Ogólne > Pomoc!

Potrzebny rzeczoznawca

<< < (3/4) > >>

saper107:
Niestety ale roga ma rację, po to się płaci jak to określiłeś "tyle siana" żeby w przypadku jakiejkolwiek sytuacji z autem nie trzeba było się stresować, wystarczy zadzwonić do swojego ubezpieczyciela, a resztą oni się zajmą. Ponadto to Twój ubezpieczyciel wtedy podejmuje decyzje czy oddać auto do naprawy w  tym przypadku w Polsce, czy ściągnąć je do Danii celem dokonania własnych oględzin i wyceny (koszty ściągnięcia auta pokrywa ubezpieczyciel).
Jeśli z kolei myślałeś że PZU wypłaci Ci pieniądze do ręki licząc koszty części i robocizny wg. duńskiego przelicznika to chyba jednak się przeliczyłeś.

iwanator:
Panowie Powiem wam tak skoro uważacie siebie za takich ekspertów to jesteście w błędzie,ponieważ jest szkoda na pojeździe i auto w takim stanie straciło na wartości w jakimś procencie a że to jest pojazd z zagranicy więc tak się robi wyliczenie szkody jak przewiduje tamtejszy taryfikator nie mam obowiązku naprawy auta bo mnie nikt nie zmusi do tego być może mam zamiar go sprzedać w takim stanie jak jest,nie zmienia to faktu iż poniosłem szkodę materialną za którą według prawa powinien zapłacić sprawca lub tak jak w tym wypadku jego ubezpieczyciel i nie ma znaczenia czy to Dania czy Polska bo jesteśmy w UE,apropo  naprawy szkody bezgotówkowo w Danii to jest też tak jak już masz auto bite i ci naprawią to podczas sprzedaży jeśli nie osiągnie zadowalającej ceny rynkowej z tego powodu to można wystąpić do ubezpieczenia sprawcy o rekompensatę z tego tytułu tak to umożliwia między innymi FDM forsikring oferując również pomoc

willy:
Dzieki Roga za przypomnienie.

Regulamin forum:
§5 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem, a w szczególności obraźliwe, wulgarne, obsceniczne, oszczercze, nienawistne, zawierające groźby, nieetyczne, obrażające czyjeś uczucia, godzące w czyjąś własność. Treść postu powinna być zgodna z NETYKIETĄ.

Netykieta

Posty poprawiłem. Przypominam też że zdanie zaczynamy z dużej litery a kończymy kropką. Używamy też znaków interpunkcyjnych i wszelkich innych zasad j. polskiego.

roga:

--- Cytat: iwanator w 09 Gru 2016, 19:39:32 ---Panowie Powiem wam tak skoro uważacie siebie za takich ekspertów to jesteście w błędzie,
--- Koniec cytatu ---

Jezeli chodzi o mnie, to nie uwazam siebie za eksperta, ale ty jezeli tak sie znasz na takich sprawach, bo sam piszesz ze znasz przepisy europejskie, to dziwnym jest ze w ogole poruszasz ta sprawe tutaj na forum i szukasz porady/opinii. "Madry polak po szkodzie" - tak mowi przyslowie. Osobiscie mialem juz 2 razy podobna "przygode" - raz w Polsce a raz Holandii, gdzie w obu przypadkach wina nie lezala po mojej stronie. Kazdorazowo wymienilismy sobie konieczne informacje za pomoca zdjec telefonem komorkowym numery tablic, naszych ID osobistych, oraz dane ubezpieczycieli. Oczywiscie natychmiast skontaktowalem SOS (czerwona karta) powiadamiajac o incydencie. Nie musialem nawet sam kontaktowac mojego ubezpieczyciela. Sam mnie skontktowal. Wypadek w Polsce wymagal przetransportowania mojego samochodu do Danii. Odbylo sie to bezproblemowo. Zapytano do jakiego warsztatu w Danii ma moj samochod byc dostarczony. Wycena szkody nastapila w Danii (okolo 55.000 kr.). Wszystko zostalo zrobione w "moim" dunskim warsztacie, bez najmniejszego udzialu z mojej strony (wspaniale, bo nie mam czasu na takie przyziemne sprawy). Jak rozliczal sie moj ubezpieczyciel z polskim ubezpieczycielem - tego nie wiem, ale wszystko odbylo sie bezporblemowo.       

iwanator:
Tak jest jak piszesz naprawią mi auto bez żadnego problemu, ale jest alternatywna opcja tak moje ubezpieczenie mnie poinformowało mogę wystąpić do ubezpieczyciela sprawcy o odszkodowanie i właśnie po to szukam Rzeczoznawcy, ja sam nie chcę by auto było naprawione a tylko by wypłacono mi rekompensatę za poniesioną szkodę lecz by tego żądać muszę mieć konkretną wycenę szkody wystawioną przez uprawnioną do tego osobę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej