Ogólne > Hydepark
Kupno i remont domu
Kuszek:
Witam.
Zamierzam kupić duży dom w Danii, podzielić go na dwie części jedną wynająć a jedna cześć zostawić dla siebie i żony. Aby dom spełniał warunki dwóch niezależnych mieszkań muszę zrobić z 1 pokoju kuchnie, łazienkę i kawałek ścianki.
Czy będę mógł przeciągnąć instalacje hydrauliczna do nowej kuchni i łazienki sam czy muszę zatrudnić do tego duńską firmę ? tak samo z instalacją elektryczną musi być duńska firma do ewentualnych przeróbek ?
Czy okna i drzwi w domu mogę sam sobie wymienić ?
Jeszcze jedno czy jak już będę miał lokatorów to muszę odprowadzić jakiś podatek od tego ze mi płacą za wynajem ? jeśli tak to ile ?
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje
happybeti:
Podatek od dochodu z wynajmu, oczywiscie, bedziesz musial zaplacic. Ile- nie mam pojecia. Czy to jest jakas stala suma, czy moze oblicza sie go , biorac pod uwage Twoj ogolny dochod. Co do instalacji- gdy nie masz uprawnien, to, oczywiscie w swietle przepisow nie wolno Ci samemu ruszac elektryki czy innych instalacji.Gdy zatrudniasz fachowca, mozesz sobie odliczyc "håndvæerkerfradrag" . Okna i drzwi mozesz wymienic samodzielnie.
Oczywiscie, nikt nie przyjdzie ci sprawdzic, czy sam to robisz. Ale przeciez pozniej bedziesz musial np. zamontowac osobne liczniki itp., a wtedy "sprawa sie rypnie " ;). Lepiej nie ryzykowac :).
Jomir:
Generalnie mozna sporo rzeczy zrobic samemu, ale ... jak Beta wspomniala problem z licznikami.
Drugi problem bedzie z ubezpieczeniem - ubezpieczalnie moga odmowic ubezpieczenia, albo policza bajonskie stawki.
Trzeci problem - sprzedaz. Znajomi zrobil sami instalacje elektryczna. Kupujacy zatrudnil rzeczoznawce i musieli zaplacic za ponowne wykonanie instalacji elektrycznej. Tak, tak zakladasz, ze bedziesz tam mieszkal na wieki, ale zycie plata rozne figle. Moi znajomi, gdy kupowali mieszkanie tez tak mysleli...
Kuszek:
A jak wygląda np. wziąć elektryka czy hydraulika z polski ? Oczywiście chodzi mi o firmę która wystawi fakturę. Jeśli tak to czy na to odliczenie "håndvæerkerfradrag" tez się mogę załapać ? Odnośnie liczników to nie chce na razie ich montować. Wynajmę mieszkanie z wliczonymi opłatami w wynajem. Więc rachunki będą przychodziły tylko na mnie. Moi dzierżawcy będą jedynie zameldowani u mnie. Za meldunek się coś płaci ?
Coś słyszałem że jak sam przerobię instalacje np. elektryczna to ubezpieczalnia może nie wypłacić. Ale jak oni mi udowodnią to ze ja coś tam zmieniłem ? Jak przyjdzie fachowiec elektryk i on mi to zmieni to nanosi jakieś zmiany w projekcie ? Sorki za tyle pytań ale naprawdę nie mam tu kogo się podpytać .
roga:
--- Cytat: Kuszek w 06 Lut 2017, 19:26:24 ---Coś słyszałem że jak sam przerobię instalacje np. elektryczna to ubezpieczalnia może nie wypłacić. Ale jak oni mi udowodnią to ze ja coś tam zmieniłem ? Jak przyjdzie fachowiec elektryk i on mi to zmieni to nanosi jakieś zmiany w projekcie ? Sorki za tyle pytań ale naprawdę nie mam tu kogo się podpytać .
--- Koniec cytatu ---
Instalacje elektrycznr i sanitarne mozesz wykonac we wlasnym zakresie(nie musi byc to firam ale ktos kto to potrafi zrobic jak nalezy) i potem zamowic dunskiego elektryka i VVS instalatora, zeby to zobaczyl i sporzadzil sowja ocene, ze wszystko jest zgodnie z obowiazujaca norma. Oczywiscie za to musisz im zaplacic jakas kwote. Jezeli chodzi o wynajem mieszkania to mozesz wynajac i nawet uzyskac kwote wolna od opodatkowania. Mozesz wybrac 2 metody opodatkowania, 1: kwota zwolniona od opodatkowania 1,33% wartoscifdeopodatkowanienie pamietam aktualnych stawek ale gdzies do kwoty odpowiadajacej okolo 1,3% oficjalnej wyceny wartosci nieruchomosci albo 2: opodatkowanie faktycznego dochodu pomniejszonego o wydatki poniesione na ta wynajmowana czesc nieruchomosci - tutaj musisz prowadzic "ksiegowosc". Dochod, wiadomo , to czynsz ktory bedziesz pobieral a wydatki musisz miec usokumentowane, jezeli to ty bedziesz dokonywal pewnych napraw lub placil za zuzycie pradu, ciepla itp. - nie wiem jak to sie oblicza ale mysle ze proporcjonalenie do metrazu. Przy opodatkowaniu jak w ": nie masz zadnej kwoty wolnej od opodatkowania.
Wybralbym pkt.1 jezeli nie bedzie duzej roznicy miedzy tymi dwoma metodami, a to przede wszystkim zeby miec spokoj, bez jakichkolwiek watpliwosci co do ponoszonych kosztow (kontrola podatkowa skatu).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej