poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL  (Przeczytany 76974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Sty 2016, 20:19:45 »
Jesli prawo jazdy jest wazne 15 lat nie trzeba ich wymieniac bo jest taki sam okres jak dunskie (zmienily sie przepisy)ja wymienialem w 2009 i mam wazne do 70 roku zycia,15 lat jest na kat.B kat.C jest wazna na 5 lat.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Sty 2016, 21:51:23 »
nie do 70 roku zycia, a do roku 2033, no, chyba, ze osiagniesz siedemdziesiatke przed tym rokiem :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Sty 2016, 10:08:27 »
2. Bo jest regulowane prawem Unnijnym.

1. bo za drogo by  kosztoala i zbyt czasochlonna by byla wymiana na raz wszystkim. Tak sie zawsze robilo. Nawet jak w Polsce wymieniano prawa jazdy, to nowe wydawane byly od razu, a wymiana trwala kilka lat.

Jezeli za pare miesiecy bys sie przeniosl do Portugalii na stale czyli mieszkal tam powyazej dwoch lat, tez bys musial wymieniac.
2. Jomir - chodziło mi o to, że Dania "wtrąca się" do polskiego dokumentu, a prawo unijne, które reguluje to nadrzędnie jest takie samo w Polsce, jak i w Danii. Może jeszcze wezmą się za paszport, dowód osobisty, czy co tam jeszcze. Chodzi mi o to, że dokument jest polski, a Dania go reguluje (swoimi ustawami) ... tak samo jak reguluje go Polska, bo przecież też zmieniła przepisy nt. praw jazdy wydawanych bezterminowo i także w Polsce obowiązują przepisy, że takie prawo jazdy trzeba będzie wymienić - lata 2028-2033, a może "chcę sobie wybrać, by polskie przepisy mnie obowiązywały"? Skąd wiadomo, że obowiązuje to, co Dania w ustawach napisała? - tym bardziej, że wprowadziła przepisy, które odnoszą się do dokumentów wydanych w innym państwie. Mam polskie obywatelstwo, polski dowód osobisty, polskie prawo jazdy.
O to mi chodziło.

1. yyy ... jak nie są przygotowani na takie wymiany to może niech sobie je odpuszczą?
No i to w jakimś stopniu łączy się z kwestią gdzie było wydane prawo jazdy, bo tutaj zabierają się dyskryminująco (wybierają sobie grupę osób z "zagranicznymi") za wymianę, gdzie wymiana może być bardziej korzystna w państwie wydania dokumentu, gdzie prawo jazdy traktowane jest jako "niezagraniczne".
A widać, że taka wymiana w Danii wcale super sprawna nie jest, gdzie występuje czas oczekiwania ... zależny od strony polskiej, to po co Dania zabiera się za wymianę polskiego, skoro i tak to nie od niej zależy? Można również skupić się na kwestii finansowej - w skardze.

P.S. rozumiem, że my tutaj tak sobie dyskutujemy, gdybamy, ja piszę co myślę, Ty również, tak? - w sensie, że to są jakieś tam luźne przemyślenia, a nie twarde prawo, w sensie, że piszesz:
"Bo jest regulowane prawem Unnijnym."
"bo za drogo by  kosztoala i zbyt czasochlonna by byla wymiana na raz wszystkim."
są to przemyślenia? Pytam, bo to brzmi jak oficjalne stwierdzenie - wiążące ... bo = jako powód, który obowiązuje, a podczas dyskusji takie stwierdzenia są blokujące, w sensie, że mógłbym uznać ... ok, wyjaśniasz ... bo = skoro tak jest, to ok, koniec tematu ... z tym, że myślę, iż nie miałaś właśnie takiego sformułowania wiążącego na myśli, tylko to były przemyślenia własne, a nie oficjalne - urzędowe - prawne.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Sty 2016, 12:57:58 »
Widze ze macie chyba za duzo czasu, rozprawiajac w niedkonczonosc na ten temat, zamiast stwerdzic, ze wymiana prawa jazdy jak ja to zrozumilaem, dotyczy osob, ktore uzskaly w Danii tzw. s;dvanlige bop;ldotyczy osobdlaczego dan.. kto ma racje

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Sty 2016, 13:05:28 »
Ups....o ile dobrze zrozumialem, wymiana prawa jazdy dotyczy osob, ktore w Danii uzyskaly sædvanlige bopæl i kiedy ich tzw. centrum spraw zyciowych nie jest juz w Polsce tylko w Danii. W takiej sytuacji wymiana prawa jazdy na dunskie i podporzadkowanie sie przepisom dunskim w tej kwestii jest sluszne.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Sty 2016, 13:24:37 »
Weekendowo można trochę popisać :)

No niestety, jednak bopael bierze górę nad krajem wydania / obywatelstwem:
http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-renewal-exchange/index_pl.htm
"Obowiązkowa wymiana

Może być wymagana wymiana prawa jazdy:
*po dwóch latach zwykłego pobytu, jeśli posiadasz prawo jazdy ważne bezterminowo"

A tak jeszcze wpadłem na wypowiedź czysia ...
Witam , wrociłem przed chwilą z komuny i potwierdzam jest obowiązek wymiany. Boligservice , numerek - korekort  , całość trwała 5-7 minut , żółta karta , prawo jazdy , jedno zdjęcie przodem i na koniec opłata 280 dkk. Czas oczekiwania od tygodnia do 3 miesięcy , w zależności od strony polskiej. Pozdrawiam.
yyy ... boligservice ;)

« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2016, 13:34:50 wysłana przez spooky »

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Sty 2016, 21:45:31 »
Ja mam prawo jazdy wazne do 2041 :P

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 16 Sty 2016, 21:45:31 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Sty 2016, 12:18:28 »
A właśnie - takie pytanko, bo mnie teraz naszło - czy po tych 15 latach terminowego, odnowienie skutkuje badaniami? - czy odnawiają ot tak, z automatu (no, ale wówczas gdzie byłby sens czasowości prawka?).
O "laegeattest" piszą coś od 73 roku życia.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Sty 2016, 17:51:05 »
w zasadzie odnawiają z automatu.badania lekarskie wymagane są powyżej 70 roku życia.a "sens czasowości prawka" wynika z uaktulnienia wizerunku na zdjęciu :) jak wiadomo w ciągu 15 lat nasza facjata chcąc nie chcąc ulegnie zmianie :)

Offline jedrzej

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Sty 2016, 09:50:12 »
Ja jeszcze dodam, że w przypadku wymiany prawa jazdy "wyższej" kategorii niż B wymagane są badania lekarskie. Sprawdzone na własnej skórze, za tydzień ide do lekarza.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Sty 2016, 14:56:16 »
Ja mam prawo jazdy wazne do 2041

Jezeli w 2041 msz pojsc do lekarza zeby przedluzyc prawo jazdy ze wzgledu na osiagniety wiek, a teraz mamy 2016, to wiemy ile masz lat "staruszku"

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Sty 2016, 17:36:16 »
Jezeli w 2041 msz pojsc do lekarza zeby przedluzyc prawo jazdy ze wzgledu na osiagniety wiek, a teraz mamy 2016, to wiemy ile masz lat "staruszku"
To się wkopał, bo skoro wiemy ile ma lat, to oczywiście również wiemy, gdzie mieszka!
A jak wiemy gdzie mieszka, to zaalarmujemy odpowiednie służby z informacją, że pod tym adresem mieszka osobnik, który powinien przejść badania lekarskie ze względu na wadę wzroku, która czyni go niebezpiecznym na drodze.
Także dzięki temu, że wiemy, że ma prawo jazdy wazne do roku 2041 ... będzie je miał ważne krócej! ;)

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #87 dnia: 20 Sty 2016, 15:41:41 »
Ale dalem sie zdemaskowac :-[ taki wstyd z drugies zas strony dojrzaly wiek tez ma swoje zalety w pewnych dziedzinach,oj kol.spooky to taki z ciebie uczynny obywatel?oj nie ladnie ;D

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Mar 2016, 14:29:42 »
Jakby ktoś był ciekawy to dokładnie czekałem 55 dni na prawko DK. Dziś przyszło pocztą :). Czyli 2 miesiące trzeba liczyć. Mnie straszyła Pani w Borgerservice, że od 3 do 6 miesięcy :o.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Mar 2016, 17:37:58 »
no to szczęściarz z ciebie.ja już czekam ponad 3 miesiące i ani widu ani słychu...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 03 Mar 2016, 17:37:58 »

Klip w polskim/EU prawie jazdy

Zaczęty przez dorissa79Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 10414
Ostatnia wiadomość 21 Lut 2014, 14:06:25
wysłana przez nadin
Wymiana prawa jazdy w DANII

Zaczęty przez MAXFITDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 1