poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Małżenstwo a utrata diet i mieszkanie socjalne a utrata diet  (Przeczytany 19634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stig

• Gość
Witam,

Przeczytałem w jednym z postów, że diety powodujace niski podatek nie sa przynawane gdy małżonek jest przy osobie która chce takie diety otrzymać? Czy to prawda? Moja sytuacja jest dosyć dziwna gdyż, moja zona jako "uzupełnienie rodziny" otrzymała wszystkie prawa które mi przysługują czyli numer cpr i żółtą kartę i wszystko dzięki aktowi małżeństwa z polski bez tłumaczenia na angielski. Sprawa jest o tyle zabawna ze w urzędzie do wydawania pozwoleń na pobyt zostaliśmy zarejestrowania jako małżeństwo za pomocą aktu, natomiast w urzędzie do wydawania CPR już nie uznali aktu i kazali go przetłumaczyć więc oficjalnie w SKAT nie uznają nas za małżeństwo. Co powoduję ze nie mogę przejąć kwoty wolnej od podatku od mojej zony. I teraz zastanawiam się czy tłumaczyć ten dokument i zanieść mimo ze z tego co zrozumiałem w tym urzędzie dla nich to bez różnicy czy ja to przyniosę czy nie. W tym roku wystarczyłoby mi kwoty wolnej od Podatku żeby nie zapłacić więcej niż 8% ale w przyszłym już na pewno nie i zastawiam się czy to nie zablokuje mi mozliwosci uzyskania diet, gdy po świętach przyjadę z dokumetami o zameldowaniu w Polsce i będe je mógł uzyskać? Pytanie główne : Czy stracę diety gdy "zarejestruje małżeństwo" ?

Druga sprawa to ze chciałbym ubiegać się o mieszkanie socjalne które ze względu na przyszłe potomstwo możemy otrzymać jednak słyszałem ze w momencie otrzymania takiego mieszkania momentalnie traci się diety, czy to również prawda?

I ostatnia sprawa to ze pozwolenie na pobyt otrzymałem ze względu na bycie studentem i mimo ze mam już kontrakt itp to nie mogę przerejestrować powodu mojego pobytu na cele zarobkowe dopóki nie skoncze studiów. Pani z biura pozwoleń o pobyt powiedziała ze z tego powodu mogą nie przysługiwać mi ulgi, co również wyczytałem na forum jednak, pani ze SKAT'u powiedziała ze chyba będą mi przysługiwać jednak wszystko się okaże jak przyjdę z dokumentami...... bez komentarza. Czy ktoś może wie czy mogę się ubiegać od diety?

Proszę o pomoc gdyż jeżeli mogę "zarejestrować" żonę to muszę to zrobić przed 19 gdyż do tego czasu bym musiał dostarczyć nowa kartę podatkową a nie mam jeszcze przetłumaczonego aktu małżeństwa.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Małżenstwo a utrata diet i mieszkanie socjalne a utrata diet
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lis 2008, 01:13:32 »
Mowiac szczerze podkurzyl mnie Twoj email. Szczyt polskiego kombinatorstwa, ale odpowiem rzeczowo.
1. Urzedy tutaj wspolpracuja, maja wglad do NEM-KONTA, wiec predzej czy pozniej prawda wyjdzie na jaw i tak bedziesz musial wszytsko zaplacic.
2. Mieszkanie socjalne przysluguje tylko obywatelom lub osobom majacym staly pobyt (nie unijny).
3. Obywatele unijni moga byc w Danii tak dlugo, jak dlugo moga sie samodzielnie utrzymac. Wszelka pomoc socjalna czeka na nich w ich wlasnych krajach.
4. Jesli jakims cudem, uda sie uzyskac zasilki czy jakaklowiek inna pomoc socjalna nalezy pamietac, ze warunkiem otrzymania stalego pobytu (ze nie wspomne obywatlestwa) jest absolutne nie korzystanie z zasilkow. Skorzystanie choc raz odsuwa od Was na zawsze mozliwosc pozostania tu na pelnych prawach.
5. Wizy studenckiej na pracownicza zamienic nie mozna, jest o tym mowa w przepisach. Mniemam, ze jakis jezyk znasz, wiec po angielsku tez cos znajdziesz.
6. Chyba nie musze wspominac, ze w ramach wizy studenckiej mozna pracowac tylko "part time". Praca na pelnym etacie powoduje utrate wizy i konsekwencje wynikajace z pracy na czarno, o ile w firmie nie obowiazywala umowa zbiorowa.
7. Zeby uzyskac ulge malzonka, wystarczy go miec, nawet w Afryce. Nie ma znaczenia, czy dana osoba mieszka tu czy nie. Wiec nie uzalezniaj SKAT od Folkeregistret
8. To nie sa zadne diety, to sa ulgi z tytuly podwojnego prowadzenia domu. Skoro zona jest tu, to nie wiem jakim cudem chcecie wykazac, ze prowadzicie dwa gospodarstwa domowe????

Tyle o przepisach, a wy robta co chceta.

Ps. Osobisicie nic zabawnego w tej sytuacji nie dostrzegam. Widze jedynie naduzywanie przyjaznego obwatelom systemu.
« Ostatnia zmiana: 11 Lis 2008, 07:53:43 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

K3

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lis 2008, 01:55:26 »
jakim cudem chcecie wykazac, ze prowadzicie dwa gospodarstwa domowe????

Polakom w DK się powodzi, więc kupują dom w PL...
Ponieważ mają dom w PL, to w DK im się powodzi... ::)

czyli zaklęte kółeczko  ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lis 2008, 07:50:57 »
Posiadanie dwoch domow nie oznacza prowadzenia dwoch gospodarstw.
Trzeba jeszcze wnich mieszkac, zyc, gotowac.... jednoczesnie w dwoch naraz...

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lis 2008, 08:07:22 »
Ale to tylko teoria bo w praktyce wiele osob/malzenstw, gdzie obydwoje przebywaja i pracuje w Dk otrzymuje te ulgi, tak samo jest z osobami samotnymi tzn parami ktore nie maja slubu, oboje pracuja w dk i tez dostaja ulgi. Znam wiele takich ludzi wiec teoaria z praktyka nie idzie w parze...

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lis 2008, 08:30:21 »
No ale gdzieś ten podatek muszą zapłacić ... ::)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lis 2008, 08:40:29 »
Ale to tylko teoria bo w praktyce wiele osob/malzenstw, gdzie obydwoje przebywaja i pracuje w Dk otrzymuje te ulgi, tak samo jest z osobami samotnymi tzn parami ktore nie maja slubu, oboje pracuja w dk i tez dostaja ulgi. Znam wiele takich ludzi wiec teoaria z praktyka nie idzie w parze...

Ze tak sie dzieje, nie znaczy, ze jest zgdone z prawem. A wiecej powiem, ze jest wbrew prawu, wiec trudno tu mowic o teorii i praktyce, lecz o prawie i jego lamianiu.

[Posted on: 11 Listopad  2008, 08:38:29]

No ale gdzieś ten podatek muszą zapłacić ... ::)

No przestan.... Po co placic podatki???
Podatek jest dla glupkow....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lis 2008, 08:40:29 »

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lis 2008, 08:52:00 »
Ja nie napisalam, ze to jest zgodne z prawem, ale to prawo nie jest lamane tylko i wylacznie przez polakow ale rowniez i przez urzednikow... jezeli ktos daje aktu slubu i zaswiadczenie o zameldowaniu to jaki problem sprawdzic w komputerze czy wspolmalzonek nie pracuje w Danii? W rzeczywistosci wyglada to tak ze wystarczy przynies zaswiadczenie o zameldowaniu z Pl i ulge sie dostaje. Ja nie pisze tego po to aby dawac ludzia przyklad lamania prawa bo nie o to chodzi jest jeszcze wyjscie ze skat predzej czy pozniej zorietuje sie, przeciez tak jak w Pl maja 5 lub 7 lat na cofniecie sie wstecz z podatkiem, tylko widac ze teoria odbiega od praktyki

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lis 2008, 08:59:34 »
No coz, sprawdzic pewnie latwo, ale tu obywatelowi wierzy sie na slowo.
Umowy kredtowe przychodza listem, polisy ubezpieczeniowe zawiera sie przez internet.
Polacy nie nawykli do zaufania. Skoro nie sprawdzaja, to znaczy, ze mozna oszukac.
A urzednikom po prostu nie przychodzi do glowy, ze mozna w ten sposob.
Ale jak tak dalej pojdzie, to zaczna sprawdzac, wtedy wszystkim przypomni sie PRL.
Bedziemy brac zaswiadczenie o tym, ze jestesmy przodownikami pracy, by zakupic radio  :D

I wtedy zatesknimy, za prostym, nie skomplikownym systemem.....

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lis 2008, 09:02:43 »
I z tym sie zgodze, ze wielu naszych rodakow wykorzystuje dunska wiare w uczciwosc czlowieka  ;)

Do Mirry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lis 2008, 13:55:07 »
Do Mirry. Pouczam. Prawo do pomocy socjalnej, polscy obywatele nabywaja po przepracowaniu NIEPRZERWANIE jednego roku. Trzeba tylko potrafic rozmawiac i wiedziec gdzie zapytac a nie sluchac bzdur na forum.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lis 2008, 13:57:35 »
Do Goscia

Na forum nie tylko bzdury sa, to raz. Dwa, czekam tylko, az sie im ten velfærdssystem zawali, bo to tak na dluzsza mete sie nie da.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lis 2008, 15:07:09 »
Wklej mi Gosiu na to przepisy. Bo na to, ze nie otrzyma sie pobytu stalego w przypadku skorzystania z pomocy socjalnej moge CI wkleic, jak bede miala na to czas.

Dwa, co rozumiesz pod haslem pomocy socjalnej?

Faktycznie sa tacy, ktorym sie wszystko nalezy.....

[Posted on: 11 Listopad  2008, 14:46:58]

A tu masz Gosciu dyrektywy unijne, pragne zwrocic uwage, ze sa to dyrektywy, do ktorych Dania sie jeszcze nie ustosunkowala ostatecznie:

http://www.eufagligt.dk/upload/att/netopnu34.pdf

[Posted on: 11 Listopad  2008, 14:57:30]

Polecam jeszcze to:
http://www.kk.dk/Borger/Oekonomi/Kontanthjaelp/~/media/Job%20uddannelse/Ydelsesservice/Kontanthjaelp/YdelsesserviceServiceguideAug2008.ashx
Prosze przeczytac calosc, ale zwlaszcza polecam strone 4. Pragne zwrocic uwage, ze broszura zostala zredagowana w lipcu 2008r.

Po przeczytaniu wszytskiego zapraszam do dyskusji.

Osobisice doradzam czytanie przepisow prawnych, zamiast sluchac "dobrze poinformowanych".
« Ostatnia zmiana: 11 Lis 2008, 16:04:12 wysłana przez Mirra »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lis 2008, 15:58:36 »
8. To nie sa zadne diety, to sa ulgi z tytuly podwojnego prowadzenia domu.
Majac tymczasowe miejsce pracy sa trzy mozliwosci aby pokryc koszty podrozy:
- mozesz miec wyplacony nie podlegajacy opodatkowaniu zwrot kosztow od twojego pracodawcy (sa nazywane rowniez dietami ("diæter")).
- jako pracownik mozesz otrzymac ulge podatkowa
- twoj pracodawca pokryje twoje koszty wedlug rachunku
Musisz spelnic te same warunki i dwie pierwsze mozliwosci maja te same stawki.
Wiecej na Få godtgørelse eller fradrag for dine rejseudgifter

Mozliwe ze "diety" mozna uzywac tylko jak pracodawca pokrywa koszty podrozy a nie jak otrzymuje sie ulge za koszty podrozy, ale stad zaczalem uzywac, moze mylnie, tego zwrotu w zamian za "delegacyjne" i pelnej nazwy "ulga za koszty podrozy" - (Fradrag for rejseudgifter) ktora dla wielu byla niezrozumiala.

Ulga z tytulu podwojnego prowadzenia domu (Dobbelt husførelse) jest czyms innym.

PS. Aby otrzymac diety ulge za koszty podrozy nalezy przede wszystkim miec tymczasowe miejsce pracy, tzn. kontrakt na czas okreslony, nie mozliwosc nocowania w domu i przeprowadzenie z powodu pracy (a nie np. studiow). Dlatego jezeli zone bedziesz mial tutaj to tez tutaj bedzie twoj "dom".´

[Posted on: 11 Listopad  2008, 15:42:35]

Majac tutaj malzonka otrzymasz automaczynie jego niewykorzystana kwote wolna. Mozesz tez otrzymac kwote wolna na malzonka za granica, jezeli masz ograniczony obowiazek podatkowy w Danii (tylko na tym PIT jest rubryka na te ulge  ???).

Zobacz "Wyzywienie i zakwaterowanie" i "Ulga na rzecz wspólmalzonka" na O podatku dochodowym - dla osób mieszkających za granicą i pracujących

Gość

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lis 2008, 13:05:30 »
Dlaczego Państwo wypowiadają się na tematy, na które nie mają pojęcia i wprowadzają ludzi w błąd? Co ma wspólnego małżeństwo z odpisem delegacyjnym? Jak to kiedyś napisał tu pan Grzegorz z Odense: "W Danii jest taka zasada ze urzednikom nie wolno wymyslac zadnych ograniczen poza podanymi ustawowo .Wiec jezeli warunkiem odpisu \"delegacyjnego\" jest stale miejsce zamieszkania za granica ( daleko ), umowa na czas okreslonu oraz to ze pracodawca nie zapewnia bezplatnie wyzywienia i mieszkania a nie ma nic o rodzinie to nie wolno takiego warunku wprowadzac"

Ja przyjechałem tu wraz z żoną, mamy kontakt na 11 miesięcy, dostaliśmy pozwolenie na pobyt w Danii też na 11 miesięcy, byliśmy w SKAT i dostaliśmy odpis. Przecież nie ma nigdzie mowy o małżeństwie, jeśli chodzi o odpis za wyżywienie i nocleg. A jeśli jest, to proszę niech go ktoś tu pokaże, a nie robi ludziom mętlik w głowie. Dla Skat, to ja mogę wziąć ze sobą całą rodzinę z babką, szwagrem i wąsatym wujem i rwać truskawki przez 3 miesiące i urzędu to nie obchodzi. Jeśli przedstawię im kontrakt na krócej niż 12 miesięcy, stałe zameldowanie w Polsce, a pracodawca nie zapewnia mi wyżywienia ani noclegu, to świętym obowiązkiem SKAT jest dać mi odpis. Jak urząd może uznać mój pobyt z żoną jako „stały” a nie „tymczasowy” skoro nawet urząd emigracyjny dał nam pozwolenie na pobyt krótszy niż 12 miesięcy?

Ja wiem, że każdy chce być mądry, ale proszę Państwa, przez nierzetelne informacje ludzie mogą stracić nie małe pieniądze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lis 2008, 13:05:30 »

Mieszkanie w CPH za 3 tys. dkk - realne?

Zaczęty przez BogusDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 19805
Ostatnia wiadomość 27 Wrz 2007, 20:27:16
wysłana przez Tula
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18083
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Pokój lub mieszkanie

Zaczęty przez MobikDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7754
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2013, 11:26:56
wysłana przez Mobik
Niedogrzane Mieszkanie w Szwecji

Zaczęty przez theodorobertDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 9264
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2012, 19:35:01
wysłana przez theodorobert
ile metrażu ma to mieszkanie

Zaczęty przez plegiusDział Dania i o Danii