Ogólne > Praca w Danii

Nowe zasady dotyczące zasiłków dla bezrobotnych.

<< < (5/6) > >>

szuf-lady:
hmmm, znalazłam tutaj na forum taką informację, we wcześniejszym wątku, ale po przekopaniu się z mniejszym lub większym zrozumieniem:) przez duńskie strony, niestety nie znalazłam żadnej informacji na ten temat.
może muszę poszukać głębiej, albo to pomyłka
Pozdrawiam

RybkaWillego:
Był kiedyś na ten temat artykuł  na stronie 3F, ale już go usunięto. A chciałam wkleić do poczytania :(

Hildegarda:
- happyb. nie wprowadzaj tego piszacego disputat na manowce; to nie parlament jest ustalajacy reguly dotyczace Norm rynku pracy w Danii //to nie tak, jak w Polsce + w wiekszosci i EU//

My mamy Skandinavisk model, gdzie zwiazki zawodowe  i rammerne af LO podpisuja co 3 lata porozumienia o warunki pracy.
LO - organizacja pracownikow

happybeti:
Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Tidspunkt for skift af dagpengesats for unge under 25 år og ph.d.-studerendes ret til arbejdsløshedsdagpenge)

VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov:

Jesli Folketinget to Zwiazki nie Parlament, to chyba uczylam sie finskiego czy innego islandzkiego...hm... ;)

Zrodlo : https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=185857

rebella:
Pytanko odnosnie:

Przedłużenie okresu zasiłku:

Obecnie: Aby przedłużyć okres przebywania na zasiłku, należy przepracować minimum 1924 godziny.

2017: Wszystkie przepracowane godziny mogą być wykorzystane w celu przedłużenia zasiłku lub w celu uzyskania prawa do nowego zasiłku. Nowy pełen okres z zasiłkiem będzie przysługiwał po przepracowaniu kolejnych 1924 godzin. Natomiast przedłużenie zasiłku będzie naliczane następująco: 1 przepracowana godzina = 2 godziny na zasiłku. Zasiłek można maksymalnie przedłużyć o rok.

Podam moj przyklad. Bylam na a kasse od wrzesnia 2015 do grudnia 2015- zuzylam 3 miesiace. Nastepnie pracowalam od grudnia 2015 do sierpnia 2016- przepracowalam 8 miesiecy, wiec do 1924h brakuje mi powiedzmy ze 5 miesiecy pracy, tak srednio. Od sierpnia 2016 az do teraz jestem na a kasse - 7,5 miesiaca. Czyli zuzylam 10,5 miesiaca a kasse lacznie z rokiem 2015.  Czyli zostalo mi 13,5 miesiaca a kasse. 18 kwietnia ide do pracy na 2 miesiace. Wg nowych zasad otrzymam za to 4 miesiace prawda do dagpenge. Czyli po skonczeniu pracy bede miec 17,5 miesiaca do zuzycia? Czy te godziny oprocz tego "przedluzania" wg nowych zasad wliczaja sie takze do 1924 na calkiem nowy zasilek?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej