Ogólne > Hydepark

Odstąpienie od umowy sprzedaży samochodu używanego , gwarancja, rękojmia w Dani

(1/3) > >>

davor3:
Witam,

Wczoraj zakupiłem używany samochód Volkswagena Passata b7 rocznik 2012  od dealera samochodowego Volkswagen. Zapłaciłem całość pieniędzy gotówką. Dzisiaj  wyłączyłem klimatyzację i zaczął dochodzić dziwny dźwięk jakby haczył gdzieś wentylator, podjechałem na zaufany warsztat i okazało się, że do wymiany jest kompresor klimatyzacji , jako,że już byłem tam na miejscu kazałem sprawdzić mechanikowi zawieszenie i ogólnie go przetestować na drodze, okazało się,że tylne tarcze są na wykończeniu(nie powinny przejść przeglądu)  , a także jedno  łożysko z przodu huczy i jest na wykończeniu. Najlepsze, że Volkswagen (dealer) zrobił nowy SYN 10 dni temu w nie byle jakim wydaje mi się miejscu - Applus+, po drugie ostatni serwis tego samochodu Volkswagen wykonał 3 miesiące temu.

Wg umowy mam gwarancje na 6 miesięcy od dealera i 18 miesięcy tzw. rękojmi( poprawcie mnie jeśli tutaj w Dani to inaczej wygląda i się nazywa). Od razu po tych diagnozach podjechałem do dealera ,niby byli zszokowani , zdziwieni bo na przeglądzie który zrobili te 10 dni temu nic takiego nie wyszło(albo miało nie wyjść..), zapisali wszystko i powiedzieli ,że przeprowadzą serwis by te wszystkie wypisane usterki sprawdzić i jeśli uznają ,że są to faktycznie fizyczne usterki to je naprawią w ramach gwarancji.

Przepraszam za tak długi wstęp ale chciałem jak najlepiej przedstawić sytuację , moje pytanie wyglądają następująco , gdyby teoretycznie okazało się,że nie naprawią tych usterek lub tylko jedną, dwie itp to czy nadal mam czas na odstąpienie od umowy i odzyskanie pieniędzy za samochód?

Jak długo trwa taki okres kiedy można odstąpić od umowy i odzyskać pieniądze?
Od kiedy liczy się taki okres , czy od zapłaty czy od podpisania umowy?
Jakie warunki muszą zostać spełnione bym mógł odstąpić od umowy i odzyskać wszystkie pieniądze?

Ps. I jedno z umowy zdanie nie daje mi spokoju , był lekko wgnieciony przedni zdrzerzak i go wymienili i pare pomniejszych rys na blacharce plus odpryski na masce ale tego nie chcieli robić i czy to zdanie z umowy odnosi się do tych wad blacharskich czy oznacza coś więcej ?,
" Et JA i feltet " Bilen har haft storre skader" betyder, at den pagaelende bil har haft en karrosseriskade, der har medfort opretning i karrosseribaenk.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc,

Pozdrawiam

Jomir:
Przerabialam podobna sytuacje.
My zapisalismy sie do FDM i wtedy FDM prowadzilo nas przez cala sprawe.
Aczkowliek trafilismy na oszusta, ktory mial wiecej tego typu spraw na koncie i do tego byl nie wyplacalny.
FdM zaproponowalo nam przeprowadzenie sprawy cywilnej i egzekucji komorniczej, ale pewne okolicznosci zmusily nas do przelkniekcia karmelka.

Krotko mowiac, musisz goscia wezwac do naprawy uszkodzenia, a jak odmowi, wezwac go handlu wstecznego.
Aczkowliek to jest teoria, bo jak pokazuje nasz przyklad, jak gosciu jest goly i wesoly, to sprawa sie nieco komplikuje.
No i druga sprawa, jak dlugo serwis wyraza ochote na naprawy, tak dlugo nie mozesz zadac handlu wstecznego.

W Danii masz 6 miesiecy gwarancji na uzywany samochod. O ile pamietam to lozyska i tarcze sa normalnya zuzyciowka, wiec raczej nie podlegaja gwarancji.
Natomiast klimatyzacja tak.

Zdanie po dunsku dotyczy tylko szkod na karoserii.

spooky:
Podeslij mi numer rejestracyjny na priv to sprawdze go w bazie danych.
Podaj tez gdzie mieszkasz w Danii, mam miernik grubości lakieru, gdybys mieszkał niedaleko to mozna sprawdzic auto. Mozesz tez popatrzeć na spasowanie elementow, szpary, czasami widac gołym okiem, ze byly jakieś przygody.
Samochodu raczej nie oddasz, beda naprawiać.
Łożysko moze sie czasami wyłożyć przez 500km, od momentu, ze praktycznie nic nie słychać - do przeszkadzającego hałasu, ile przejechałes?
Klime zawsze trzeba sprawdzić, niestety taka usterka się czesto zdarza.
Dealer porazka, moze puscili auto, które dopabuse dostali... ale to podeślij numer, sprawdzę cala historię.

Jomir:
No, ale informacja o lakierze/wypadku jest w umowie kupna i sprzedazy.
" Et JA i feltet " Bilen har haft storre skader" betyder, at den pagaelende bil har haft en karrosseriskade, der har medfort opretning i karrosseribaenk.

Wiec nie moze powiedziec, ze nie wiedzial, ze auto jest "bite". Ba, tam nawet pisze, ze auto mialo duze szkody! Nie ma co mierzyc lakieru.

zpatentem:
Przed zakupem uzywanego samochodu nalezy sprzedawcy zaznaczyc : wpierw FDM test. Test bedzie gwarancja spokojnego snu. Zawsze tak robilem.
Powinienes tez sprawdzic opinie sprzedawcy na Trustpilot.dk by byc taktycznie przygotowanym na dalsze "bijatyki".Widzac ilosc usterek w tym "sprawdzonym" samochodzie podejrzewam, ze handlarz ma podla opinie.

Dodam, ze rzeczowe opisanie jakichkolwiek "numerow" sprzedawcy (nie tylko samochodowych) na Trustpilot przyspiesza czesto rozwiazanie problemow. Oczywiscie chodzi mi o duze firmy jak Elgiganten, B&O, Power, Wupti, autoryzowani handlarze samochodow itp. ktore sa czule na jakakolwiek krytyke (duza konkurencja!).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej