poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: jak zacząć  (Przeczytany 13379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
Odp: jak zacząć
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Wrz 2008, 22:09:59 »
Nie wierzę, żeby jakikolwiek duński bank udzielił Ci kredytu przez pierwsze 6 miesięcy !
Nawet jeżeli mają zabezpieczenie w nieruchomości, to nie będzie im się chciało ryzykować
strat na ewentualnym odzyskiwaniu kredytu, gdyby coś nie wyszło.

Nie chcę Ci zabierać optymizmu, ale takie są moje odczucia.
Koniecznie napisz jak już dostaniesz ten kredyt.

Pozdrawiam

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Wrz 2008, 12:47:43 »
kredyt dostanie po okresie probnym - 3 miesiace  - sprawdzone.

jak zaczać

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Wrz 2008, 20:18:10 »
wykonuje tylko sprawdzone ruchy.dania jest bardziej przewidywalna. i sprzyja obywatelom.nie wyjeżdżam już dziś i wiele spraw analizuje ,o nieznane mi sprawy zawsze zapytam na forum.po zatym nie jadę pusty w ryj .pozdro

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Wrz 2008, 23:10:55 »
Witam!
Tez myslam ze z kredytem to bedzie tu łatwiej niz w Polsce,z własnego doswiadczenia wiem iz nie jest to proste.Mieszkamy w Danii od roku,wraz z 2 dzieci,ktore chodfza tu do szkoły,obije z mezem pracujemy placimy zwiazki,A-kasse.Wynajmujemy mieszkanie,ktore nas wiadomo niezle kosztuje.Przemyslelismy ,ze moze wartobyłoby kupic tu domek.Kupilismy juz tu auto,ktore kosztowało sporo,bo wiadomo wiecznie polskim nie che sie ryzykowac,sprzedalismy w Polsce mieszkanie.Mamy na wplate ok.200tys.kr,chcie;lismy jeszcze zostawic sobie na ewentualne remonty i umeblowanie.Ale i to za mało.Mamy rodzinne na 2 dzieci.Zanieslismy wszytkie niezbedne papiery do banku,po tyg.poszlismy po odpowiedz,wraz ze znajoma,ktora biegle mowi po dunsku,bo w sprawach urzedowych nie chcielismy czegos przeoczyc,ale potraktowali nas nieciekawie.Oto argumenty ich-moga pansto wyjechac do Polski,lub stracic prace,rok to za krotka historia kredytowa.Nie wiem czy probowac w innych bankach,bo oni mysla ze ten dom to porzucimy, i wyjedziemy.Mamy po te 36-38lat to nie wiem jaka długa ma byc ta historia,pozniej to ja nie bede juz chciala kredytu.Skazani na wynajmowanie przez lata,nieciekawa perespektywa.a miałobyc tak pieknie firma obiecywała złote gory przywozcie rodziny,pomozemy Wam załatwimy dzieciom szkoły,mozecie kupic w Danii domy,a tu lipa straszna.Człowiek w Polsce miał jakis standart własne duze mieszkanie,porzadne auto,przeniósł sie tu,dla tego zeby rodzina była razem,wynajmuje jakies tam mieszkanie,jezdzi pare lat starszym autem bo na rownorzedne to szok by przezył.Rok temu byłam pełna nadziei,bardzo optymistycznie nastawiona,nadal podoba mi sie ten kraj,ale czemu sa takie problemy zeby dostac dankort to trzebabyło sie nachodzic,itd.by wymieniał.Nie jest tak rozowo jak niektórzy mysla,ze Dania to raj na ziemi.Ciagneli nas tutaj przedstawicieli z firmy,teraz rozumiem nie ma kto na starzejace sie społeczenstwo dunskie pracowac,lepiej zeby tu wydawac pieniadze niz zawozic do kraju.Sory za te wynurzenia,ale pierwszy raz naszła mnie taka deprech emigracyjna,ze nasmarowałam tu tyle.Ale nadal wierze ze nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszło.Pozdrawiam serdecznie.

Magnolia28

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Wrz 2008, 23:43:46 »
Witam Dorotaa!
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w moim przypadku jestem zdziwiona, że bank udzieli nam kredytu. Przyjechałam do Danii 2 miesiące temu, na razie nie pracuję i mamy 2 dzieci a dostaliśmy pozytywną odpowiedż z banku. Mąż w Danii pracuje 2 lata. Fakt, że jeśli chodzi o formalnosci, to ciągło się to miesiącami. Ciągle znikały dokumenty i ciągle zmieniano nam kogoś kto tą sprawa się zajmował ::). Ale w poniedziałek maż donosi ostatni dokument i mam nadzieje, że nie zaginie :) My kupujemy mieszkanie i to tane i zapewne to wpłyneło na to, że dostaliśmy kredyt. A o domie marze jak nauczę się języka i zacznę pracę w swoim zawodzie :), co zapewne zajmie mi trochę życia :D. My kredyt załatwialiśmy w Danske Bank. Życze powodzenia i głowa do góry :)

Offline Marlena30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Wrz 2008, 10:58:20 »
...po ok. 2 latach , emigracyjna deprecha , to normalka, Drogie Panie - glowa do gory ;)

jak zacząć

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Wrz 2008, 20:00:53 »
dzięki dziweczyny za podjęcie tematu.uwagi ważne.okazuje się ,że nie wszyskie przypadki są traktowane jednoznacznie.ważny element zapewne -wpłata własna,nie każdy nabywca to stosuje.samochód dla mnie nie jest najważniejszy,więc to nie jest priorytet.praca ,dom ,normalne warunki życia-ze wskazaniem na ostatnie.w polsce też mi się nieżle powodzi,powiem więcej b.dobrze(pojęcie wzlędne).ale chcę przyzwoitego zycia z szacunkiem dla człowieka.urzędnicy i państwo ma służyć obywatelowi, nie mówiąc o prawie.pozdrawiam .wszędzie byle nie polska i tak za długo już tu mieszkam choć byłem w wielu krajach europy i innych kontynentach.jezeli ktos chce zaproponować chęć pomocy chętnie skorzystam w ramach zdrowego rozsądku pozdro

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Wrz 2008, 20:00:53 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Wrz 2008, 14:24:59 »
Przyznawanie kredytow zostalo zaostrzony w swietle kryzysu amerykanskiego. Mowi sie, ze w Danii jest inna sytauacja ale niedawno dwa banki zostaly zamkniete (Trelleborg i Roskilde Bank). Jak narazie jest male bezrobocie ale juz niektore firmy zaczynaja zwalniac. Dlatego nie jest tak latwo dostac kredyt jak kiedys.

[Posted on: 15 Wrzesień  2008, 10:00:48]

Ta wiadomosc ma tez wplyw na dunskie banki:

"W weekend czwarty co do wielkości bank w USA - Lehman Brothers - oficjalnie ogłosił bankructwo. To już druga, po Bear Stearns, amerykańska instytucja finansowa z samej czołówki, która nie potrafi sobie poradzić z kryzysem subprime.

Bank o 158 letniej tradycji, który poradził sobie z poprzednimi kryzysami czy wojnami nie przetrzymał obecnego kryzysu finansowego."
http://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/bankructwo;lehman;brothers;doluje;gpw,29,0,370461.html

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Wrz 2008, 19:25:43 »
Tez tak mysle ze problemy gospodarcze maja wpływ i nie jest to takie proste,poki co nie mam nerwow latac po innych bankach,zapiszmy sie do spóldzielni,tam gdzie mamy sie przeprowadzic i chyba jednak zdecydujemy sie wynajac wieksze mieszkanko,poki sytaucja sie nie zmieni.Pozdrawiam.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Wrz 2008, 22:15:59 »
Dorotaa, uwazajcie w jakiej dzielnicy wynajmiecie to mieszkanie.  Moze sie okazac, ze bedziecie sie czuli jakbyscie mieszkali w Istambule, Bagdadzie czy Mogadishu. Jest to moze folklor na poczatku, ale na dluzsza mete stresuje.
Pozdrawiam

mala_mon

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Wrz 2008, 22:56:35 »
Dzisiejsza gospodarka jest jak uklad naczyn polaczonych. Ku przestrodze info o spadka wartosci nieruchomosci i problemach ze splata kredytow w Danii
http://avisen.dk/65000-boligejere-er-insolvente_98162.aspx

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Wrz 2008, 08:32:35 »
spadek wartości nieruchomości jest wszędzie i w każdym kraju ale nie robiłbym z tego powodu wielkiej afery.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Wrz 2008, 15:04:08 »
to moze jakies namiary jakich dzielnic unikac w Esbjerg,jestem ciekawa czy w sieci tych spoldzieli mieszkaniowych duzo jest tych arabow.

jak zacząć

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Wrz 2008, 20:28:51 »
za dużo polityki ogólnoświatowej ,która nie zawsze ma przełożenie na warunki regionalne ,krajowe.plajta banku w ameryce? i co z tego.robią sensację z tego a wy przedkładacie to sytuację w danii jak by to miało związek z upadkiem ich banków. i wiele innych takich politycznych i gospodarczych spraw zza oceanu.jak sami przeczytalicie jeden dostał kredyt po 2 miesicach ,a drugi miał problemy.pozdro .nie zajmujcie się polityką.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Wrz 2008, 11:02:08 »
Wiesz, gościu, tak się akurat skłąda,że jest to "system naczyń połączonych"  8)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Wrz 2008, 11:02:08 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25515
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17761
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22030
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21525
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24084
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy