Ogólne > Hydepark

Narzekalnia

<< < (81/105) > >>

frisms:
KB Hallen dzisiaj spłoneło, scinaja takze 114 letni kasztanowiec... :(  swiat sie zmienia, nawet w Kopenhadze, na gorsze, wszystko staje sie coraz gorsze, nawet ludzie jacys "trudniejsi" o!  >:(

a w ogóle to dzisiaj jakis durny dzien byl takze dla mnie...nawet sushi frokost bylo jakieś średnio smaczne  :P

vordingborg:
A i tu nie lepiej  za oknem szaro widać tylko młodego sąsiada z kolesiami na skuterze chlejących znów coś tam.Jego stary całymi dniami wystaje na skrzyżowaniu w okolicach lidla z browarem w łapie. Zaczepia ludzi wyżalając się na system i kolorowych,czy też innych emigrantów którzy jego zdaniem odebrali mu prace :/ A z innego źródła wiem że nigdy nie pracował taki cwaniaczek woli brać z komuny. Inny mój znajomy Duńczyk twierdzi że nie pracuje bo mu się nie opłaca zarabiał 13 a na zasiłku ma ca 10 koła to czy  to warto  pocić się za 3000 .Ach fajnie by było być Duńczykiem niestety ktoś jeszcze musi na to zarobić  :(

lolek103:
do vg. my i tak jestesmy  innostrancy nic z tym nie zrobisz nawet jak mieszkasz 50 czy 10 lat zawsze bedziesz obcy nawet majac dunski pasek

jamjurand:
Co to znaczy dla ciebie "obcy"? Musisz chodzic z gwiazda dawida? Chowac sie po katach?

Pomysl, ze jestes moze troche inny, moze nawet dlatego ciekawszy i ze uczciwie pracujac, swoja obecnoscia urozmaicasz (wzbogacasz) dunskie spoleczenstwo; tak ja zawsze rozumowalem; nigdy nie czulem sie tutaj obcym.

Pamietaj, ze jezeli cie ktos gdziekolwiek nie akceptuje, z zniezrozumialych dla ciebie powodow, to interpretuj to zawsze jako jego/jej wade czy blad.

lilia:
No właśnie, jamjurand, pozwolisz, że się "podepnę", bowiem podzielasz mój pogląd ;)

I wielu Duńczyków również - ci wykształceni zdają sobie sprawę, z tego, że bez napływui emigrantów, rozwój kraju i wzrost gospodarczy w poprzednich latach - ale również w przyszłych - byłby niemożliwy..
Paliwem, do lokomotywy, które napędza gospodarkę, jest siła robocza, rozwój, inwestycje. I wpływy z podatków ;)

PS. Profesor Bauman twierdzi na przykład, że jeśli Europa ( jako całość ) nie przyjmie 30 milionów kolejnych emigrantów, to w obliczu nikłego przyrostu naturalnego, cywilizacja europejska wyginie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej