Potwierdzam scenariusz przedstawiony przez Beti
. Też uporaliśmy się z żoną z tematem w piątek. Wszyscy, którzy mają bezterminowe prawko PL i bopæl dłużej niż 2 lata to od 19.01.2015 jeśli poruszają się po terenie Danii na tym prawku robią to nie legalnie i są narażeni na konsekwencje podczas kontroli. Należy wymienić prawko na DK 15 letnie.
jankow - a w którym to miejscu potwierdzasz scenariusz Beti? - bo z tego co ja widzę to Beti pisze coś kompletnie przeciwnego, w stosunku do Twojej interpretacji przepisów (przeczytaj co wyżej pisał roga).
Nawet sami pracownicy borgerservice nie wiedzą o takim przymusie, jak to Beti pisała:
"Pani w ratuszu domyslnie zapytała : "Mineły dwa lata i musicie wymienić ?"
Z drugiej strony na ich stronce:
http://www.odense.dk/borger/borgerservice/korekort/ombytning%20af%20udenlandske%20koerekortmożna przeczytać:
"Et kørekort erhvervet i et EU eller EØS-land giver ret til at føre samme køretøjer i Danmark som i udstedelseslandet.
Hvis dit udenlandske kørekort har en længere gyldighed end de danske kørekort, skal det ombyttes til et dansk kørekort senest 2 år efter, at du er indrejst i Danmark."
- tylko coś się pomylili, bo nie chodzi o "indrejst" jak to w tych przepisach:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=169280#ide620c508-9f21-4244-afe0-c12ab2bde3e3patrz "Kapitel 13"
ani nie chodzi o to, jak to
jankow piszesz:
"Wszyscy, którzy mają bezterminowe prawko PL i bopæl dłużej niż 2 lata"
tylko chodzi o:
" Har et kørekort udstedt i et andet EU- eller EØS-land en længere gyldighedstid end fastsat i § 80, første led, eller § 81, stk. 1, giver det indehaveren ret til at føre samme køretøjer i Danmark, som det berettiger til at føre i udstedelseslandet,
i indtil 2 år efter det tidspunkt, hvor betingelsen om sædvanlig bopæl er opfyldt."
... czyli chodzi o okres 2 lat, od momentu, kiedy się uzyskało "bopael", żeby w tym okresie wymienić.
Zobaczę, może napiszę do borgerservice jak to jest, jeśli potwierdzą, że wymiana potrzebna (u mnie okres 2 lat "od bopaelu" jeszcze trwa), może wtedy ruszę z tą skargą.
W Polsce też wydają już na 15 lat, ale wymiana bezterminowych przewidziana jest na okres 2028-2033, tutaj podobnie, ja akurat chciałbym sobie przedłużyć, bo tak trzeba by mieć badanie za lat 15 ... a tak to można by przedłużyć sobie o te +- paręnaście lat, gdyby być tak samo traktowanym jak Ci, którzy mają bezterminowe - wydane w Danii. A czym się różni bezterminowe wydane w Danii od bezterminowego wydanego w innym państwie UE? - retoryczne.
Poza tym nie wiadomo czy regulacje prawne obowiązujące osoby "na podstawie bopaelu" są ważniejsze niż te, które obowiązują na podstawie "obywatelstwa", bo ja np. mam obywatelstwo polskie, a tutaj Dania chciałaby mieć kontrolę nad moim polskim prawem jazdy - to takie tam rozważania na szybko, bez zagłębiania się w jakieś przepisy.
Beti - a zdjęcie tam na miejscu, czy biegaliście po mieście?