Ogólne > Podatki
emerytura?
Jomir:
opcja numer 3 :)
Lata wypracowane w Polsce, plus lata wypracowane w Danii + czek z ATP.
mondzik:
Osobom, które mają płacone ubezpieczenie emerytalno-rentowe przez zagranicznego pracodawcę, płacenie również w Polsce się nie opłaca - wyjaśnia Teresa Burza - Podwójnej emerytury i tak nie dostaną. Okresy pracy w Polsce i za granicą po prostu zostaną zsumowane.
z informacji na http://www.mps.gov.pl/indextxt.php?gid=64 dowiadujemy się, że każde członkowskie państwo będzie naliczało swoją wielkość emerytury i wypłacało przez ubezpieczyciela, w państwie którego zamieszkujemy. wniosek: każde państwo będzie liczyło oddzielnie. później zostanie to zsumowane i wypłacone jako jedna emerytura.
Staż pracy lub zamieszkanie w innych państwach członkowskich uwzględnia się tylko wtedy, gdy nie pokrywają się z polskimi okresami ubezpieczenia.
czy polska nie będzie naliczała polskich lat wypracowanych jako staż pracy do emerytury a inne państwo(a) będzie(będą) naliczało(y) swoje lata zamieszkania(parę krajów) lub lata pracy?
jeżeli legalne jest opłacanie składek w dwóch krajach jednocześnie i będą się sumować(cytat teresy burzy), to jaki wniosek?!
gdyby powiedziała: nie będą się sumować, to znaczyłoby to na niekorzyść płacącym w dwóch krajach.
czy zna ktoś akty prawne lub może popytać się w duńskich urzędach, czy dania naliczając lata zamieszkania lub pracy będzie anulowała okres opłacania składek z innego państwa w celu wyliczenia stażu do emerytury?
Jomir:
Aktow prawnych nie znam, a szukac mi sie nie chce.
Wiem, ze mojej mamie polaczono emerytury dunska + polska.
Majkelek:
Mirra, czyli dostaje przelew z polskiego ZUSU na duńskie konto ? I drugi przelew z ATP ?
Jomir:
Moja mama nie miala ATP (ATP nie jest obowiazkowy). Mama na razie nie zdecydowala sie na emeryture, ale w lutym, osiagnela wiek emerytalny wyliczono jej wszystko.
Wygladalo to tak:
dunska emerytura + polska + zasilek wyrownawczy do kwoty ok. 7000 czyli folkepension.
Mama ma pobyt staly, nie ma obywatelstwa.
Gdyby miala obywatelstwo wygladalo by to tak:
folkepension (ta kwota okolo 7000 koron) + emerytura polska
Komuna zwrocila sie do mamy o przedstawienie dokumentow z Polski, ale jednoczesnie wystapila do amabsady z podobnym pytaniem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej