jomir mogłabyś to sprawdzić w miarę możliwości? Zostałoby mi niewiele czasu po powrocie ze świąt.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Sty 2016, 18:07:53 »
"Popędzeni" tym wątkiem, czym predzej po Nowym roku udalismy się na policję, w celu wymienienia. Pan policjant powiedział nam, że to nie Politi, tylko borgerservis się tym zajmuje.
Pani w ratuszu domyslnie zapytała : "Mineły dwa lata i musicie wymienić ? ".
Po czym "od ręki " załatwiła sprawę- wymiana kosztuje 280 DKK, my płacilismy jeszcze za zdjęcie, bo nie pamiętaliśmy, by wziąć.
Tymczasowy dokument ważny jest 3 miesiące . Uwaga- JEDYNIE na terenie Danii. W razie nagłej potrzeby jazdy poza granicami Danii, powiedziała, by zwrócić się do niej o odpowiedni "papierek" .
Czas oczekiwania, jak nam powiedziano, zależy od strony polskiej - jak szybko w Polsce się z potwierdzeniem legalności itd. uporają.
Polskie prawko czeka spokojnie w Polsce, nie jest utylizowane ;).
To chyba tyle , jesli ktos jest zainteresowany tematem.
" Polak gorszego sortu"

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Sty 2016, 19:15:12 »
Potwierdzam scenariusz przedstawiony przez Beti  :). Też uporaliśmy się z żoną z tematem w piątek. Wszyscy, którzy mają bezterminowe prawko PL i bopæl dłużej niż 2 lata to od 19.01.2015 jeśli poruszają się po terenie Danii na tym prawku robią to nie legalnie i są narażeni na konsekwencje podczas kontroli. Należy wymienić prawko na DK 15 letnie.
.... Jednak jak gdzieś wyżej napisała ajka1971 live is live i jeden gliniarz puści płazem - machnie ręką a drugi służbista wlepi kilka kawałków koron  :). Ja wolę spać spokojnie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 09 Sty 2016, 19:15:12 »

Klip w polskim/EU prawie jazdy

Zaczęty przez dorissa79Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 10031
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2014, 14:06:25
wysłana przez nadin
Wymiana prawa jazdy w DANII

Zaczęty przez MAXFITDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 1