poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: w jakim banku konto... bez problemow?  (Przeczytany 22333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: w jakim banku konto... bez problemow?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lis 2008, 11:21:33 »
W nordei to kosztuje ok 130dkk (za przelew wykonany w złotówkach na polskie konto). Jeśli pokrywa się koszty po połowie to chyba 30dkk + odbiorca (nie pamiętam dokładnie) 20zł

Tanie przelewy o których piszecie są to przelewy wykonywane w EURO a nie w koronach czy złotówkach.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lis 2008, 14:57:38 »
W nordei to kosztuje ok 130dkk (za przelew wykonany w złotówkach na polskie konto). Jeśli pokrywa się koszty po połowie to chyba 30dkk + odbiorca (nie pamiętam dokładnie) 20zł

Tanie przelewy o których piszecie są to przelewy wykonywane w EURO a nie w koronach czy złotówkach.

czy w takim razie ktos moglby powiedziec ile kosztuje w Nordei i DB przelew koron z duńskiego konta na konto polskie złotówkowe z przewalutowaniem? Wydawalo mi sie to normalne ze przelewam korony i chce miec zlotowki....

a

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lis 2008, 15:08:21 »
Pisales cos, ze masz konto w mbanku. Ja tez mam tam konto i przelew z Danske Banku wykonany w DKK poprzez netbank czyli internetowo kosztuje mnie tylko 20 koron -  mbank nie pobiera zadnej prowizji za przewalutowanie na zlotowki ani za przyjecie zagranicznego przelewu, tak wiec koszt calkowity takiego przelewu to wlasnie 20 koron.
Aha i nigdy nie mialam problemow z zaznaczeniem opcji, ze nadawca ponosi koszty przelewu, a nawet ta opcja zaznaczona jest zawsze domyslnie.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lis 2008, 15:16:00 »
20 kr. to baaardzo tanio. Co do przewalutowania to jest drobna różnica między kursem kupna i sprzedaży, np.
kupujac 100 zł zapłacimy 204,83 kr.
sprzedając dostaniemy 204,01 kr.
Dotyczy przelewów a nie wymiany gotówkowej.

db

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lis 2008, 15:18:25 »

a

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lis 2008, 15:33:39 »
Klingon, to przeciez oczywiste, ze bank przelicza korony na zlotowki wg kursu kupna, kursu obowiazujacego w tym konkretnym banku (a nie, jak niektorzy sadza, wg kursu NBP). Obowiazujacy kurs mozna sobie sprawdzic na stronie banku.
Niektore banki poza tym doliczaja sobie extra prowizje za cala operacje przewalutowienia, to mialam na mysli piszac, ze w mbanku takiej dodatkowej prowizji nie ma.
Natomiast nie jestem pewna czy Danske Bank nie pobiera prowizji za przewalutowanie w przypadku gdy wykonujac przelew dajemy dyspozycje, aby zostal wykonany w PLN (czyli wymiana na zlotowki nastapila juz w DB a nie polskim banku). I niestety nie potrafie tego znalezc w tabeli prowizji...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lis 2008, 15:44:16 »
Nie pobieraja prowizji za przewalutowanie - troche zarabiaja na kursie, ale niewiele (dlatego dla informacji podalem oba kursy, choc z innego banku - roznica 0,82 øre na 100 zl).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lis 2008, 15:44:16 »

a

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lis 2008, 15:46:16 »
No jasne, ze zarabiaja, przeciez banki to nie sa instytucje charytatywne;) Tyle, ze niektore sa bardziej pazerne od innych...

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lis 2008, 16:06:57 »
Może niezbyt jasno to opisałem. Tani przelew jest wtedy gdy przelew robimy w euronach ... ale tracimy wtedy zazwyczaj na kursie walut. Ponieważ najpierw korony są przeliczane na eurony, a w polsce eurony na złotówki.

Kwotę przelewu można podać w dowolnej walucie, ale sam przelew musi być zrobiony w euronach. Przynajmniej w nordei tak jest. Podaje się osobno walutę w jakiej podaje się kwotę, i osobno walutę w jakiej przelew ma zostać wykonany.
Nie przystoi Mędrcowi."

a

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lis 2008, 16:16:05 »
W mbanku przelew zagraniczny w koronach jest przeliczany od razu na zlotowki, wg kursu w tabeli kursow podanej na stronie banku. Nie jest wiec to operacja: korony - euro - zlotowki.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lis 2008, 19:10:21 »
Ja nie oceniam co jest korzystne, ja tylko podaję jak to jest w Nordei i ile co kosztuje. Podałem tylko że opcja przelewu w EUR jest najtańsza.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline mondzik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lis 2008, 22:01:20 »
mam konto w nordea. robię przelewy poprzez internet. kosz przelewu 30 koron. jeżeli przez bank to 75 lub 80 koron. za przelew przez internet dzielę opłatę na obie strony. wysyłający i przyjmujący. w związku z tym za otrzymanie przelewu w polsce w pko sa płacę tylko 15 pln. nie pamiętam już dokładnie ile bym płacił jako wysyłający ponoszący całość kosztów przelewu, ale na pewno więcej niż 15 pln w przeliczeniu na korony.  koszt transakcji 30 koron + 15 pln. podczas przelewu jest to do wyboru w ostatnim pytaniu w nordea.

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lis 2008, 22:33:09 »
Pisales cos, ze masz konto w mbanku. Ja tez mam tam konto i przelew z Danske Banku wykonany w DKK poprzez netbank czyli internetowo kosztuje mnie tylko 20 koron -  mbank nie pobiera zadnej prowizji za przewalutowanie na zlotowki ani za przyjecie zagranicznego przelewu, tak wiec koszt calkowity takiego przelewu to wlasnie 20 koron.
Aha i nigdy nie mialam problemow z zaznaczeniem opcji, ze nadawca ponosi koszty przelewu, a nawet ta opcja zaznaczona jest zawsze domyslnie.

Dziekuje serdecznie za wyjasnienie. Wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem. Pozdrawiam

zofija

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lut 2009, 13:09:28 »
Witam
wlasnie zrobilam przelew z Nordea bank  tu w Danii do mbank i doznalam szoku. Przelew robiony przez internet, wyslalam 1000 koron, zaplacilam 30 koron kosztow tutaj. Nordea przeliczyla na zlotowki i na moim koncie powinno sie znalezc 619 koron. Dzis dostalam pieniadze na konto mbanku . Dostalam 579 zl, bank pobral prowizje w wysokosci 40 zl. Drogi ten mbank!!!

a

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lut 2009, 14:55:40 »
Moim zdaniem to Nordea wziela prowizje za przewalutowienie. Sprawdz dokladnie kwote wplywu na konto w mbanku.
Ja robilam wielokrotnie przelewy z Danske Banku na konto w mbanku, ale nie zlotowki, tylko korony (na normalne konto, nie walutowe). Kosztowalo mnie to 20 koron (prowizja DB), a mbank przewalutowywal korony na zlotowki wg wlasnego biezacego kursu (dzis np. gdybym przelala 1000 koron dostalabym na polskie konto 605,10 pln).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lut 2009, 14:55:40 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8040
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 20940
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9271
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 34989
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11976
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN