poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: koszty przerejestrowania polskiego auta , koszty ubezpieczenia i podatku drogowe  (Przeczytany 10900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davor3

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam, czy istnieje jakieś strony na których można obliczyć koszty przerejestrowania polskiego auta na dunskie tablice, podatek drogowy w zaleznosci od modelu danego auta i koszty ubezpieczenia?

A jeśli nie to może ktoś z was zna się na tym?

Trzecie pytanie czy w Skacie są w stanie na miejscu podać przybliżony koszt przerejestrowania auta?

Samochód to Citroen 1.4 HDi Prestige, 5d, 5g, Diesel, 70 HK , 2003 r, srebrny metalik, bez Abs , bez Esp, bez elektrycznych szyb, 190 tys km na liczniku,2 poduszki powietrzne, zuzycie paliwa 24 km/l , klimatyzacja, filtr cząsteczek stałych. Jesli cos mam dopisac dajcie znac bo nie mam pojecia ile parametrow potrzebują w Skacie, w ubezpieczalni i przy podatku drogowym, by wycenic dane auta, wypisalem tylko to co mi przyszlo do glowy.

Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi:)

Pozdrawiam:)

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
Oficjalne stronki odnośnie kwoty podatku rejestracyjnego są w zasadzie 2:
1) https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr?_nfpb=true&_nfpb=true&_pageLabel=beregn_registreringsafgift&_nfls=false
Gdzie możesz wyliczyć sobie taki podatek, z tym, że jego kwota opiera się na cenie podobnego modelu z rynku duńskiego, a z tym jest wielka niewiadoma - bo Ty podstawić możesz kompletnie inną cenę, aniżeli SKAT, wówczas kwota podatku będzie inna, z tym, że cenę podatku można określić w pewnych granicach, lepsze to, niż nic.

2) https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr?_nfpb=true&_nfpb=true&_pageLabel=vis_koeretoejsvurderinger&_nfls=false
Tutaj można sprawdzić jakie kwoty podatku rejestracyjnego SKAT wyliczał dla innych - podobnych - samochodów, i tym się sugerować (zarówno przy imporcie, jak i eksporcie, samochodu).

Twój samochód to C2 (68 koni, 24,4km/l), albo C3 (70 koni, 22,7km/l), tak? (nie podałeś modelu).

- Dla wyżej opisanej ... C3-ki ... podatek rejestracyjny wyniesie tak między 12000 - 14000 koron.
Dla C2-ki pewnie będzie to przedział 11000 - 13000.
Do tego dojdzie koszt tablic - ok. 1400 koron, a wcześniej przegląd ... którego zgodnie z prawem UE nie powinno być :D
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php?topic=27800.0
Jeśli będziesz przerejestrowywał to chętnie pomogę Tobie wysłać podobną skargę do UE, będziemy się opierać na powyższej skardze - że jednak Dania nie wprowadziła tamtych przepisów (jak to zapewniali UE), fajnie by było to zrobić.
- "Gron afgift" - czyli podatek - wyniesie 1440 koron na 6 miesięcy (dla 22,7km/l i 24,4km/l - ten sam przedział) .
- Ubezpieczenie - polecam Tobie tę firmę:
https://www.if.dk/web/dk/privat/pages/default.aspx?
powinno wyjść ok. 200-300 koron miesięcznie (zależnie od zniżek) za ansvar (OC).

Offline davor3

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
No właśnie zapomnialemm podać ze to C 3, nie spodziewałem się aż tak wyczerpującej odpowiedzi, dziękuje bardzo, czyli z tego co pan podał wszystkie koszty zamkneły by sie prawdopodobnie w okolicach 20 tys koron tak?

A orientuje się pan czy mogę przerejestrować jako wspolwlasciciel czy musi byc do tego wlasciciel?

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Myślę, że wszystkie koszty (podatek rejestracyjny, przegląd, tablice, "gron afgift") wyniosą koło 16000 koron, ubezpieczenie w IF można płacić co miesiąc.
Z przerejestrowaniem jako współwłaściciel raczej nie powinno być problemu (sam przerejestrowywałem samochód który był zarejestrowany na poprzedniego właściciela i jeździł na "jego blachach" - udało się bez wyrejestrowywania w kraju pochodzenia tablic, aczkolwiek miałem umowę kupna - sprzedaży), ewentualnie można by sporządzić umowę kupna - sprzedaży z ... właścicielem, w razie czego się tym posiłkować, że kupiłeś od tej osoby i przerejestrowujesz na siebie, ale to w razie jakichś tam problemów.
Chociaż na 100% nie powiem, czy nie potrzeba obecności wszystkich osób wbitych w dowód ... dlatego taka umowa kupna - sprzedaży by się przydała, w razie czego.
Nie wiem też jak to w Polsce z wyrejestrowaniem, mnie się udało to zrobić w taki sposób, że duński urząd zabrał tablice i wszystko załatwił (odsyłał je), ale nie wiem jak to w przypadku większej ilości "właścicieli" - czy nie będzie problemów w Polsce. Polecam telefon do wydziału komunikacji w PL.

Offline davor3

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Przepraszam za tą ilość pytań ale zielony jetem tutaj w tych kwetiach, mógłby mi Pan napisać jakie dokumenty by były potrzebne do rejestracji tutaj w Dani i może wie pan ile tak przykładowo trwa cała procedura przerejestrowania auta na obcych blachach na duńskie , i gdybym mógł prosić jeszcze o etapy tych procedur w Skat o ile to możliwe?

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Nie wiem jak u Ciebie z duńskim, ale widzę, że teraz sie trochę pozmieniało:
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2034747
5 trin til at importere et køretøj
1. Wypełniasz formularz dotyczący polskiego samochodu, drukujesz i możesz się wówczas poruszać tym samochodem do 30 dni (kiedy to trwa procedura przerejestrowania), wożąc ze sobą wydruk.
2. Musisz jechać na przegląd samochodu w Danii, co oznacza również, że samochód powinien być w dobrym stanie technicznym, bo jak nie przejdzie przeglądu, to nie zarejestrujesz. A musisz wiedzieć, że tutaj ostro badają samochód, jakieś niedoróbki nie przejdą, dlatego najpierw pomyśl, czy masz samochód w super stanie, inaczej naprawa może być warta tyle, co połowa samochodu.
3. Wypełniasz wniosek o naliczenie podatku rejestracyjnego, oni wyliczają i dostajesz na swojej stronce SKAT-owskiej powiadomienie o kwocie, decyzji.
4. Płacisz podatek.
5. Wykupujesz tablice - pewnie w Motorcentre najlepiej, wtedy oddajesz polskie ... z tym, że to taki domysł, bo pisałem wcześniej, że nie wiem jak to teraz jest, dlatego warto by się zorientować i w Skacie, i w polskim wydziale komunikacji.

Możliwe, że punkty 3-5 załatwisz bezpośrednio w Motorcentre, tutaj masz adresy:
http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=80330&vId=0
Generalnie wszystko można by załatwić w godzinę, półtorej (wniosek sobie wydrukuj ... później przegląd, SKAT - Motorcentre, wniosek o wyliczenie podatku, wyliczenie podatku, zapłata, nowe tablice, zdanie polskich), ja to w Skacie kiedyś załatwiłem w 40 minut (od momentu wejście, do momentu wyjścia z nowymi tablicami), z tym, że wyliczyli mi podatek od razu - jedna urzędniczka powiedziała, że potrwa to tydzień :o ... na szczęście obsługiwała mnie inna, i ona wyliczyła w 15 minut.

Pamiętaj też o ramkach na tablice, duńskie są pewnie inne, a i trzeba też tablice odpowiednio przymocować, bo inaczej grozi za to mandat.

Dokumenty to ... nie będę pisał, bo nie wiem czy nie potrzeba jakichś specjalnych, ja miałem normalny dowód rejestracyjny (bez wymeldowania za granicą) i umowę kupna - sprzedaży, ale to wróć do mojego poprzedniego komentarza ... odnośnie Ciebie jako współwłaściciela, do końca też nie wiem, bo ja byłem w innej sytuacji.

Ale najważniejsze żebyś był pewny czy samochód przejdzie przegląd, bo inaczej to będą koszty, koszty, koszty. A tutaj np. jak masz odrobinkę rdzy na przewodach hamulcowych to każą wymieniać całe przewody, tak samo jak wykryją jakieś rdzawe wżery - to już są koszty. Dlatego przed jechaniem na taki przegląd w ciemno warto by zbadać samochód u jakiegoś mechanika, czy samochód w ogóle przejdzie przegląd, ewentualnie co wykryją i ile by wyniosła naprawa.

A jak planujesz zostać na dłużej w Danii to pomyśl o wzięciu czegoś na kredyt, dzięki czemu masz nowszy samochód, który (teoretycznie) nie powinien być taki problemowy, jak starszy. Wystarczy 20% wpłaty własnej, przy kredycie 100 000 koron, akurat miałbyś 20 000 koron (czyli to, co chciałbyś przeznaczyć na podatek rejestracyjny), taki kredyt na 5 lat to rata w wysokości ok. 1830 koron miesięcznie, na 4 lata wychodzi ok. 2300 koron miesięcznie, czyli jakieś wielkie kwoty nie są, a możesz wybrać samochód za 100 000 koron, np. w przypadku takiej 3-letniej Kia Rio:
http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/kia/rio/12-cvvt-active/2786953
masz jeszcze 4 lata gwarancji producenta, bardzo dobre wyposażenie, śmieszny przebieg ... i zamiast 2900 koron podatku rocznie (w przypadku C3) podatek wynosi 620 koron rocznie. Do tego silnik benzynowy, który teoretycznie (i praktycznie) powinien być bardziej bezawaryjny aniżeli diesel z FAP, tym bardziej, że leciwy diesel. A jak się zacznie psuć to naprawy możesz wydać tyle, co wynosi kredyt. A ile wynoszą naprawy w Danii to lepiej czasami nie wiedzieć.

Poza tym kredyt zawsze można spłacić przed czasem, a gdyby wyszło tak, że musisz wracać do Polski i nie masz na spłatę to ... sprzedajesz samochód ... np. po 3 latach masz jeszcze do spłaty 50 000 kredytu, sprzedajesz samochód za 50 000, wychodzisz na 0 i masz spłacony kredyt, za im więcej sprzedasz - tym więcej zostanie dla Ciebie, ale to takie wyjście z sytuacji "podbramkowej", w sensie, że nie jesteś uziemiony z kredytem na cały okres.

Także polecam kredyt i kupno 3-5 latka z niskim przebiegiem, aniżeli przerejestrowywanie 13-letniego samochodu.
« Ostatnia zmiana: 06 Mar 2016, 17:33:22 wysłana przez spooky »

Offline davor3

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Właśnie myślałem o tym żeby zadać pytanie na temat przeglądu jak to tutaj wygląda ale widze że pan odpowiedział mi aż z nawiązką za co jestem niezmiernie wdzięczny, ma pan ogromną wiedzę , jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji:). Teraz już jestem pewien mojej decyzji,że nie będe rejestrował go.

Pozdrawiam:) miłego wieczoru:)

poloniainfo.dk

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
odcielam rozwazania silnikowe :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
odcielam, nie wycielam :) dostaly swoj tytul i wlasny watek :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

poloniainfo.dk

rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec

Zaczęty przez HaniaSZ21Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9975
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2011, 08:01:35
wysłana przez @ae@
odszkodowanie za zniszczenie auta

Zaczęty przez magdaleeenkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 22331