Ogólne > Dania i o Danii

Jakie macie rady?

<< < (2/3) > >>

zpatentem:
Wiedzialem, ze Jomir sie szybko podlaczy :) Jest ona ostoja tego forum, poza tym ma ona duze wiadomosci o zlobkach i przedszkolach jako matka ok. szesciorga dzieci :) :)

Dunskiego mozna sie uczyc w domu uzywajac preply.com i skype. Dunscy nauczyciele, co jest podstawa nauki dunskiego.

Bumblebee:
Dobrze wiedzieć! To czy Jomir możess mi powiedzieć jak jest z tymi dunskimi zlobkami? Faktycznie jest tam z tym tematem lepiej niz w Polsce? Gdzie te najmniejsze dzieci, placzace sa pozostawiane same sobie w pseudo-lozeczkach... I skoro jestes mama i jak rozumiem mieszkasz w Danii, to jak sprawa wyglada z mowa rakiego malucha? Jest w stanie ogarnac to, ze w zlobku/przedszkolu mowia do niego po dunsku, a rodzice w domu po polsku? Czy nie masz takich doswiadczen?

Jomir:
szes-cior-gaaa????

Jomir:
Napisze pozniej, ale w skrocie. Nikt nie siedzi w lozeczku i nie placze. Ostatni raz pomogalam w uruchomieniu zycia zlobkowego mojej chrzestnicy. Miala dokladnie rok i miesiac. Oswajanie zajelo tydzien, a mala uwielbia zlobek.

Moje najmlodsze dziecko jest tylko jedno jezyczne, ale wspomniana chrzestnica mowi w domu po polsku, w zlobku po dunsku. Przygode z dunskim zaczela wlasnie w zlobku. NIe liczac weekenodwych kontaktow z wujkiem czyli moim mezem.
Ma teraz dwa latka i komunikuje sie w dwoch jezykach.

Bumblebee:
Dzieki bardzo. Wiadomo, ze maluchem martwie sie najbardziej. On jest na etapie "mama i tylko mama" dlatego mama obawy co do zlobka. My starzy wszystko jakos ogarniemy i cieszymy sie na ten wyjazd,ale wlasnie synkowi nie chcemy robic pod gorke, wiec zbieram jak najwiecej informacji o Jego przyszlym zyciu tam! Jestes bardzo pomocna, Jormir, tak jak juz ktos pisal! Dziekuje i zglosze sie po wiecej info pewnie niedlugo :)
PS. A jednojezyczne, tzn. dunskojezyczne, tak? Nie chcialo sie uczyc polskiego, czy Wam nie zalezalo? Jesli to nie tajemnica oczywiscie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej