Ogólne > Hydepark
Odstąpienie od umowy sprzedaży samochodu używanego , gwarancja, rękojmia w Dani
davor3:
Witam ponownie,
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc z tym związaną.
Zastanawiam się czy podać gdzie kupiłem ten samochód, jeśli jest to niezgodne z regulaminem proszę usunąć ten wiadomość, z drugiej strony jeśli jest to zgodne z regulaminem, to będę na bieżąco informował jak się sprawa rozwija i jeśli będzie źle to przynajmniej oszczędze innym nieprzyjemności z tym dealerem.
No więc samochód zakupiłem w salonie Volkswagena SBC Biler w Ishoj.
Teraz też sobie pomyślałem o słowach sprzedającego jak przyszedłem z tymi usterkami, widać było ,że się zestresował ale od razu chciał pomóc z tym, był w szoku ,że tak renomowany Bilsyn jak AAplus przeoczył tak banalna rzecz jak zbyt cienkie tarcze , nie wiem czy oni też są na przeglądzie sprawdzić stan łożysk ale wyjaśniłem mu to bardzo obrazowo,że to by mogło doprowadzić do poważnego wypadku. Zaznaczył też, że on nie może tego wszystkiego zapisać, że jego dział jest oddzielony od serwisu, ale poszedł tam do nich ze mną i wszystko tłumaczył i pomagał. Wydawał się naprawdę skory do pomocy.
Jeśli chodzi o sprawdzenie na Fdm , pytałem się o taką możliwość i mówił ze nie ma problemu czyli zdrugiej strony gdyby on wiedział o czymś to już by kręcił głową na samą myśl o FDM ale zrezygnowałem z dwóch powodów , musiałbym czekać półtora miesiąca na taki przegląd w FDM- mają mega napięty terminarz, czyli nie wiadomo czy ktoś inny by samochodu nie wykupił w tym czasie , a po drugie renoma AAplus+ mi na ten moment wystarczała, niby są na 2 miejscu zaraz za FDM.
Zastanawia mnie czy problemem nie jest sam service Volkswagena, który oszczędza na klientach i nie naprawia wszystkich usterek, no i też AAplus+ jakim cudem mogli dać przegląd samochodowi z takimi tarczami(tzn domyślam się ,że Volkswagen może tam mieć chody).
I teraz jeszcze jedno pytanie jeśli Bilsyn dopuścił się zrobienia przeglądu autu które nie powinno przejść przeglądu to czy to też ma jakieś znaczenie w mojej sprawie gdybym chciał odzyskać później pieniądze?
spooky:
davor3 - historia właścicielska tego auta przedstawia się tak:
1. Pierwszy właściciel do maja 2013.
2. Drugi właściciel do czerwca 2018.
3. Trzeci właściciel - salon - kupił to auto w czerwcu 2018 i sprzedał Tobie 19 września ...
także de facto to nie oni mogą odpowiadać za to wszystko, bo można sobie wyobrazić,
że dostali to auto w rozliczeniu i ... no sprzedali dalej.
A, że były szkody na aucie wcześniej - no były, ale auto naprawione, to dlaczego
mieliby nie puścić w obieg, skoro auto zarejestrowane i naprawione.
Tutaj trochę przeoczenia z Twojej strony, że przegapiłeś ten zapis w umowie,
ale jak widać - warto też dogłębnie sprawdzać auta w Danii.
Niestety od jakiegoś czasu sporo jest aut leasingowych, one nie są ujmowane w duńskim
systemie jeśli chodzi o informację o szkodach na aucie ... a szkoda.
Dlatego miernik grubości lakieru, sprawdzenie auta w systemach, wyłapanie auta poleasingowego
naprawdę pomaga zabezpieczyć się przed takimi ewentualnościami.
davor3:
Witam ponownie,
Patrzę teraz na umowę i albo ja strzeliłem babola i źle wam podałem informacje albo oni w umowie namieszali co myślę by było na moją korzyść(tak mi się wydaje).
Otóż na 1 stronie umowy podali storre skader : nej , na 2 zaś w punkcie 8 to zdanie z tym całym karroserii itd i teraz nie wiem czy ta 2 strona to wyjaśnienie co by oznaczało gdyby na 1 stronie było Ja czy po prostu to tak mialo byc bym od razu nie widzial ze są jakieś szkody a pozniej malym druczkiem o nich napisali. Przepraszam ze masło maślane ale myśle że się połapiecie.
Załączam te 2 strony umowy . ceny i roznego rodzaju dane osobowe i firmowe pousuwałem.
Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam,
Dawid
spooky:
No namieszałeś trochę :)
W umowie masz, że nie miało dużych szkód, "Storre skader: Nej".
Druga strona to ogólne warunki umowy - czyli wyjaśnienia, i chodzi o to, że gdyby w umowie było zaznaczone "Storre skader: Ja"
to by oznaczało, że "at den pagaelende bil har haft en karrosseriskade, der har medfort opretning i karrosseribaenk."
davor3:
Witam,
Heh czyli jednak. Dziękli:)
A pisze tam o czasie i jak wygląda odstąpienie od umowy i czy jakieś koszty musiał bym pokryć gdybym chciał tak zrobić?
Pozdrawiam ,
Dawid
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej