Ogólne > Edukacja
Ogólne pytania na początek
Jomir:
O pozwolenie na pobyt staraja sie osoby z poza EU, wowczas mozna przez ambasade.
Osoby z UE, rejestruja tylko swoj pobyt po przyjezdzie do Danii, jezeli ma byc dluzszy niz trzy miesiace.
A tu pelniej co, jak i gdzie:
http://studyindenmark.dk/live-in-denmark/permits-visas-red-tape/useful-steps-when-coming-to-denmark
farvela:
Ja to wszystko wiem. Tak, spoza UE w ambasadzie ale pytanie brzmiało czy można to zalatwic zanim sie przyjedzie. Tak - można. Ci z UE tez mogą sie ubiegać o pozwolenie wczesniej jesli im na tym zalezy. W how to apply tez jest o tym info.
Cytat: "If the applicant lives outside Denmark, she/he can submit the application to a Danish mission (embassy or consulate) in the applicant's country of origin or in the country in which s/he has stayed continuously for the past three months." - i to jest zakładka dla mieszkańców UE.
A linka którego wrzuciłas znam b.dobrze bo w koncu moj pobyt w Danii tez zaczynał sie od studiów :) i dlatego wiem ze można o pobyt wystąpić wczesniej. Choć nie polecam tego bo to drogie a tu za darmo
Jomir:
Nie moga sie ubiegac o pozwolenie, bo pozowlenia nie potrzebuja.
Potrzebuja jedynie zarejestrowac/zalegalizwoac pobyt.
Jak mozna zarejestrowac pobyt w kraju, w ktorym sie jeszcze nie jest?
farvela:
Oj łapiesz mnie teraz za słówka. Od dawna stosujemy tu taki skrót myślowy "pozwolenie". Oczywiście, że chodzi o rejestracje pobytu - i tak- otrzymuje się zanim się wyjedzie "bevis for registering". To ostatnie pytanie nie do mnie. Ale tak - jak widać jest to możliwe :) piszą o tym i na stronie i praktyka pokazuje że niektórzy tak robią. Na mojej uczelni wszyscy którzy wyjeżdżali do Danii występowali o tą rejestrację wczesniej - dzięki temu po przybyciu od razu mogli rejestrować adres/normalnie jak wiesz czekało sie (nie wiem jak teraz) na ten pobyt kilka tygodni.
farvela:
I uparta jak osioł jesteś :) ja ci cytaty wrzucam a Ty dalej swoje ;)
Zdecydowałam się po prostu zabrać głos żeby sprostować info, że "nic nie można załatwić z Polski".
Studenci wyjeżdżając mają juz wszelkie papiery - potwierdzenia ze studiów, zaklepane mieszkanie - takze adres juz jest wiec mogą aplikować. Choć wydaje mi sie ze i jak ktos do pracy jedzie i ma wszystko klepniete to tez moze o ten pobyt wnioskować. Tak wynika z informacji na tej stronie.
Podsumowując - Można, ale tak jak pisałam wczesniej - po co przepłacać jak tu na miejscu się za to nie płaci :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej