Ogólne > Kącik Kulinarny
Kisiel po prostu..
Jomir:
Dziekuje.
Przyznam szczerze, ze nawet nie szukalam wczesniej za bardzo :) , bo moj maz na kasze gryczana przywieziona z Polski, zrobil wielkie oczy, wiec przyjelam za pewnik, ze skoro tak sie dziwi, to pewnie tu tego nie jedza ;D
W sklepach, w ktorych bywam, jakos nie rzucilo mi sie oczy, wiec zylam w blogiej niewiedzy :)
Tula:
--- Cytat: mala_z_Aarhus w 12 Lis 2008, 21:54:39 ---I pisalismy kiedys o kisielu...Rok, dwa temu...
--- Koniec cytatu ---
http://poloniainfo.dk/forum?topic=4653.0
lilia:
To jeszcze wtrącę 2 zdania na temat kisielu. Mirrra, wiesz, wcześniej byłam gotowa głowę ściąć za swoją rację, ale teraz widzę, że ów frugtgrød-kisiel- jest zupełnie różny w zależności od firmy.
Ten pierwszy, kupiony na jakiejś przecenie w Netto, był identyczny- rzekłabym gotowy "Gorący kubek" Oetkera. Był pyszny,kisielowaty i ogólnie mniam ;)
Tymczasem kupiłam inny, w innym opakowaniu, i z kisielem istotnie coś tam, acz niewiele ma wspólnego.Bardziej z polewą.
Widocznie, nie trafiłaś na taki, o jakim pisałam, a i ja go nigdzie znalezc więcej nie mogę... >:(
Jomir:
A ja juz mialam pytac, gdzie zdobyc ten, na ktory Ty trafilas....
Moze to byla tylko partia jednorazowa... Tu sie czesto tak zdarza.
Nie masz jeszcze czasem opakowania? By wkleic zdjecia?
Zawsze miejsca w bagazniku bysmy zaoszczedzili. Teraz obowiazkowo musze ciagnac z Polski minimum 15 paczek.
Poli:
--- Cytat: lilia w 12 Lis 2008, 19:14:02 ---Zastanawia mnie, czy nikt nie wpadł na to wcześniej..?! Wielokrotnie,nawet na forum, czytałam ubolewania z powodu braku kisielu w Danii... A kisiel JEST.
Może nie w takiej dokładnie postaci, jakiej Polacy są przyzwyczajeni,ale jest.
Mianowicie, ów "Frugt-grød"- w różnych smakach- jabłkowym,truskawkowym,wiśniowym,leśnym.. to właśnie jest kisiel.
Opakowanie aluminiowe,w kartonowym pudełku, zawiera 500g owej mikstury, która w rzeczywistości jest kisielem.
--- Koniec cytatu ---
To nie jest kisiel ???, to jest dzem. Ktory mozna zjesc na cieplo , czyli uzyc jako polewe, sos do deserow itp, takze widzialam jak dunczycy jedza to z mlekiem :P :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej