Ogólne > Hydepark
Kupno i remont domu
roga:
Bez wzgledu na wartosc twojej nieruchomosci, pierwsze 24.000 kr. jes zwolnione od opodatkowania, ale jezeli twoj dochod jest wyzszy, to dochod do 1,33% wartosci jest zwolniony od podatku. Od reszty placisz podatek. Pamietaj ze przy tej mowtodzie dochodem jest nie tylko czynsz jaki dostajesz, ale rowniez jezeli pobierasz oplate za ogrzewanie, swiatlo itp. czyli twoj calkowity dochod.
roga:
http://www.boligportal.dk/info/boligudlejning/skatteregler/
Kuszek:
Nie za bardzo rozumiem. Może będzie prościej jak podam danie i mniej więcej to policzymy. Dom kupuje ze 650 tys kr.Wartość Nieruchomości kr. 1100000 (kwota która jest podana na stronie, czyli chyba wyliczone przez SKAT) Za wynajem będę brał powiedzmy 4,5 tys plus opłaty razem 6 tys.
roga:
--- Cytat: Kuszek w 06 Lut 2017, 20:28:44 ---Może będzie prościej jak podam danie
--- Koniec cytatu ---
Tupet! - Nie dosyc ze dostales dosc szczegolowy moj opis i masz "podane na talezyku" (link)- to moze bedzie prosciej jak sie sam zainteresujesz tym linkiem, ktory w bardzo prosty i pedagogiczny sposob okresla te sprawy. Nie rozumiesz po dunsku - popros kogos kto ci przetlumaczy. Ponadto jest jeszcze kilka innych warunkow - masz zamiar kupic dom za kilkaset tysiecy i w zwiazku z tym i tak bedziesz musial miec spotkanie z z wybranym przez siebie adwokatem, zeby ocenil tranzakcje kupna/sprzedazy i ja uznal od strony formalno prawnej (punkt 16 w umowie kupna) i przy tej okazji zapytaj rowniez o ta sprawe i wowczas juz na pewno nie bedziesz mial najmniejszych watpliwosci. Zycze dobrego handlu.
A coz to za nieruchomosc, ktora nawet nie utrzymuje wartosci okreslonej urzedowo (zazwyczaj duzo nizszej niz wartosc na rynku wtornym nieruchomosci) i ktora to wartosc zostala okreslona jako najnizsza wartosc z 3 mozliwych: albo 1/1 2001 + 5%, albo pr. 1/1 2002 albo 1/10 2015. SKAT zgodnie z przepisami musi wybrac najnizsza z tych 3 wartosci. Na przykladach wiele nieruchomosci z ktorymi mialem/mam do czynienia, stwiedzam ze srednio maja wprowadzona przez Skat najnizsza wartosc z 1/1 2002. Jezeli kupujesz ta nieruchomosc za 650.000 kr. a urzedowa wycena np. z 2002 to 1.100.000 kr., to albo kupujesz ruine, albo niedlugo bedzie budowana autostrada przelatujaca w twoim ogrodku, albo....???? Wiem ze 2002 to wiele lat przed kryzysem i ceny wwowczas byly relatywnie dobre, potem od okolo 2008 spadly, ale teraz znowu sa na poziomie z przed 2008 i tutaj mowimy o cenach w handlu a nie o wycenie (zanizonej) panstwowej. No, moze trfilem na nieruchomosc wystawiona na ukcje, gdzie tylko glowny kredytoe Kreditforening w ogle postawil swoja cene (kredytu ktory dal na zakup tego domu), a pozostali kreditorer, np. bank nie podbija ceny, zdajac sobie sprawe, ze nie chce miec strupa na glowie i woli odpisac na strate swoja naleznosc (restgæld). Oczywiscie nie moja to sprawa, ale lubie od czaucdo czasu podyskutowac, a wszystko co napisalem to moze tylko taka sobie historia na dobranoc, bo juz jest po polnocy.
Kuszek:
ok może trochę przesadziłem z tymi wyliczeniami ;) to jest temat na przyszłość to jeszcze to ogarnę.
Co do tej wycena to jest ona z 2015r. Dom był wystawiony jeszcze niedawno za 875 tys. , a od niedawna jest wystawiona za 775 tys. Ja stargowałem z właścicielem już na 650 tys. Jest to starsza pani około 80lat i myślę że po prostu zależy jej na szybkiej sprzedaży. Trochę mnie wystraszyłeś z tą ruiną, no jest tam parę rzeczy do wymiany jak stare okna czy drzwi, ale poza tym wszystko wygląda dobrze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej