Ogólne > Kącik Kulinarny
Kisiel po prostu..
marysha:
No sorki, ale też dopabuse teraz się o tym dowiedziałam. Słyszałam, że na Nørrebro i Nord-Vest wystąpił napływ Polaków. Więc i jest napływ polskich produktów w warzywniakach.
Do tej pory kiszoną kapustę można było dostać w Super Best i Føtexie. Ale po pierwsze, był to produkt niemiecki, za nic nie przypominający naszej kwaśnej kapustki. I kolorek był inny, jakiś taki szarawy...
Jomir:
:) Marysha, ja sobie zazartowalam :)
Dzieki za informacje, kazda cenna... a ponarzekac, wszak wiadomo, kazdy Polak lubi :)
MargaretMitchell:
W przepisach wigilijnych znalazłam przepis na kisiel z żurawin:
- 40 dag żurawin mrożonych
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6-8 łyzek płynnego miodu
- szczypta zmielonych goździków, kawałek kory cynamonu, kawałek skórki pomarańczy
- 1/2 szklanki kremówki 36%
- listki melisy, skórka z cytryny
Żurawiny lekko rozmrozić (łyżkę żurawin odłożyć na później), zmiksować i przetrzeć przez sitko. Skórki z przetartych żurawin zalać 4 szklankami wody, dodać skórkę z pomarańczy, korę cynamomu oraz zmielone goździki. Gotować 10 min, przecedzic. Przecier z żurawin wymieszać z miodem. Dodać do przecedzonego wywaru ze skórek, zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wywaru z żurawin, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Rozlać do miseczek, odstawić do ostudzenia. Przed podaniem każdą porcję polać strużką kremówki, posypać odłożonymi żurawinami, skórką z cytryny i listkami melisy.
marysha:
--- Cytat: Mirra w 01 Gru 2008, 11:03:39 ---:) Marysha, ja sobie zazartowalam :)
Dzieki za informacje, kazda cenna... a ponarzekac, wszak wiadomo, kazdy Polak lubi :)
--- Koniec cytatu ---
Ja żem człek z dużym poczuciem humoru. Serio, serio... ;)
Majkelek:
Ale dzieciaki macie zachcianki. Soku z mąki wam się zachciewa...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej