Ogólne > Podatki

emerytura?

<< < (4/5) > >>

dunczyk21:
Witam!
Po 9 miesiącach pracy w firmiie, zaczęła ona mi odciągać składki na emeryture( 1/3 ja płacę, 2/3 firma dopłaca). Jak długo trzeba płacić te skladki, aby nabyć prawo do emerytury w Danii? Czy jeśli się nie będzie laciło wystarczająco dlugo tej składki i nie nabędzie prawa do emerytury można będzie te skladki w jakikolwiek spośob odzyskać?
Dziękuej i pozdrawiam :)

Jomir:
MAsz na mysli ATP Tillæge Pension (Twoja skladka 81 DKK, pracodawcy 162)?

Bo jesli ta, to kazdy miesiac placenia powoduje wzrost emerytury  panstwowej o 0,6% :) czyli po 10 latach placenia ma sie wiecej o 7,2 %,  po 30 latach 21,6 % czyli prawie 1400 koron wiecej miesiecznie.

Folkepension (emeryture panstwowa) ma kazdy w wysokosci X/40. Gdzie X stanowi lata przepracowane w Danii.

Jezeli pytasz o prywatna emeryture (moze byc rowniez oplacana w ATP, wowczas nazywa sie ATP Pension), kwota skladki miesiecznej to najczesciej 10% pensji. Najczesciej! Bowiem jest to sprawa indywidualna, zalezna np. od zwyczajow firmy, ukladu zbiorowego czy indywidualnych ustalen miedzy pracodawca, a pracownikiem. Warunki tego ubezpieczenia, powinny byc dostosowane do Twoich potrzeb przy zawieraniu umowy.  Ten rodzaj emerytury jest porownywalny z polskim III filarem.

[Posted on: 14 Październik  2008, 21:15:01]
Tu tez doprostuje, w poprzednim poscie napisalam, ze ATP nie jest obowiazkowe.
ATP - pension nie jest.
Natomiast ATP - Tillæge Pension jest.

Jest generowanie automatycznie, wiec nieco dziwne jest dla mnie, ze skoro pracowales od poczatku oficjlanie, placa dopabuse po 9 miesiacach.

Ja tez chwilowo nie mam placonego, czekamy na rejestracje naszej firmy i numeru CVR, ale zaraz jak go otrzymamy, dostaniemy blankiety do zaplaty. Rowniez wstecz, za caly okres, w ktorym jestem zatrudniona.

dunczyk21:
ATP miałem odciągne co miesiąc, mam na myśli 10 % odciągane od pensji przez firmę (prywatna emerytura). Jak długo muszę płacić te 10% aby uzyskac prawo do pobierania dunskiej emerytury? Czy jeśli wyjadę z Danii przed przed okresem uprawniajacym do poboru emerytury, moge w jakikolwiek odzyskac te pieniadze? Dziękuje i pozdrawiam.

Jomir:
Zapytaj na jakich zasadach CI to firma oplaca. NIe ma wspolnych zasad. To prywatne ubezpieczenie emerytalne, takie jakie bys kupil na przyklad w Commercial Union w Polsce.
Wszytsko ustala sie osobiscie, zapytaj w firmie.
To Ty decydujesz o wszystkim.

dunczyk21:
Po ilu latach pracy w Danii nabywa się prawa do emerytury duńskiej?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej