Ogólne > Edukacja

Ogólne pytania na początek

<< < (6/8) > >>

beatrycza:
Pokoj bez cpr? prawdopodobnie chodzi o to , ze wynajmuje ktos Tobie pokoj bez zameldowania, gdyz: jest na kontakthjaelp albo ma dodatek do czynszu i boi sie stracic. Nie lepiej jest wynajac cos od razu z meldunkiem? cena ta sama a jak troche wiecej by  bylo to i tak zaoszczedzisz na oplacaniu dodatkowego meldunku, no i nie bedziesz nabijac kieszeni kombinatorom. Duzo ogloszen jest w gazetach, ktore mozesz przegladac na necie. Powodzenia.

roga:

--- Cytat: szopen93 w 27 Cze 2016, 23:58:56 ---wykupienie od kogoś i płacenie mu za to co miesiąc ? Sądzicie, że uda się coś znaleźć za 400 koron ?
--- Koniec cytatu ---

Wykupienie od kogos - co masz na myli? Cos za 400 kr.?: namiot? - takich cen nie ma. Uwazaj co robisz.   

szopen93:
Dokładnie ta sytuacja co napisała beatrycza.
Trochę skrótami wszystko popisałam, ale oczywiście wiem, że muszę uważać na oszustów.

Jomir:
Sprobuj pogrzebac nieco po necie, "fejsbuku", na pewno sa jakies grupy dla studentow miedzynarodowych.
Ja znam jedna dziewczyne, ktora studiuje w Slagelse i jej szkola "zalatwila" jakies mieszkanie.
Ale tak czy siak, na pewno rady doswiadczonych kolegow pomoga, plus byc moze tam akurat ktos bedzie potrzebowal jednej osoby do pokoju/mieszkania.

Tak Jak CI Roga i Beatrycze napisali. CI ludzie w ten czy inny sposob naginaja prawo.

Acha, i to nie bez cpr, ale bez meldunku. Cpr to jak pesel, nic wspolnego z wynajeciem pokoju nie ma.

happybeti:
Co do tego, jak "zalegalizowac " swoj pobyt w Danii:

Oczywiscie,  ze zdarzaja sie przypadki,  ze ktos nieswiadomy wypelni nie taki wniosek, jak trzeba i dostaje te rejestracje pobytu , czy pozwolenie na pobyt.
Moja kolezanka miala taka sytuacje.
Wyszla za maz za Dunczyka.
Rodzina meza zaoferowala pomoc w zalatwieniu wszystkich formalnosci. I zrobili to, ale zwracajac sie nie o "pobyt na zasadach unijnych", a do urzedu d.s. cudzoziemcow. Kolezanka pozwolenie na pobyt dostala, na podstawie przepisow o "laczeniu rodzin".
Gdy po kilku latach chciala sie starac o staly pobyt, okazalo sie,  ze, oczywiscie, powinna to robic jako obywatelka UE.
Niestety, okazalo sie rowniez,  ze , poniewaz miala pozwolenie na pobyt przyznane przez niewlasciwy urzad, cala procedura musiala sie zaczac od poczatku, czyli dostala znow rejestracje pobytu jako obywatelka UE i musi odczekac kolejne 5 lat na zmiane kwalifikacji swojego statusu w Danii.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej