Dzisiaj trafiłem na ciekawy artykuł:
http://polonicus.dk/index.php/wazne/4140-sprawdz-ulgi-w-rozliczeniu-rocznym - może komuś się przyda. Ulgi podatkowe o których może nie wszyscy wiedzą:
Ulga rzemieślnicza - do kwoty 15.000kr za roboczogodziny rzemieślnika. Ulga przysługuje każdej osobie w gospodarstwie domowym, która ukończyła 18 lat. Kwotę należy samemu wpisać w zeznanie podatkowe.
Ulga za dojazdy do pracy - jeżeli od miejsca zamieszkania do miejsca pracy dojeżdżamy ponad 12km w jedną stronę. Ulga należy się, niezależnie od tego, czy jedziemy samochodem, czy rowerem. Jeżeli odpis znajduje się już w rozliczeniu rocznym, sprawdźmy, czy zgadzają się kilometry i liczba dni.
Ulga za płacone alimenty - przysługuje osobom płacącym alimenty do chwili ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Osoby, które płacą alimenty byłemu współmałżonkowi także uprawnione są do odpisu.
Ulga za podróże służbowe - podróż służbowa trwająca ponad 24 godziny zawierająca nocleg. Nawet, jeżeli pracodawca pokrywa koszty wyjazdu służbowego, nadal można odpisać 117,75 kr za dobę tytułem drobnych potrzeb.
Ulga na cele charytatywne - jeśli datki na cele charytatywne wyniosą maksymalnie 15.000kr rocznie, należy nam się odpis od podatku. Warunkiem jednak jest, że organizacja dobroczynna musi być uznana przez Skat.
Podatek od wartości nieruchomości - znajduje się zazwyczaj już w rozliczeniu rocznym. Właściciele większej liczby nieruchomości powinni jednak sprawdzić, czy podatek zapłacili tylko od nieruchomości, w której mieszkają.
Zagraniczne dobra, takie jak nieruchomości, konta bankowe, inwestycje należy samemu zgłaszać w zeznaniu podatkowym
wynagrodzenie, emerytura, renta - powinna znajdować się w rozliczeniu. Sprawdźmy jednak, czy dane są prawidłowe. Zwróćmy szczególną uwagę na odsetki od zadłużenia prywatnego, gdyż te nie są automatycznie nanoszone przez Skat.
Własna działalność gospodarcza oraz wynajem nieruchomości - wartości dotyczące zysku lub strat sami musimy nanieść w zeznaniu podatkowym
------
I tu jeszcze pytanie ode mnie: Ja na przykład nie miałem pojęcia, że należy mi się ulga za delegacje, które odbyłem w zeszłym roku (mimo, iż całość pokrywała firma). Czy ktoś orientuje się w którym polu należało by to uzupełnić?