poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie podatkowe 2015  (Przeczytany 21415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Rozliczenie podatkowe 2015
« dnia: 16 Sty 2016, 13:08:24 »
SKAT arbejder efter følgende tidsplan:

1. januar -
14. marts

Vi indsamler oplysninger fra arbejdsgivere, pengeinstitutter mfl.

14. marts

Årsopgørelsen er klar og kan ses i TastSelv
Hvis din årsopgørelse endnu ikke er klar, får du i stedet en servicemeddelelse eller et servicebrev. Når du har tastet din selvangivelse, får du din årsopgørelse.

Fra den 14. marts kan du også oplyse nye tal eller ændringer til årsopgørelsen, uanset om du har fået en årsopgørelse eller et servicebrev/meddelelse. 

Taster du oplysningerne inden 31. marts 2016, kan de nå at komme med på den første årsopgørelse.

7. april og frem   
Vi sætter overskydende skat op til 100.000 kr.  ind på din Nemkonto den 12. april 2016. Overskydende skat over 100.000 kr. bliver også sat ind på din Nemkonto, men det tager lidt længere tid.

16. april -
25.  april

Årsopgørelsen sendes ud på papir til de borgere, der enten er fritaget eller ikke omfattet af digital post.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Rozliczenie podatkowe 2015
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sty 2016, 16:17:59 »
Dzięki , roga, za przypomnienie ważnych dat :)
Aczkolwiek, znając życie , zapewne po 14 marca i tak forum zostanie zalane falą pytań o to ;).
" Polak gorszego sortu"

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sty 2016, 19:57:06 »
14 marca to poniedzialek wiec wszystko juz bedzie widac 11 marca oraz wieeeelka kolejka aby sie zalogowac  ;)

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Mar 2016, 08:53:25 »
Dzisiaj trafiłem na ciekawy artykuł: http://polonicus.dk/index.php/wazne/4140-sprawdz-ulgi-w-rozliczeniu-rocznym - może komuś się przyda. Ulgi podatkowe o których może nie wszyscy wiedzą:

Ulga rzemieślnicza - do kwoty 15.000kr za roboczogodziny rzemieślnika. Ulga przysługuje każdej osobie w gospodarstwie domowym, która ukończyła 18 lat. Kwotę należy samemu wpisać w zeznanie podatkowe.

Ulga za dojazdy do pracy - jeżeli od miejsca zamieszkania do miejsca pracy dojeżdżamy ponad 12km w jedną stronę. Ulga należy się, niezależnie od tego, czy jedziemy samochodem, czy rowerem. Jeżeli odpis znajduje się już w rozliczeniu rocznym, sprawdźmy, czy zgadzają się kilometry i liczba dni.

Ulga za płacone alimenty - przysługuje osobom płacącym alimenty do chwili ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Osoby, które płacą alimenty byłemu współmałżonkowi także uprawnione są do odpisu.

Ulga za podróże służbowe - podróż służbowa trwająca ponad 24 godziny zawierająca nocleg. Nawet, jeżeli pracodawca pokrywa koszty wyjazdu służbowego, nadal można odpisać 117,75 kr za dobę tytułem drobnych potrzeb.

Ulga na cele charytatywne - jeśli datki na cele charytatywne wyniosą maksymalnie 15.000kr rocznie, należy nam się odpis od podatku. Warunkiem jednak jest, że organizacja dobroczynna musi być uznana przez Skat.

Podatek od wartości nieruchomości - znajduje się zazwyczaj już w rozliczeniu rocznym. Właściciele większej liczby nieruchomości powinni jednak sprawdzić, czy podatek zapłacili tylko od nieruchomości, w której mieszkają.

Zagraniczne dobra, takie jak nieruchomości, konta bankowe, inwestycje należy samemu zgłaszać w zeznaniu podatkowym

wynagrodzenie, emerytura, renta - powinna znajdować się w rozliczeniu. Sprawdźmy jednak, czy dane są prawidłowe. Zwróćmy szczególną uwagę na odsetki od zadłużenia prywatnego, gdyż te nie są automatycznie nanoszone przez Skat.

Własna działalność gospodarcza oraz wynajem nieruchomości - wartości dotyczące zysku lub strat sami musimy nanieść w zeznaniu podatkowym

------

I tu jeszcze pytanie ode mnie: Ja na przykład nie miałem pojęcia, że należy mi się ulga za delegacje, które odbyłem w zeszłym roku (mimo, iż całość pokrywała firma). Czy ktoś orientuje się w którym polu należało by to uzupełnić?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Mar 2016, 10:48:56 »
Ulga za dojazdy do pracy - jeżeli od miejsca zamieszkania do miejsca pracy dojeżdżamy ponad 12km w jedną stronę. Ulga należy się, niezależnie od tego, czy jedziemy samochodem, czy rowerem. Jeżeli odpis znajduje się już w rozliczeniu rocznym, sprawdźmy, czy zgadzają się kilometry i liczba dni.

Nie wiem skad masz taka informacje. Oczywiscei jest wlasciwa jezeli chodzi o dojazdy do pracy w Danii. Inaczej wyglada sprawa jazd do domu pracownikow transgranicznych. Skat, w razie wyrywkowej kontroli podatkowej, nie zaakceptuje argumentu ze podatnik jechal z kims innym i nie posiada dokumentacji za jazdy do domu, chyba ze ma pokwitowanie zaplaty tej osobie za transport. Wydruk z dunskiego konta bankowego dokumentujacy platnosci w domu w Polsce, nie jest wystarczajaca dokumentacja. Skat nie udziela ulgi podatkowej za pobyt w domu, a jedynie za transport/przejazd (befordringsfradrag) popularnie zwanym kilometrowka i dlatego wymaga dokumentacji przejazdu, obojetnie czy jechalo sie samochodem, autobusem, pociagiem lub promem - ale dokumentacji pokonania trasy. Ostatnia kontrole, w ktorej probowalem pomoc byla tak szeroko zakrojona, ze proszono o dokladne godziny wyjazdu z Danii godziny przyjazdu do domu i odwrotnie, srednie zuzycie paliwa jego samochodu na trasie (a itak skat wiedzial jaki ma samochod i ile mniej wiecej spala - pozwolenie na samochod) i oczywiscie dokumentacje tankowania paliwa. Tankowanie gotowkowe bez posiadania paragonu, nie zaakceptowano. Kontrola zakonczyla sie nie tylko nie uznaniem ulgi podatkowej w danym roku podatkowym ale rowniez w poprzednich poniewaz nie posiadajac pozwolenia na samochod i nie umiejac udokumentowac jazd w ostatnich kilku latach, Skat tych odpisow tez nie uznal. Pozwolenie na samochod zostalo cifniete,  poniewaz podane we wniosku informacje na podstawie ktorych podatnik staral sie o pozwolenie, nie zostaly zachowane. Zapomnialem dodac, ze kontrolowano rowniez faktyczny stan licznika z podanym we wniosku stanem na dzien skladania wniosku o pozwolenie. Tak jak ktos juz kiedys napisal, a ja wiem to z wieloletniego doswiadczenia, Skat "nie krzyczy i nie wyzywa podatnikow", ale uprzejmie, grzecznie zapytuje, potem prosi o wyjasnienie i dokumentacje a na koncu podejmuje swoja decyzje. Zblizaja sie koljene rozliczenia. dobra rada: zamiast samemu wpisywac ulgi w rubrykach (tutaj nie mam na mysli ulgi za jazdy ale pozostale ulgi) - wyslac blankiet do Skatu albo z podkladka dokumentacji albo informujac ze posiada sie dokumentacje (np. akt zawarcia aktu malzenstwa, zaswiadczenie o wspolnym zamieszk i nie ma ryzykaaniu, zaswiadczenie o dochodach zony itp.). Wowczas Skat sam wprowadzi te ulgi i ryzyko wyrywkowej kontroli jest minimalne, poniewaz Skat ozancza wprowadzane przez siebie kwoty i wie ze to skat sam je wprowadzil - nie bedzie przeciez siebie kontrolowal.   

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Mar 2016, 11:17:56 »
Nie wiem skad masz taka informacje (...)

no przecież w pierwszym zdaniu podałem źródło i napisałem, że to tylko artukuł, na który dziś trafiłem. Podsumowanie jest wycięte właśnie z tego artykułu, a, że wydalo mi się interesujące, to postanowiłem się nim podzielić z innymi :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2016, 14:30:00 »
Masz calkowicie racje - prosze wybaczyc - to ja przeoczylem link. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2016, 14:30:00 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Mar 2016, 15:24:02 »
Mnie zainteresowała ta  "ulga za podróże słuzbowe" , nawet , jesli ich koszty pokrywa pracodawca.

Jak to jest ?

Czy ubieganie się o taki zwrot faktycznie jest zasadne, gdy pracodawca nie tylko "pokrywa koszta", tzn przejaz i hotel, ale i wypłaca dodatkową dietę z tytułu przebywania poza domem, czyli , de facto , "na drobne wydatki" ?
Czy w takim wypadku nie dubluje się to ?
« Ostatnia zmiana: 04 Mar 2016, 15:51:08 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Mar 2016, 16:17:41 »
Uzasadnisz to tak, że przecież byłaś w pracy, bo....

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Mar 2016, 16:25:44 »

Overskydende skat over 100.000 kr. bliver også sat ind på din Nemkonto, men det tager lidt længere tid.

A ja chciałem zapytać co znaczy "lidt længere tid" ?  Kilka dni mogę poczekać, ale bez przesady
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline Nightworker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Mar 2016, 16:35:44 »
...."a jedynie za transport/przejazd (befordringsfradrag) popularnie zwanym kilometrowka i dlatego wymaga dokumentacji przejazdu, obojetnie czy jechalo sie samochodem, autobusem, pociagiem lub promem "....
Co z samolotem?
Czy koszty poniesione na przelot są uwzględniane?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Mar 2016, 16:49:41 »
Sa......

Offline emceha

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Mar 2016, 17:16:54 »
A co z mieszkaniem zapewnionym przez pracodawcę, za które potrąca co miesiąc z wypłaty? 
Sytuacja:
1. Pracownik transgraniczny
2. Umowa na czas nieokreślony
3. Brak stałego miejsca pracy (budowlaniec)
4. Pracuję w Danii ponad rok

Na odcinku wypłaty potrącenie jest wyszczególnione jako "Bolig". Czy mogę odpisać od podatku to potrącenie?
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1789759

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Mar 2016, 21:42:09 »
Masz automatycznie tymczasowe miejsce pracy ale rownoczesnie musisz byc "w podrozy", to zanczy zachhowales swoje miejsce zamieszkania i zameldowania w swoim kraju i tam masz tzw. centrum swoich spraw zyciowych. spelniajac obydwa warunki jednoczesnie mozesz korzystac z ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie maksymalnie przez okres 12 miesiecy ale w maksymalnej kwocie rocznej jak podales w zalaczonym linku. To, ze pracodawca potraca ci czynsz z twojej wyplaty nie ma z tym nic wspolnego. Nie mieszkasz przeciez za darmo, a to u kogo wynajmujesz mieszkanie i jak ustaliles sposob zaplaty, np. potracanie z wyplaty to juz sprawa prywatna. Nie bardzo rozumie, ze pytasz czy mozesz w jakis sposob skorzystac z ulgi w takiej sprawie. Nie, nie mozesz. Jest jeszcze inna alternatywa, ale to zupelnie inna rzecz. Jezeli niewiele zarabiasz i masz kontrakt najmu mieszkania, to moze nalezy ci sie dodatek do czynszu od komuny.....

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Mar 2016, 21:50:41 »
pracujesz w Danii ponad rok .....jezeli te 12 miesiecy twojego zatrudnienia pokrywaja 2 rozliczenia podatkowe, to mozesz skorzystac w kazdym roku max. 25.000 kr. Przyklad: zaczales prace w 1.3.2015 a wiec masz prawo korzystac z ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie do 1.3.2016. W rozliczeniu za 2015 wykorzystujesz max. ulge 25.000 kr. i to samo bedzie dotyczyc w 2016, poniewaz pozosatl w 2016 60 dni ulgi po okolo 650 kr. dziennie = co daje ulge okolo 39.000 kr. ale max. mozesz wykorzystac 25.000 kr.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Mar 2016, 21:50:41 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9164
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23346
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10119
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc